7 учудващи причини кафето да е полезно за вас

29.01.2019
Четири чаши дневно от топлата напитка понижават риска от развитие на затлъстял черен дроб.

Кафето е втората по популярност напитка в цял свят, следвайки водата. То представлява ежедневен избор на милиони хора и се радва на дългогодишна славна история, тъй като притежава специфичен аромат и вкус и оказва стимулиращ ефект. А, знаете ли, че е и полезно?

Допреди няколко десетилетия обаче се вярваше, че консумацията на кафе може да провокира сериозни странични ефекти, тъй като е богато на кофеин.

За щастие скорошни изследвания сочат, че в умерени количества кафето всъщност е полезно. То е свързано с редица ползи за човешкото тяло, които се дължат на богатия му състав.

Повечето хора пият кафе като част от своя ежедневен ритъм на живот. Те често не подозират  и не се замислят за начина, по който напитката се отразява върху тялото им. Други пък избягват консумацията му, тъй като вярват, че е вредно.

За да разсеем митовете и легендите около тази удивителна напитка, днес ще поговорим за причините, поради които кафето е полезно за човека. Статията е посветена темата защо е препоръчително да пием по малко кафе редовно. 

 1. Богато е на антиоксиданти

Кафето е полезно заради високото съдържание на антиоксиданти

Сред основните ползи от кафето е високото съдържание на антиоксидантни съставки. Те са по-лесно усвоими от организма, отколкото тези, които приемаме чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Става дума за мощни молекули, чиято основна функция е да спрат вредното въздействие на свободните радикали,  отговорни за развитието на редица хронични болести. Тяхна е и заслугата за появата на признаците на преждевременно стареене.

 1.   Кафето повишава енергийните нива

Това вероятно е най-добре известната полза от консумацията на тази напитка. Кафето „възбужда“ човека, когато има нужда от енергия в късните часове на деня или рано сутрин.

Кофеинът, една от базовите съставки на кафето, оказва стимулиращ ефект върху мозъка.Това се изразява в подобряване на концентрацията и представянето.

Вижте още: Храни, подобряващи работата на мозъка

 1. Понижава риска от диабет тип II

Диабетът може да бъде избегнато чрез умерената консумация на кафе.

Смята се, че над 300 милиона души в цял свят се опитват да се справят с проблеми, свързани с диабет тип II.

Това хронично заболяване, характеризиращо се с висока кръвна захар, може да бъде избегнато чрез умерената консумация на кафе.

Изследване, публикувано от American Chemical Society, сочи, че хората, които консумират до 4 чаши кафе дневно, са с между 23% и 50% по-непредразположени към развитие на диабет тип II.

 1.   Кафето защитава черния дроб

Това е орган, който е отговорен за осъществяването на редица жизненоважни функции в тялото. Нарушаването на неговата работа провокира развитието на хронични заболявания като хепатити и затлъстял черен дроб.

Изследване, дело на Duke School of Medicine в Сингапур, сочи, че консумацията до 4 чаши кафе дневно понижава риска от развитие на затлъстяването на този важен орган.

Друго проучване, публикувано през 2006 година, твърди, че хората, които консумират поне 1 чаша кафе дневно, е по-вероятно да не заболеят от цироза.

 1. Подобрява самоусещането

Определено е полезно за по-активен социален живот

Националният здравен институт в САЩ е открил, че хората, които консумират умерено кафе, са с 10% по-слабо изложени на риск от депресия или негативни емоции.

Според автора на изследването Хонглей Чен, този ефект се дължи на богатия антиоксидантен състав. И определено е полезно за по-активен социален живот.

 1. Кафето подобрява здравето на мозъка

Антиоксидантите и други жизненоважни нутриенти в кафето могат да понижат риска от дегенеративни заболявания като Алцхаймер и деменция.

Едно изследване на Университета в Южна Флорида и Университета в Маями  върху заболели от Алцхаймер пациенти на възраст 65 години и нагоре, звучи интригуващо. Според учените, тези от болните, които имат по-високо ниво на кофеин в кръвта се радват на от 2 до 4 години по-пълноценен живот, в сравнение с хората, които не консумират кафе.

Да, напитката не е способна да спре развитието на вече започналото заболяване, но може значително да отложи старта му.

Прочетете и това: Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе

 1. Полезно е за нашата красота

Кафето се бори с целулита и елиминира мъртвите кожни клетки

Не само консумацията на кафе, но и външното му прилагане върху кожата се характеризират с разкрасителен ефект.

Кафето може се бори с целулита и елиминира мъртвите кожни клетки. По тази причина редица козметични компании го използват като базова съставка в свои продукти.

Когато кофеинът влезе в контакт с кожата, той стимулира по-добрата циркулация на кръвта и я предпазва от ранната поява на бръчки и петна.

Нуждаете ли се от още причини, поради които да започнете да консумирате кафе днес? Тази натурална напитка е полезна, както за здравето, така и за красотата. Ключът към успеха се крие в умерената консумация. Разбира се е важно и отсъствието на нежелани странични ефекти от кофеина.

 • Greenberg, J. A., Boozer, C. N., & Geliebter, A. (2006). Coffee, diabetes, and weight control. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/84.4.682
 • Arendash, G. W., & Cao, C. (2010). Caffeine and coffee as therapeutics against Alzheimer’s disease. In Journal of Alzheimer’s Disease. https://doi.org/10.3233/JAD-2010-091249
 • Nieber, K. (2017). The Impact of Coffee on Health. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0043-115007
 • Poole, R., Kennedy, O. J., Roderick, P., Fallowfield, J. A., Hayes, P. C., & Parkes, J. (2017). Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.j5024
 • Viola, P. (2005). Coffee and health. Journal of Applied Cosmetology. https://doi.org/10.1002/9781444347098.ch6https://doi.org/10.1016/j.jhep.2017.03.013
 • Heath, R. D., Brahmbhatt, M., Tahan, A. C., Ibdah, J. A., & Tahan, V. (2017). Coffee: The magical bean for liver diseases. World Journal of Hepatology. https://doi.org/10.4254/wjh.v9.i15.689