Знаете ли каква е разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци?

Познаването на разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци е от съществено значение, за да може майката да знае как да се грижи за себе си по време на бременността, така че бебетата й да се развиват правилно.
Знаете ли каква е разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Много хора искат да имат близнаци, главно защото желаят децата им да израснат заедно, споделяйки прекрасните си детски моменти заедно . Но някога чудили ли сте се каква е разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци?

Основната разлика между двете се основава на това как яйцеклетката (или яйцеклетките) биват оплодени.

Еднояйчните близнаци са резултат от разделянето на яйцеклетката, оплодена от един единствен сперматозоид. От друга страна, двуяйчните близнаци се пораждат от две различни яйцеклетки и два сперматозоида. Това е една от основните разлики между еднояйчните и двуяйчните близнаци.

В тази статия ще разгледаме въпроса по-подробно.

Защо е важно да знаем разликата

Защо да знаем разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци?

Важно е да знаете разликата между еднояйчните и двуяйчните близнаци, тъй различните бременности трябва да се третират по различен начин във всеки отделен случай.

Независимо че повечето бременности протичат доста обичайно, има вероятност да възникнат някои усложнения. Например, е възможно трансфузия на плода или вътрематочно забавяне на растежа.

По тази причина, за да контролирате адекватно бременността с близнаци, е важно да знаете кой тип бременност карате възможно най-скоро.

Обикновено ултразвукът през първото тримесечие може да установи дали близнаците са еднояйчни или двуяйчни. По същия начин всички възможни аномалии на плода или друг тип усложнения могат да бъдат открити навреме.

За да определите какъв вид бременност карате, има някои фактори, които трябва да имате предвид. Те са лесни за разбиране и ще ви помогнат да установите дали имате еднояйчни или двуяйчни близнаци.

Различно оплождане

Братските близнаци, сиреч двуяйчните такива, са резултат от оплождането на две яйцеклетки и два сперматозоида. По време на оплождането яйчниците освобождават две яйцеклетки. Тъй като мъжете имат милиони сперматозоиди, е нормално да оплодят две от тях.

При бременността с двуяйчни близнаци всеки плод има собствено амниотично сакче и плацента. Следователно, те могат да бъдат от един и същи пол или от различен. Тяхната прилика ще бъде като на братя или сестри, родени в различни раждания.

От друга страна, идентичните близнаци, тоест еднояйчните близнаци, са резултат от оплождане на една единствена яйцеклетка с един сперматозоид. Така се формира зигота, която след това се разделя на две, развивайки два плода.

Ако разделянето настъпи между първия и четвъртия ден на оплождането, всеки плод ще има своя собствена плацента и собствено амниотично сакче. Ако обаче това се случи между четвъртия и осмия ден, всеки плод ще има свое собствено сакче, но ще споделят една и съща плацента.

При идентичните близнаци това, което се случва, е “естествено клониране”. Въпреки че всеки се развива самостоятелно, те се формират от едно и също яйце и сперматозоид. Следователно те споделят същата генетика и физически са почти еднакви. 

Двуяйчните близнаци могат да бъдат от противоположни полове

Установено е, че на всеки 100 бременности на двуяйчни близнаци, 50 са на деца от различни полове. Двуяйчните близнаци от противоположни полове се развиват по различен начин, не само защото са различни индивиди, но и понеже техният пол също влияе на развитието им.

След като се родят, момчетата често развиват по-добре своите физически способности. Това означава, че те се учат първи да пълзят, а след това и да бягат и скачат.

За разлика от тях, момичетата са по-комуникативни. Те казват първите си думи преди да започнат да пълзят или да ходят.

Еднояйчните близнаци са много сходни

Еднояйчните близнаци споделят един и същ наследствен материал, тъй като са родени от една и съща оплодена яйцеклетка, разделена на две след зачеването. Всяка разлика между тях, след като се родят, се дължи на външни фактори като храненето или физическата активност.

Макар и физически да изглеждат еднакво, има много техни характеристики, които не са идентични: например техните пръстови отпечатъци. Когато се формират еднояйчните близнаци, всеки от тях докосва амниотичния сак на различни места, което от своя страна поражда различни линии по пръстите им. В резултат на това техните отпечатъци не съвпадат.

Близнаците взаимодействат вътре в матката; затова те инстинктивно се търсят взаимно, когато излязат извън утробата. Тъй като са вътре в утробата на майка си, те обикновено докосват и търсят другия повече от себе си. Понеже са заедно в майка си, те създават неразривна връзка помежду си.

Като цяло, те се развиват огледално. Това означава, че единият е отражение на другия. Така че, ако единият е десничар, другият ще бъде левичар. Ако единият от тях има петно на лявата ръка, другият ще има същото петно на същото място, но на дясната ръка.

Това е друга ключова разлика между еднояйчните и двуяйчните близнаци.

Двуяйчните близнаци споделят само 50% от своето ДНК

Близнаци и ДНК

Генетично, всички живи същества имат по две копия на всеки ген. Това включва един ген, наследен от майката и един от бащата. Това означава, че половината гени идват от яйцеклетката, а другата половина идват от спермата.

По тази причина двуяйчните близнаци, които се формират вследствие на различни сперматозоиди и яйцеклетки, споделят само 50% от своето ДНК. Също така те могат да бъдат от различни кръвни групи. Така че двуяйчните близнаци са братя или сестри, родени по едно и също време, без да имат друго сходство помежду си.

Заключение

Зачеването на две бебета в утробата често води до объркване.

Да имате близнаци не е нещо, което се наследява в семейството. Но това, което е наследствено, е възможността да имате близнаци. Ако има случаи на близнаци в семейството, има вероятност да се родят такива на всеки две или три поколения.

Учените все още не са сигурни за всички фактори, които повлияват на способността на жената да освободи едновременно две яйцеклетки. Въпреки това, едно проучване на доктор Гари Щайнман отбелязва, че консумирането на повече млечни продукти увеличава шансовете за зачеване на близнаци. Това е определено след сравняване на статистическите данни за броя на идентичните близнаци, родени от майки, които са вегани и от такива, които се хранят стандартно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gary Steinman. Mecanismos de hermanamiento: VII. Efecto de la dieta y la herencia en la tasa de hermanamiento humano. J Reprod Med. 2006 mayo; 51 (5): 405-410. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16779988
  • E. Albert Reece, John C. Hobbins. Obstetricia clinica / Clinical Obstetrics. Ed. Médica Panamericana, 2010.
  • Galsworthy, MJ, Dionne, G., Dale, PS y Plomin, R. (2000). Diferencias de sexo en el desarrollo cognitivo verbal y no verbal temprano. Ciencia del desarrollo, 3 (2), 206–215. https://doi.org/10.1111/1467-7687.00114
  • Srihari, Sargur & Srinivasan, Harish & Fang, Gang. (2008). Discriminability of fingerprints of twins. Journal of Forensic Identification. 58. 2008. 109.https://www.researchgate.net/publication/228866108_Discriminability_of_fingerprints_of_twins
  • María Sol Leira Permuy (2011). Manual de bases biológicas del comportamiento humano. Comisión Sectorial de Enseñanza (CSE) de la Universidad de la República.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.