5 неизвестни факта за депресията, невидимата болест

Хората, страдащи от депресия не искат да бъдат постоянно тъжни и потънали в мислите си. В действителност те искат единствено да се спасят от собствения си затвор.
5 неизвестни факта за депресията, невидимата болест

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Депресията е причината за голям брой самоубийства, извършвани всяка година, но този факт не е широко огласяван от медиите.

Депресията е едно от най-честно срещаните психични заболявания на съвременното общество. Според данните на Световната здравна организация (СЗО) тази болест засяга около 350 милиона души, като се очаква броят им да се увеличи през следващите години.

Не трябва да забравяме, че това заболяване засяга и деца и значителен брой младежи.

Говорим за “невидимата” болест. Ситуацията е сходна и при други такива заболявания като фибромиалгията, лупуса и биполярното разстройство.

Не винаги симптомите са лесни за установяване. Депресията често оставя следи, но по-голямата част от хората просто не ги приемат или остават “слепи” за нея.

За лекарите професионалисти не е лесно да диагностицират и лекуват тези заболявания. Общопрактикуващите лекари са изключително заети и често не поставят правилната диагноза.

Лечението с лекарства не винаги дава ефект. Болните от депресия се нуждаят от помощта на психотерапевт. Обществото и институциите трябва да бъдат по-отговорни към тези хора.

Може би една от причините тези хора да се чувстват толкова самотни е именно това. Днес бихме искали да ви разкажем:

Няколко факта за депресията, които е добре да знаете

1. Депресията не се лекува лесно

Депресията не се лекува лесно

Времето, необходимо за преодоляване или излекуване на депресията зависи от степента й на тежест.

Хората около страдащия създават допълнително напрежение, като му дават неадекватни съвети от сорта на “бъди по-позитивен” или “не се е случило кой знае какво, опитай се да погледнеш нещата от друг ъгъл.”

Справянето с депресията изисква и вътрешно преосмисляне. Освен лекарствата, болният трябва да извърви дълъг и сложен вътрешен път, за да се научи как да промени начина си на мислене и да контролира по-добре емоциите си.

След три месеца и лечение с лекарства болните изпитват подобрение. Могат да останат симптоми като умора и безсъние.

Тези фактори, обаче, в определен момент могат отново да предизвикат проява на болестта.

Възстановяването от депресията изисква време, подкрепа, търпение и много смелост.

2. Депресията често се проявява като тревожност

Понякога отнема време за правилното диагностициране на депресията, защото често бива бъркана с други заболявания.

Казват ви: “Стресирани сте, не трябва да вземате нещата толкова присърце” или “Ще ви предпиша нещо, което ще ви помогне да се справите с тревожността”.

Безспорно, това не е правилното решение. Депресията има редица симптоми, които невинаги се разпознават лесно.

  • 65% от пациентите с депресия се оплакват от силна тревожност.
  • Болестта често се характеризира с лошо настроение, апатия, постоянна раздразнителност и невъзможност да се зарадвате на каквото и да е.

В такива случаи се консултирайте с професионалист, който да ви постави правилната диагноза.

3. Тъгата не води до депресия

Депресията създава чувството за самота

Обикновено депресията се свързва с тъга. Но в повечето случаи тя е като “огромен балон” изграден от различни фактори. Натрупването на дребни неща води до това състояние.

Безпомощност, разочарование, неудовлетвореност, гняв, тревоги и страх са само част от факторите, изграждащи стените на собствения ни затвор.

Не трябва да забравяме и ролята на генетичната предопределеност за това дали даден човек е предразположен или не към появата на депресия.

Сезонната депресия е друга форма на болестта, свързана с липсата на слънчева светлина и чувство за самота. Още нещо, което е добре да знаете.

Депресията има различни форми – ситуационна, емоционална, биохимична.

4. Никой не си избира сам тази болест

Депресията изкривява мисленето ви

Да си болен от депресия не означава, че си слаб, не притежаваш сила на характера или смелост. В действителност при всеки човек може да се появи психическо заболяване в определен момент от живота му.

Никой не е защитен от увреждане и дори промяна на невротрансмитерите. Трябва да знаем, че депресията в много случаи е проява на химичен дисбаланс в мозъка, който за съжаление невинаги може да бъде контролиран.

5. Депресията изкривява мисленето ви

Болестта въздейства върху засегнатия по много начини. Отнема енергията, мотивацията и дори самоконтрола му.

Хората, страдащи от депресия спират да се грижат за външния си вид и хигиената си, дори за храната, която приемат. Болестта може да ви накара да кажете неща, напълно противоположни на желанията и истинските ви чувства.

Лошото настроение, раздразнителността, постоянното нежелание да излезете от дома си, да планирате нещо или да прекарвате време с други хора се приемат трудно от много семейства.

Болните от депресия имат нужда от разбиране, особено от хората около тях, които трябва да са по-мили, търпеливи и обичащи.

Рано или късно черните облаци на депресията се разкъсват. Имайки куража и подкрепата на семейството и лекарите професионалисти, без съмнение болестта ще бъде победена .


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.