10 невероятни ползи от морската сол

Знаете ли, че заменянето на трапезната сол с морска сол може да осигури страхотни ползи за здравето ви? Разберете кои са те в тази статия!
10 невероятни ползи от морската сол

Последна актуализация: 02 януари, 2019

Какви са ползите от морската сол? Морската сол е натурален продукт, добил широка популярност в последните години не само като алтернатива на рафинираната сол, но и като продукт, спомагащ за доброто здраве.

Добива се чрез изпаряване на морска вода. Това означава, че съставът й остава непокътнат, тъй като не е подложена на промишлена обработка.

Отличава се с високото си съдържание на есенциални минерали, които след абсорбиране предлагат широк спектър от ползи за тялото.

Разбира се, трябва да се консумира само в минимални количества, понеже прекомерният й прием може да предизвика обратни ефекти.

Като се има предвид, че някои хора все още не знаят за невероятните ползи от морската сол, ще изтъкнем 10-те най-добри от тях.

Открийте по-надолу в текста кои са те!

1. Морската сол подсилва имунната система

Ползи от морската сол за имунната система

Хранителните вещества в морската сол допринасят да се увеличи производството на антитела в имунната система.

При консумация в малки количества тя спомага да се предотвратят настинки, грип и други вирусни инфекции, атакуващи тялото.

Искате ли да научите повече? Прочетете също: 6 трика за укрепване на имунната система

2. Тя допринася за алкализирането на тялото

Тази съставка спомага значително за алкализирането на организма. Това се дължи на факта, че не е била изложена на висока температура. Хранителните й свойства също не са били редуцирани.

Освен това, есенциалните минерали в нея допринасят за регулирането на pH на кръвта, подпомагайки премахването на токсините и киселинните съединения.

3. Морската сол се бори с астмата

Ползи от морската сол за здравето

Поради противовъзпалителни и успокояващите й свойства, този вид сол е натурално лечебно средство за дихателни възпаления.

Тя притежава лек отхрачващ ефект, който спомага да се намали производството на излишни храчки. По този начин морската сол предотвратява запушване на дихателните пътища.

Всъщност тя е изключително полезна за пациенти, страдащи от астма, тъй като облекчава затрудненото дишане.

4. Морската сол предпазва от сърдечно-съдови заболявания

Половин чаена лъжица морска сол разтворена в топла вода представлява натурално средство за контролиране на завишения холестерол и на кръвното налягане.

Макар че солта не се препоръчва за хора с хипертония, тази нейна разновидност може да се приема в малки количества без да представлява някаква опасност за здравето.

Високото й съдържание на есенциални минерали допринася да се намали риска от атеросклероза, сърдечен удар и инфаркт.

5. Морската сол облекчава мускулните болки

Ползи от морската сол за мускулите

Морската сол съдържа високи нива на калий и магнезий, които представляват два жизненоважни витамина за правилното функциониране на мускулите.

Тези вещества спомагат да се намали напрежението, особено след извършване на някакъв вид спортна дейност или след изпълнение на голямо физическо натоварване.

Освен това, морската сол регулира нивата на електролитите, които са склонни към нестабилност при загуба на течности.

6. Бори се с депресията

Благодарение на свойствата си, тази натурална съставка спомага за поддържането на нивата на мелатонин и серотонин, които са два химикали, свързани с чувството на щастие.

След консумацията на морска сол се предотвратява производството на кортизол и по този начин се редуцират стресът и депресията.

7. Морската сол подпомага храносмилането

Ползи от морската сол за храносмилането

Поради наличието на хлорид, морската сол подпомага производството на естествени киселини, които оптимизират храносмилането на въглехидрати и протеини.

Абсорбирането й увеличава наличието на храносмилателни ензими и полезни бактерии, които заедно премахват отпадъчните вещества и съхраняват хранителните вещества.

8. Помага ви да спите добре

Заради способността си да стимулира производството на мелатонин, тази съставка може да бъде от голяма полза за пациенти, страдащи от безсъние или други смущения на съня.

Смесването на морска сол с топла вода преди лягане подпомага за отпочиването на тялото и ума. По този начин тя допринася за дълбок и необезпокояван сън.

Също така, тя спомага за пречистването на лигавиците на тялото. Така тя намалява хъркането, дължащо се на запушване на дихателните пътища.

9. Морската сол оптимизира мозъчните функции

Ползи от морската сол за мозъка

Есенциалните минерали в нея за изключително полезни за функционирането на мозъка.

Когато се абсорбират в тялото, те подобряват информационните и комуникационните процеси на мозъчните клетки, които са от ключово значение за добрата концентрация и памет.

10. Предотвратява преждевременното стареене

Антиоксидантните и алкалните ефекти от този органичен продукт го превръщат в чудесно средство срещу преждевременното стареене на клетките.

Това означава, че когато я добавите към диетата си, морската сол спомага да се редуцира рискът от хронични заболявания на физическо или умствено ниво.

Освен това, тъй като допринася за детоксикацията на организма, морската сол е отлична добавка за превенция на бръчки и други признаци на стареене по кожата.

Както виждате, морската сол носи значителни здравословни ползи в сравнение с рафинираната трапезна сол.

Опитайте да си я закупите в магазините за здравословни храни и консумирайте в малки количества, за да се възползвате от всичките й свойства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.