Най-добрите 8 упражнения за стимулиране на ума

Тренирането на ума ще засили когнитивните функции.
Най-добрите 8 упражнения за стимулиране на ума

Последна актуализация: 19 юли, 2019

Физическите упражнения са един от най-добрите начини да подобрите своята издръжливост и сила, а защо не и ума. Разбира се, крайната цел е да бъдете здрави.

Упражненията са нещо, което може да правите всеки ден. Доказано е, че те имат положително въздействие върху много системи в тялото. Тук се включват сърдечно-съдовата система, кръвообръщението и други системи на жизненоважни органи.

Нещо, на което малко хора обръщат внимание, са упражненията за стимулиране на мозъка. Тренирането на ума може да укрепи мозъка и умствените способности по много начини. 

Сред ползите от тази тренировка е по-добрата памет.

Да поддържате ума си зает не е достатъчно. Има определени дейности, които трябва да правите, за да поддържате ума си във форма.

За щастие, има много упражнения за това. Помнете, че те помагат да се укрепи мозъкът и да се засилят когнитивните функции.

В тази статия ще разкрием 8-те най-добри дейности, които укрепват мозъка ви по естествен начин. Така може да ги направите част от вашето ежедневие.

1. Писане на ръка

pisane-na-ruka-500x334

Живеем във време, в което технологиите завземат всичко, дори и ума ни. Те ни помагат във всекидневните задачи, включително писането.

Таблетите, мобилните телефони и всички други устройства с клавиатура ни спестяват време. Това, разбира се, прави вършенето на някои задачи по-ефикасно.

Писането на ръка обаче е дейност, от която не бива да се отказвате. Тази дейност стимулира области в мозъка, които помагат значително при ученето.

Това се дължи на ретикуларната активираща система в мозъка. Тази система обработва това, което правите, когато се фокусирате върху писането.

2. Решаване на прости математически задачи всеки ден

Математическите задачи са едно от най-добрите умствени упражнения. Те могат да подобрят паметта ви и да увеличат умствения ви капацитет.

Може да го правите на ръка или на някое устройство. Има много приложения, създадени за мобилни телефони и компютри.

Добър вариант е да правите тренировки за скорост. Те включват опити да решите колкото се може повече задачи за една минута.

3. Увеличете капацитета на ума си със судоку

упражнения за ума

 

Класическата игра судоку е предизвикателство за ума. Целта на играта е да се попълни таблица с числа. Но уловката е в това, че не може да повтаряте число в никоя от посоките.

Тази игра е умствено предизвикателство. Нейното практикуване може да доведе до по-добра способност за решаване на проблеми .

Много вестници включват едно или две такива. Може да си купите и книги и приложения за судоку.

4. Движение на пръстите на краката

Просто движение на пръстите на краката може да помогне на умствената функция. Това е така, защото то помага за вниманието и бдителността .

Това може да се постигне с леки движения на всички пръсти. След това движете само палците.

Отделяйте три минути за това всяка сутрин. Започнете преди да станете. Може да откриете, че това е всичко, което трябва да направите, за да се почувствате по-активни и координирани.

5. Четете много

chetene-500x334

Четенето е основна дейност. Но то увеличава умствения ви капацитет и мисловните процеси .

Този вид упражнения отпуска ума. То също така помага за намаляване на напрежението, свързано със стреса.

Продължителното четене има много ползи. Някои от тях включват повече креативност, по-добра памет и по-бързи мисловни процеси. Това ни позволява да бъдем по-бързи и по-ефективни.

6. Учене на чужд език

Независимо от възрастта, тази дейност много помага. Ученето на чужд език активира областите на мозъчната кора.

Тези области са свързани с акустичната обработка, разбирането и артикулацията на думите.

Това кара хипокампа да расте. То повишава и капацитета на паметта и способността за учене.

Освен това двуезичието повишава умствените резерви. Това осигурява определена защита от болестта на Алцхаймер.

7. Разходки

razhodki-500x334

Разходките и подобните дейности може да спомогнат за функционирането на мозъка. Това важи особено много за възрастните хора. Тези дейности могат да помогнат с вербалната памет, лекотата на говора и вниманието.

Упражненията карат кръвта да се движи към мозъка. Това повишава обогатяването му с кислород и броя хранителни вещества, които получава. Това може да помогне с поддържането на тъканите, нервите и невроните.

8. Визуализация и памет

За да извършвате тази дейност, ви трябва помощта на приятел или член на семейството. Те ви показват 5 до 10 далечни обекта.

Гледайте всеки обект 15 секунди. След това помолете другия човек да постави предметите на друго място в къщата.

Изчакайте няколко минути. След това започнете да описвате подробно всеки обект. Не забравяйте да споменете и мястото, където е той.

За най-добри резултати опитайте да извършвате тази дейност 10 до 15 минути.

Всички тези упражнения стимулират мозъка. Те са и страхотен начин да се намали стресът .

Изпробвайте ги!

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.