10 храни, борещи се с астмата

Слънчогледовите семки съдържат разнообразни хранителни вещества, които ги превръщат в ефикасно средство в борбата срещу астмата.
10 храни, борещи се с астмата

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Астмата е хронично заболяване, засяга що дихателната система на човека. Това заболяване се появява в резултат на редица фактори. Един от най-неприятните му симптоми е затрудненото дишане. Въпреки че все още астмата не се лекува напълно, тя може да бъде контролирана и овладяна с определени медикаменти. Можете да се справите с това заболяване и с помощта на определени храни. Затова в тази статия ще ви разкажем за 10 храни помагащи при астма.

1.Авокадо

Авокадото е отличен избор за хората с астма, особено за тези, чи ето заболяване е предизвикано от консумацията на ядки. Този плод съдържа глутатион – вещество предпазващо клетките от свободните радикали. Освен това притежава мощно детоксикиращо действие.

2.Броколи

Последните проучвания показват, че редовната консумация на броколи помага на астматиците да овладеят симптомите на заболяването. По същия начин е доказано, че яденето на броколи предотвратява възпалението на дихателните пътища и се бори срещу свободните радикали.

3.Ябълки

Ябълките са друг натурален продукт с благоприят но действие за хората с астма. Експерти твърдят, че това се дължи на голямото количество биофлавоноиди в тези плодове. Сред тях се отличава кверцетинът – естествен антихистамин, предпазващ дихателните пътища от възпаление.

4.Банани

Бананите спомагат дишането, затова често се препоръчват на астматиците. Бананите съдържат пиридоксал, познат като витамин В6. Една от функциите на това вещество е да отпусне гладката мускулатура на бронхите.

5.Джинджифил

Астматиците могат да се възползват и от джинджифила. Специалисти твърдят, че джинджифил ът съдържа противовъзпалителни вещества, които помагат при лечение то на астма. В действителност това са тези вещества придаващи характерния вкус на това растение.

6.Спанак

Спанакът е изключително полезен за здравето. Освен многобройните му ценни качества, скорошно проучване показва, че то зи зеленчук помага в борбата срещу астмата. Това не е изненадващо, тъй като този продукт съдържа разнообразни хранителни вещества и витамини, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма.

7.Розмарин

Благодарение на противовъзпалителното си действие и антиоксиданти те, които съдържа розмаринът е мощно средство за овладяване на астмата. Затова е подходящ продукт в грижата за здравето на дихателната система. Спомага прочистването на дихателните пътища.

8.Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки съдържат разнообразни хранителни вещества, които ги превръщат в ефикасно средство в борбата срещу астмата. Сред тях са витамин Е, калий и магнезий. Въпреки това  трябва да бъдете внимателни, защото консумацията им може да предизвика появата на алергия.

9.Мента в борбата срещу астмата

Ментата притежава редица качества спомагащи пречистването на дихателните пътища, което е изключително полезно за хората, страдащи от астма. Това растение често присъства в състава на медикаментите предназначени за лечение на заболяванията на дихателните пътища.

10.Витамин C

За астматиците е изключително важно да  ядат храни, богати на витамин С. Както знаете този витамин е важен за правилното функциониране на дихателните пътища, а освен това притежава и силно антисептично действие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tresguerres, J.Villanua, M.López-Calderon, A. (2009). Sistema Respiratorio. In Anatomia y fisiologia del cuerpo humano. https://doi.org/10.1016/S0006-3495(00)76404-6
  • Rojas, E. Á., & De La Oliva, P. (2010). Insuficiencia respiratoria aguda en el niño. Revista Espanola de Pediatria.
  • Del, P. (2004). Patología del sistema respiratorio. Pathology.
  • CALVO FERNANDEZ, L. (1949). Asma infantil. Acta Pediátrica Española. https://doi.org/10.1016/S1245-1789(16)77913-3

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.