10 начина да преборите умората

12.07.2017
Проблеми с това да останете будни по време на работа? Борите се със следобедната криза? Преди да стигнете до кофеина, опитайте тези 10 естествени, здравословни съвета за борба с умората.

Опитвате ли се да преборите умората по цял ден на работа? Изтощени ли сте, след като не сте успели да се наспите?

Най-често в такива ситуации се обръщаме към кофеина или захарта, за да повишим енергийните си нива.

За щастие, съществуват много по-добри начини. В тази статия ще разгледаме някои трикове, с които да успеете да издържите в такъв ден, без да се налага да се обръщате към нездравословните навици.

Това е списък на най-лесните неща, които можете да направите, когато се чувствате сънливи или когато изпитвате нужда да презаредите батериите си.

1. Станете и се раздвижете за да преборите умората

Ако се налага да сте като вързани към бюрото си и нямате много място, опитайте следното упражнение. Станете и разтърсете ръцете и краката си.
Можете дори да пробвате и да тичате на място, като докосвате пръстите на краката си. Правейки всичко това, позволявате на енергията ви по-добре да преминава през тялото ви.
Ако имате малко повече пространство около себе си, можете да се разходите или за няколко минути да походите по-бързо. Това помага на кръвта ви да се раздвижи и ви осигурява енергиен тласък.
Също така, ако имате възможност, излезте и постойте на свеж въздух и слънце. Това ще ви помогне да преборите умората много по-ефективно.

2. Излъжете мозъка си

излъжете мозъка си за да преборите умората

Ако не е възможно да раздвижите тялото си, можете да упражните мозъка си.

Решаването на кръстословица или судоку може да бъде отговорът на проблемите ви. Опитайте да накарате ума си да поработи върху нещо ново.

Когато правите това, поддържате мозъка си в работен режим. Това помага да събудите съзнанието си, особено след извършване на повтарящи се задачи.

3. Използвайте лимони

Знаете ли, че миризмата на лимон е много полезна за съживяване и стимулиране на мозъка ви?

Поради това можете да ги използвате, когато мозъка ви жадува да заспи. Опитайте с лимонов бонбон, пиене на малко лимонов чай, ще ви помогне дори и малка хапка лимон.

Вижте и: Сутрешната умора: причини и лечение

Всъщност характерната цитрусова миризма на някои плодове активира мозъка ви и се бори със сънливостта.

Така че, ако предпочитате, можете да изберете цитрусовите плодове, които ви харесват най-много. Или опитайте всички, докато не намерите най-доброто решение за вас.

4. Охладете се

охладете се за да преборите умората

Оставете настрани ежедневната си чаша кафе в средата на следобеда и вместо това изпийте чаша студена вода. Студената вода ви помага да се събудите и да хидратирате тялото си. Това ви дава допълнителна енергия.

Можете дори да напръскате малко студена вода на лицето си. Друг вариант е триенето на ледено кубче върху китката. Това събужда тялото ви по-бързо.

Студът е чудесен метод да добавите количество адреналин в организма си. Това е стимулиращ хормон, който ще ви помогне да бъдете по-концентрирани в това, което правите.

5. Яжте бонбон от мента

Точно както лимоните, ментата има стимулиращ аромат, който ще ви помогне да преборите умората. Добра идея е да имате скрити бонбони с мента близо до бюрото си.

Можете също така да опитате ментова дъвка. Ако добавите малко мента към ледената ви вода или измиете ръцете си с ментов сапун, ще получите същият ефект.

6. Слушайте ритмична музика

ритмична музика за да преборите умората

Енергичната музика може да ви събуди. Така че поставете слушалките си и увеличете силата на звука на любимата си оптимистична песен. Също така, ако имате възможност и да си попеете, енергийните ви нива ще се повишат още повече.

От друга страна, ставането от стола и танцуването ще ви дадат още повече енергия. Дори и шефът ви да сметне това за малко странно.

7. Издишайте огъня

Не буквално! Говорим за една от дихателните техники, използвана в йога практиките. Тази техника ще ви осигури мощен тласък на адреналин.

Вълната кислород, породена от това действие се насочва директно към мозъка ви. Това ще ви накара да се събудите.

Вижте и: 9 симптома на хроничната умора

Техниката „издишване на огън“ е лесна за научаване. Можете да намерите видеоклипове в мрежата, които ще ви научават как точно да изпълните упражнението.

 8. Излъжете съзнанието си

Понякога получаването на енергия може да бъде толкова лесно – просто трябва да се престорите, че имате повече енергия. Това означава да заблудите съзнанието си и да се престорите, че имате повече енергия.

Всичко, което трябва да направите е да си кажете два пъти, че сте напълно буден и изпълнен с енергия. Това ще ви помогне да завършите всичките си задачи.

Ще ви изненада как почти автоматично ще усетите енергия, дори в моментите, когато изглеждате напълно изтощени.

9. Медитирайте

медитирайте за да преборите умората

Медитацията е много полезна за намаляване на стреса и увеличаване на концентрацията. Трябва да я практикувате редовно. Ако го направите, ще откриете, че това е чудесно средство за за да преборите умората.

Ако сте опитвали да медитирате и преди, но все още не сте преборили кризата в следобедните часове, може би не сте намерили правилната медитация за вас.

10. Смейте се

Смехът е терапевтичен. Това е така, защото спомага ендорфините да се освобождават в тялото ви. Тези хормони влияят върху общото ви благосъстояние и енергийните ви нива.

Поради това трябва да отделяте няколко минути, за да се посмеете нещо смешно или да споделите забавна история с някого. Това може да ви помогне да преборите умората и да подобрите ефективността си.

Опитайте!