Вкусни рецепти със спанак, които трябва да добавите към вашата диета

21.06.2018
Листният зеленчук ще ви предпази от очни заболявания, подобрява храносмилането и е много полезен за бременни и кърмещи

Спанакът е листен зеленчук, който принадлежи към семейството amaranthaceae. Произходът му е от далечна Персия. Днес се отглежда на брега и в умерен климат. Искате ли да научите няколко вкусни рецепти със спанак?

  • Това е много хранителен зеленчук с много ползи за вашето здраве. Някои от неговите свойства са факта, че:
  • Това е нискокалорична храна.
  • Съдържа високо количество витамин А, В9, К и фолиева киселина.
  • Съдържа желязо, калций, фосфор и магнезий.
  • Също така съдържа флавоноиди, каротеноиди и високо количество калий.

Защо трябва да ядете спанак

спанак

Има безброй причини да ядете спанак. Ето само някои от тях!

Спанакът:

  • Предпазва от очни заболявания.
  • Укрепва имунната система.
  • Полезен е за кожата и мукозните мембрани.
  • Препоръчва се по време на бременност и кърмене, тъй като съдържа фолиева киселина.
  • Подпомага правилното кръвното съсирване.
  • Полезен е за здравето на костите.
  • Подобрява храносмилането ви.

Какво чакате? По-долу ще ви дадем няколко вкусни рецепти със спанак. Не забравяйте, че в кухнята се съчетава добре с всичко! Не се страхувайте да го добавите към различни видове ястия; има вкус, който се комбинира добре с други храни.

Лазаня със спанак

лазаня със спанак

Ако искате да удивите гостите си на вечеря и да приготвите ястие, което е вкусно и питателно, лазанята със спанак е идеалният избор.

Съставки

  • Кори за лазаня (250 гр.)
  • Спанак (200 гр.)
  • Нарязани гъби (300 гр.)
  • 2 скилидки чесън
  • 1 лук
  • 3 супени лъжици зехтин (45 гр.)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 чаша бяло вино (150 мл.)
  • Сирене (150 гр.)
  • 1 зелена чушка
  • Доматен сос
  • Бял сос

Приготовление

  • За да започнете сгответе корите лазаня в тенджера с вода и малко сол.
  • По същия начин гответе спанака за 3 минути и след това изцедете.
  • Докато пастата се готви, обелете и накълцайте чесъна.
  • След това добавете една супена лъжица зехтин в тиган и задушете чесъна.
  • След това добавете спанака и подправете на вкус.
  • В друг тиган добавете втората супена лъжица зехтин, половината от нарязания лук и гъбите. След като омекнат, добавете бялото вино.
  • Гответе, докато виното се изпари и подправете.
  • Сега, с последната супена лъжица зехтин, задушете останалата част от лука заедно с нарязаната чушка.
  • След това добавете доматения сос и подправете със сол и черен пипер.
  • След това поставете корите лазаня като първи слой в чинията, покрийте със слой от гъбeната смес и след това друг слой кори.
  • След това добавете слой спанак и друг слой кори.
  • След това добавете сместа с чушка и последния слой кори.
  • Изсипете белия сос и сиренето.
  • Накрая печете на 400 градуса за 20 минути. Добър апетит!

Салата със спанак и ягоди

салата със спанак и ягоди

Нито едно ястие не е пълноценно без вкусна салата. Тази вкусна комбинация ще зарадва вашите вкусови рецептори с нейната сладост и киселост от ягоди и спанак.

Съставки

  • Спанак (250 гр.)
  • Ягоди (200 гр.)
  • Козе сирене (250 гр.)
  • Орехи (100 гр.)
  • Сокът от 4 лимона (40 мл.)
  • 1 супена лъжица зехтин (15 гр.)
  • Сол и черен пипер на вкус

Приготовление

  • Започнете с това да измиете спанака и ягодите добре.
  • След това нарежете наполовина ягодите и орехите.
  • Нарежете и сиренето на малки парченца.
  • Добавете всички съставки в купа.
  • След това пригответе винегрет в малък съд, като добавите зехтина, лимоновия сок, солта и пипера и разбъркайте.
  • За да завършите, изсипете винегрета в салатата и се насладете на тази вкусна комбинация.

Солен спанак със шунка

спанак със шунка

Много хора не са фенове на зелените зеленчуци. Но ако ги комбинирате с други съставки дори няма да забележите, че чинията имате спанак. Яйцата и шунката са чудесен начин да започнете деня си, но спанакът ще ви даде енергията, от която наистина се нуждаете.

Съставки

  • 100 гр. спанак
  • Шунка (200 гр.)
  • 5 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Сол
  • 4 яйца

Приготовление

  • За да започнете, добавете зехтина в тиган и настържете скилидките чесън, цели и необелени.
  • След това добавете спанака и солта на вкус.
  • Гответе на слаб огън за 10 минути.
  • След това добавете шунката и внимателно разбъркайте още 5 минути.
  • Накрая добавете 4 яйца, разбити и е готово да сервирате.

И така, с коя рецепта със спанак ще започнете?

които искали