10 храни, борещи се с астмата

07 Януари, 2019
Слънчогледовите семки съдържат разнообразни хранителни вещества, които ги превръщат в ефикасно средство в борбата срещу астмата.

Астмата е хронично заболяване, засягащо дихателната система на човека. Това заболяване се появява в резултат на редица фактори. Един от най-неприятните му симптоми е затрудненото дишане. Въпреки че все още астмата не се лекува напълно, тя може да бъде контролирана и овладяна с определени медикаменти. Можете да се справите с това заболяване и с помощта на определени храни. Затова в тази статия ще ви разкажем за 10 храни помагащи при астма.

1.Авокадо

Авокадото е отличен избор за хората с астма, особено за тези, чието заболяване е предизвикано от консумацията на ядки. Този плод съдържа глутатион – вещество предпазващо клетките от свободните радикали. Освен това притежава мощно детоксикиращо действие.

2.Броколи
Броколите са една от храните спомагащи лечението на астмата

Последните проучвания показват, че редовната консумация на броколи помага на астматиците да овладеят симптомите на заболяването. По същия начин е доказано, че яденето на броколи предотвратява възпалението на дихателните пътища и се бори срещу свободните радикали.

Вижте още: Четири вкусни рецепти с броколи

3.Ябълки

Ябълките са друг натурален продукт с благоприятно действие за хората с астма. Експерти твърдят, че това се дължи на голямото количество биофлавоноиди в тези плодове. Сред тях се отличава кверцетинът – естествен антихистамин, предпазващ дихателните пътища от възпаление.

4.Банани
Бананите ще ви помогнат да овладеете пристъпите на астмата

Бананите спомагат дишането, затова често се препоръчват на астматиците. Бананите съдържат пиридоксал, познат като витамин В6. Една от функциите на това вещество е да отпусне гладката мускулатура на бронхите.

5.Джинджифил

Астматиците могат да се възползват и от джинджифила. Специалисти твърдят, че джинджифилът съдържа противовъзпалителни вещества, които помагат при лечението на астма. В действителност това са тези вещества придаващи характерния вкус на това растение.

6.Спанак
Спанакът помага при лечението на астмата

Спанакът е изключително полезен за здравето. Освен многобройните му ценни качества, скорошно проучване показва, че този зеленчук помага в борбата срещу астмата. Това не е изненадващо, тъй като този продукт съдържа разнообразни хранителни вещества и витамини, които са от съществено значение за правилното функциониране на организма.

Прочетете и това: Вкусни рецепти със спанак, които трябва да добавите към вашата диета

7.Розмарин

Благодарение на противовъзпалителното си действие и антиоксидантите, които съдържа розмаринът е мощно средство за овладяване на астмата. Затова е подходящ продукт в грижата за здравето на дихателната система. Спомага прочистването на дихателните пътища.

8.Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки съдържат разнообразни хранителни вещества, които ги превръщат в ефикасно средство в борбата срещу астмата. Сред тях са витамин Е, калий и магнезий. Въпреки това  трябва да бъдете внимателни, защото консумацията им може да предизвика появата на алергия.

9.Мента в борбата срещу астмата
Ментата е изключително ефикасно средство в борбата срещу астмата

Ментата притежава редица качества спомагащи пречистването на дихателните пътища, което е изключително полезно за хората, страдащи от астма. Това растение често присъства в състава на медикаментите предназначени за лечение на заболяванията на дихателните пътища.

10.Витамин C

За астматиците е изключително важно да  ядат храни, богати на витамин С. Както знаете този витамин е важен за правилното функциониране на дихателните пътища, а освен това притежава и силно антисептично действие.

McGeachie, M. J., Croteau-Chonka, D. C., & Weiss, S. T. (2017). Asthma. In Genomic and Precision Medicine: Primary Care: Third Edition (pp. 231–244). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800685-6.00013-8

van der Valk, R. J. P., Caudri, D., Savenije, O., Koppelman, G. H., Smit, H. A., Wijga, A. H., … de Jongste, J. C. (2012). Global Strategy for Asthma Management and Prevention. Clinical & Experimental Allergy, 42(9), 1329–1336. https://doi.org/10.1183/09031936.00138707

Eder, W., Ege, M. J., & von Mutius, E. (2006). The Asthma Epidemic. New England Journal of Medicine, 355(21), 2226–2235. https://doi.org/10.1056/NEJMra054308