6 трика за отпушване на запушен нос за няколко минути

Пригответе сами физиологичен разтвор, масажирайте синусите и правете инхалации с мента
6 трика за отпушване на запушен нос за няколко минути

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Настинката може да се появи по всяко време, особено по време на промените в температурата или с идването на пролетта или есента. Тя се характеризира с общо чувство на неразположение и със запушен нос.

На първо място при нея трудно се набавя кислород към останалата част от тялото, и второ, дишането през устата обикновено не я лекува.

Ето защо намирането на начин за отпушване на запушен нос е важно – това може да облекчи някои от обичайните дразнения, които идват с настинка.

Вижте следните съвети, за да изчистите запушен нос бързо, защото ако не го направите, ще продължите да се чувствате дори по-зле.

1. Яжте пикантни храни, за да отпушите запушен нос

Пикантните храни помагат за разреждане на слузта, което от своя страна ще изчисти блокираните синуси за няколко минути. Ефектът може да не продължи дълго, но защо пък да не използвате предимствата на това, което ядете?

За да се възползват от тези свойства, добавете съставки като лук и чесън към ястията, за предпочитане сурови или подправки като уасаби. Може също така да ядете сурови люти чушки.

Колкото повече добавяте тези хранителни съставки към диета, толкова повече ще се възползвате от тях.

2. Масажирайте синусите

При запушен нос масажирайте синусите

Синусите са пространствата, които са в непосредствена близост до носната преграда.

Много слуз може да се натрупа в тях, така че използвайте кръгови масаж, за да ги отпуснете, което ще облекчи налягането и запушването.

Как да ги правим?

  • С показалеца и средния пръст поставете пръстите си точно под очните кухини и започнете да ги движите с кръгови движения.
  • Правете това в продължение на 20 до 30 секунди, като се стараете да натискате върху местата, които са най-близо до носа и точно под очите.
  • И накрая, притиснете палците си върху бузите и ги масажирайте с помощта на кръгови движения, които завършват навън.

3. Контролирайте дишането

Дишане

Запушвали ли сте някога ушите и носа, за да отворите синусите? Ако е така, тази техника е много подобна на това.

Как да го направим?

  • Поемете дълбоко въздух и го задръжте в носа. След това изпуснете малко въздух, докато се разхождате, до момента, в който не може да издържате повече.
  • Сега освободете носа и дишайте нормално. Седнете и в рамките на няколко минути ще осъзнаете, че сте отворили дихателните пътища.

4. Традиционно лекарство: използвайте физиологичен разтвор

За това имате 2 възможности: купете физиологичен разтвор от аптеката или го пригответе сами вкъщи.

И двата варианта са еднакво ефикасни, но ние винаги предпочитаме домашните средства, особено когато са толкова прости: просто сварете малко вода със сол и оставете да изстине.

След като сте приготвили разтвора, използвайте спринцовка, за да излеете течността в ноздрите, където ще действа като разтворител и веднага ще изчисти запушените носни проходи.

5. Ментата е враг на слузта

Назален спрей

Както знаете, ментата обикновено се използва за облекчаване на респираторни проблеми, свързани с простудни заболявания, тъй като съдържа оцетна и аскорбинова киселина.

Тези съединения са толкова ефикасни, че само след няколко инхалации с ментол или мазила на базата на ментол, проблемът ще изчезне за няколко минути.

6. Вземете горещ душ

Водната пара прониква в дихателната система по начин, който разбива всички блокажи, като помага да поемете дълбок дъх, който не ви е достигал.

В допълнение към това, малко количество топла вода в носните проходи също може да помогне да се преборите със запушванията.

Не се притеснявайте, че техниката за душ може да влоши състоянието. Когато сте готови с душа, подсушете се добре и не трябва да имате никакви проблеми. Не забравяйте, че е важно да отмиете добре тези микроби.

Запомнете тези съвети, защото за съжаление на всички ни се налага да ги използваме в един или друг момент.

Благодарение на това ръководство, ще бъдете готови да помогнете на някой близък или приятел, когато страда от запушен нос. Струва си да опитате!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.