7 учудващи приничи кафето да е полезно за вас

· 16.08.2016
Четири чаши дневно от топлата напитка понижават риска от развитие на затлъстял черен дроб

Кафето е втората по популярност напитка в цял свят, следвайки водата. То представлява ежедневен избор на милиони хора и се радва на дългогодишна славна история, тъй като притежава специфичен аромат и вкус и оказва стимулиращ ефект.

Допреди няколко десетилетия обаче се вярваше, че консумацията на кафе може да провокира сериозни странични ефекти, тъй като е богато на кофеин.

За щастие скорошни изследвания сочат, че умереният прием на кафе всъщност е свързан с редица ползи за човешкото тяло, които се дължат на богатия му състав.

Повечето хора пият кафе като част от своя ежедневен ритъм на живот. Те често не подозират за начина, по който напитката се отразява върху тялото им. Други пък избягват консумацията му, тъй като вярват, че е вредно.

За да разсеем митовете и легендите около тази удивителна напитка, днес ще поговорим за причините, поради които тя е полезна за човека. Статията е посветена темата защо е препоръчително да пием по малко кафе редовно. 

  1. Богато е на антиоксиданти

chasha kafe

Сред основните ползи от кафето е високото съдържание на антиоксидантни съставки, които са по-лесно усвоими от организма, отколкото тези, които приемаме чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Става дума за мощни молекули, чиято основна функция е да спрат вредното въздействие на свободните радикали, които са отговорни за развитието на редица хронични болести. Тяхна е и заслугата за появата на признаците на преждевременно стареене.

  1.   Кафето повишава енергийните нива

Това вероятно е най-добре известната полза от консумацията на тази напитка, тъй като тя „възбужда“ човека, когато има нужда от енергия в късните часове на деня или рано сутрин.

Кофеинът, една от базовите съставки на кафето, оказва стимулиращ ефект върху мозъка, който се изразява в подобряване на концентрацията и представянето.

  1. Понижава риска от диабет тип II

kruvna zahar

Смята се, че над 300 милиона души в цял свят се опитват да се справят с проблеми, свързани с диабет тип II.

Това хронично заболяване, характеризиращо се с висока кръвна захар, може да бъде избегнато чрез умерената консумация на кафе.

Изследване, публикувано от American Chemical Society, сочи, че хората, които консумират до 4 чаши кафе дневно, са с между 23% и 50% по-непредразположени към развитие на диабет тип II.

  1.   Кафето защитава черния дроб

Това е орган, който е отговорен за осъществяването на редица важни функции в тялото, от които зависи здравето ни. Той обаче може да забави своята работа и да провокира развитието на хронични заболявания като хепатити и затлъстял черен дроб.

Изследване, дело на Duke School of Medicine в Сингапур, сочи, че консумацията на 4 чаши кафе дневно понижава риска от развитие на затлъстяването на този важен орган.

Друго проучване, публикувано през 2006 година, твърди, че хората, които консумират поне 1 чаша кафе дневно, е по-вероятно да не заболеят от цироза.

  1. Подобрява самоусещането

kafe priyateli

Националният здравен институт в САЩ е открил, че хората, които консумират умерено кафе, са с 10% по-слабо изложени на риск от депресия или негативни емоции.

Според автора на изследването Хонглей Чен, този ефект се дължи на богатия антиоксидантен състав.

  1. Кафето подобрява здравето на мозъка

Антиоксидантите и други жизненоважни нутриенти в кафето могат да понижат риска от дегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.

Едно изследване на учените от Университета в Южна Флорида и Университета в Маями сочи, че хората на възраст 65 години и нагоре, които имат по-високо ниво на кофеин в кръвта. Те се радват на от 2 до 4 години по-пълноценен живот, преди да заболеят от Алцхаймер, в сравнение с хората, които не консумират кафе.

Да, напитката не е способна да спре развитието на вече започналото заболяване, но може значително да отложи старта му.

  1. Помага да бъдем красиви

kafe skrab

Консумацията на кафе и външното му прилагане върху кожата се характеризират с разкрасителен ефект.

Щом като разбират, че кафето може да се бори с целулита и да елиминира мъртвите кожни клетки, редица козметични компании решават да го използват като базова съставка в свои продукти.

Когато кофеинът влезе в контакт с кожата, той стимулира по-добрата циркулация на кръвта и я предпазва от ранната поява на бръчки и петна.

Нуждаете ли се от още причини, поради които да започнете да консумирате кафе днес? Тази натурална напитка е полезна, както за здравето, така и за красотата. Ключът към успеха се крие в умерената консумация и, разбира се, в отсъствието на нежелани странични ефекти спрямо кофеина.