Консумирането на тези 7 храни може да ви помогне да спрете хъркането

Хъркате ли? Опитайте да добавите към диетата си някои от тези фантастични здравословни храни!
Консумирането на тези 7 храни може да ви помогне да спрете хъркането

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Хъркането е неприятен звук, който се получава в резултат на затруднение или запушване на дихателните пътища.

Смята се за едно от най-дразнещите смущения на съня, тъй като появата му може да попречи на съня и приятната почивка.

Макар че повечето случаи на хъркане са леки и временни, на някои хора се налага посещение при лекар в следствие на обструктивна сънна апнея. Това заболяване се състои в силно дихателно затруднение, което причинява временно спиране на дишането за около 10 секунди.

Докато хъркате, тъй като нивата на кислород спадат, дишането се връща към нормалното с по-силен звук, което показва, че въздухът се опитва да премине през тесен респираторен канал.

Макар и в много случаи да е необходима медицинска интервенция, съществуват някои здравословни навици, които могат да помогнат значително да намалите този проблем.

Например някои храни имат свойството и хранителните вещества, които отпускат дихателните канали и намаляват шансовете за хъркане, докато си почивате.

По-долу ще споделим най-добрите 7 храни, които могат да ви помогнат с този проблем.

1. Тофу

Спрете хъркането с тофу

Тофуто е храна, идваща от източна Азия. Приготвя се чрез процеси на коагулация и пресоване на соево мляко по сходен начин с приготвянето на сирене от мляко.

Характеризира се с мека текстура и кремаво-бял цвят в добавка към високото му хранително съдържание и малкото калории.

Независимо че е познато като храна за здравословно отслабване, то е и страхотно средство срещу продължителното хъркане.

Това е така, защото тофуто отпуска гърлото и позволява продължителното и плавно дишане по време на сън.

2. Спрете хъркането с мед

Ценен поради високото си съдържание на есенциални хранителни вещества и натурални захари, медът е чудесна храна за борба с множество заболявания, които влияят на качеството ви на сън.

Тъй като облекчава гърлото и дихателните пътища, той е идеално средство за предотвратяване на хъркане, причинено от конгестия. 

Също така с поглъщането му се стимулира производството на мелатонин, химично вещество, предизвикващо дълбок сън и възстановяване.

3. Мазна риба

Спрете хъркането с риба

Всички видове мазна риба съдържат огромно количество антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които носят множество здравословни ползи, когато се поемат от тялото.

Яденето на такъв тип риба поне два пъти седмично прочиства артериите, намалява излишния холестерол и предотвратява развитието на сърдечносъдови заболявания.

В допълнение към това, тя е добра хранителна добавка за хората, които се борят с хъркането, тъй като натуралните мазнини в нея отпускат мускулите на гърлото и намаляват респираторните затруднения.

4. Чесън

Чесънът съдържа серни съединения, които след поемане отпушват респираторния тракт и предотвратяват развитието на инфекции.

Когато се яде суров, той оказва противовъзпалителен ефект върху гърлото, намалявайки дразнещите дихателни звуци, които хъркането причинява по време на сън.

5. Зехтин

Спрете хъркането със зехтин

Считан за една от най-полезните мазнини, която може да добавим към диетата си, зехтинът е добро средство срещу неудобното и повтарящо се хъркане.

Богат е на есенциални мастни киселини и противовъзпалителни вещества, които помагат за по-качествения сън. Те постигат това, като предотвратяват задръстването или стесняването на респираторните канали.

6. Бадеми

Бадемите, както и бадемовото мляко, което получавате от тях, са добро средство за борба с досадното среднощно хъркане.

Те предоставят значително количество витамини, минерали и полезни мазнини. Консумирането им укрепва и облекчава тъканите на гърлото, за да не бъдат засегнати от вибрациите по време на дишане.

Те са също и много засищащи и намаляват прекъсването на съня, причинени от чувство на глад.

7. Розмарин

Спрете хъркането с розмарин

Розмаринът е здравословна билка, която освен че прави ястията чудесни на вкус, има също и силни медицински ползи, които помагат да опазите здравето си.

Неговите отхрачващи, противовъзпалителни и отпушващи свойства улесняват лечението на възпаленията на гърлото. Те намаляват също и симптомите на сънна апнея и честото хъркане.

Розмаринът допринася също и за прочистването на дихателните пътища. Това спомага да се премахнат токсините и да се допусне кислородът да премине лесно през тях.

Гореспоменатите храни не са перманентно решение срещу хъркането. Въпреки това консумирането им редовно или ежедневно спомага да се намали този неудобен симптом.

Пробвайте да ги комбинирате в диета и открийте всичките им ползи.

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.