Времето не заличава нищо: то поставя нещата по местата им

Вие сте продукт на всичко, което сте направили, всичко, което сте казали и всичко, което сте видели и постигнали. Запомнете: вие сте активен участник в собственото си „риалити шоу“.
Времето не заличава нищо: то поставя нещата по местата им

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Времето е като артист. То е неумолимо и притежава огромна мощ. За да не играете ролята на марионетка в ръцете му, трябва да запомните нещо: вие сте активен участник в собствения си живот.

Някои хора живеят с идеята, че “миналото няма значение” и не мислят за това, което се е случило вчера, защото всеки ден им дава нова възможност за промяна и създаване на нова реалност, като същевременно оставят зад гърба си това, което вече се е случило.

Вярно е, че това е много позитивен метод за личностно развитие, но има и нещо друго, което не трябва да забравяте. Вие сте продукт на всичко, което сте направили, всичко, което сте казали и всичко, което сте видели и постигнали , сами или с помощта на другите.

Миналото ви е част от настоящето и ви е оформило като личност. Времето ви извайва и ви “премества” в настоящето – това е нещо, което трябва винаги да помните.

Днес бихме искали да поговорим малко повече по тази тема.

Времето почти винаги поставя нещата на правилните им места

Тази фраза може и да ви звучи пресилено: времето поставя всичко на правилното му място. Може би това ви се струва нечестно.

Ако сте добър човек, защо тогава не сте щастливи в момента? Отговорът на този въпрос е лесен: нещастието ви се корени в настоящето и няма нищо общо с нещата от миналото ви.

Трябва да действате и да се борите за щастието си сега.

Препоръчваме ви да прочетете: Ако си скромен, ще бъдеш успешен

Не е добре да се носите по течението на времето - борете се!
Ето няколко прости примера, които ще ви помогнат да разберете това по-добре.
  • Хората, към които са се отнасяли с презрение и егоизъм могат да се чувстват отхвърлени или да им липсва увереност в момента, заради отношението на най-близките им.
  • Тези хора никога не са се осмелявали да напуснат зоната си на комфорт. Те са разочаровани от настоящето, защото животът им не е този, за който са мечтали.
  • Тези, които сеят семенцата на горчивината ще пожънат само самота.

Както видяхте тези примери имат една обща идея: рано или късно ще пожънете това, което сте посели.

Вие сте всичко онова, което сте видели и почувствали, но можете да се промените

Могат ли хората наистина да се променят? Характерът е нещо много сложно. Той е съвкупност от заложеното в гените ви, средата, в която сте израснали и натрупания опит в живота ви.

Хората не могат да се променят за един ден. Те растат и помъдряват. По този начин опознават тези страни от характера си, които искат да подобрят.

Хората не променят характера си –  те променят поведението си. Можете да подобрите поведението си щом осъзнаете какво е необходимо да направите.

Вие сте всичко онова, което сте видели и преживели в миналото, но същевременно сте активен участник в собственото си „риалити шоу“. Запомнете едно: ако имате желание и воля можете да се промените.

Когато времето е нечестно към вас, променете поведението си.
Времето не винаги е честно с вас

За нещастие това, че сте добър човек не ви гарантира, че животът винаги ще бъде благосклонен към вас. Нито че ще ви се случват само хубави неща.

И тъй като е вярно, че “времето поставя нещата на правилното им място,” трябва да разберете,че не всичко в живота е в равновесие. Запомнете:

  • Ако показвате към партньора си постоянно любов и уважение, той също ще ви обича (това невинаги е така).
  • Тъй като винаги сте били изпълнителни и честни на работното си място, шефът ви ще се отнася към вас по същия начин (това също не важи винаги).
  • Тъй като сте отгледали децата си с любов и винаги сте им осигурявали това, което искат, те ще се държат с вас по същия начин (много родители могат да потвърдят, че това невинаги се случва).

Може и да ви изглежда неправилно, но в реалността равновесието в живота невинаги е честно. Невинаги ще получавате това, което би трябвало въз основа на това, което сте дали и направили вие самите. Това че сте добър човек не ви гарантира щастие.

Често времето е нечестно и не се отнася с вас по начина, по който би трябвало.

Така…какво можете да направите в такива ситуации?

Не разчитайте само на времето, то е извън вас

Прочетете и: Стара душа ли сте? Ето 10 начина да разберете

Как да се справите с ежедневните несправедливости

Не бъдете пасивни пред несправедливостта. Ако някой се отнася лошо с вас не го приемайте лично и не се дръжте като жертва. Реагирайте.

  • Ако мислите, че времето не се отнася с вас по начина, по който би трябвало, създайте си реалността, която желаете. Хората не са марионетки в ръцете на собствената си съдба: те са воини, които трябва да се справят с всякакви видове проблеми ежедневно.
  • Разберете, че ако имате добро сърце това ви прави по-чувствителни. Грижите се и се тревожите за другите хора, съчувствате им и сте емоционално раними. Това може да подтиква останалите да ви търсят, водени от егоизма си.
  • Бъдете смели и не спирайте да бъдете добри. Ако винаги сеете семената на доброто в настоящето, не се променяйте само заради действията на останалите.

Следвайте инстинктите си и бъдете стойностна личност, която може да е щастлива и която дава щастие и на хората около себе си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.