Бременност след 35 годишна възраст

Бременност след 35 годишна възраст

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Жени, които стават за пръв път майки на възраст след 35 г. са с повишен риск от усложнения по време на раждането. Затова е разбираемо, че за за такава бременност най-често се прибягва до цезарово сечение.

Факт е, че в по-напреднала възраст една бременност може да има определени рискове и при сериозни случаи, може да застраши здравето на майката или бебето.

Затова е много важно да се помисли за някои от рисковете, отнасящи се за бременността след 35 годишна възраст.

Разбира се, забременяване след тази възраст не е забранено. Но по това време, трябва да бъдат взети специални предпазни мерки. Въпреки всичко, медицината е напреднала толкова много, че днес имаме много по-малко проблеми, отколкото в миналото.

Също така като цяло бременността не генерира някакви редки усложнения.

 Намаляване на плодовитостта

Като общ поглед може да се каже, че след като навършат 30 години плодовитостта на жените намалява. Затова е малко по-трудно да забременеят на тази възраст, отколкото в по-ранните етапи. Това се получавада поради факта ,че овулацията е по-рядка.

Ако правите опити в тази насока в продължение на около 6 месеца и не постигате бременност, водещи експерти препоръчват консултация с лекар.

Интересно е, че при жените на възраст между 35 и 39 години е по-вероятно да имат близнаци.

 Последващи здравословни проблеми

здраволовни проблеми при късна бременност

Ако искате да забременеете, би било най-добре да посетите лекар, за да получите представа за вашето здравословно състояние. Също така, жените, които забременяват след 35 години са с повишен риск към някои болести като например високо кръвно налягане или диабет.

Тази информация е на база изследвания, които са насочени към анализ на появата на някои болести в съответствие с възрастта на жените по време на бременност.

 Условия за бебето късна бременност

Друго важно нещо за една жена над 35, която иска да забременее е, че съществува повишен риск в сравнение с този при една по-млада жена от раждане на бебе с хромозомни заболявания като синдрома на Даун.

Разбира се , винаги може да направите пренатален тест за определяне дали плода има този вид проблем.

Според проучвания, рискът от раждане на бебе със синдрома на Даун при жени на 35 години или по-възрастни е една от 378.

 Спонтанен аборт

Като цяло, рискът от спонтанен аборт се случва най-вече в рамките на първия триместър. Разбира се, вероятността се увеличава с възрастта.

Така например, сред жените на възраст 20-30 години, възможността за спонтанен аборт е около 15%. Докато при 40-годишните цифрата нараства до 25%.

Това върви ръка за ръка с факта, че жените над 35 са с повишен риск за плода свързан с хромозомно усложнение, в това число и наличие на по -голям риск от развитие на спонтанен аборт.

 Проблеми по време на раждане

проблеми при раждане при късна бременност

Жените над 35 години, които забременяват за пръв път имат по-висок риск от усложнения по време на раждането, отколкото по-младите жени.

В този случай, може да получите фетален дистрес и втори продължителен период на родилни болки. Поради това е разбираемо, защо има по-висока честота на използване на секцио при жени над 35-годишна възраст.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.