Братята и сестрите, най-добрите приятели, които не избираме

Ценете ги и ги дръжте близо до вас и в сърцето си. Те ви познават най-добре от всички други.
Братята и сестрите, най-добрите приятели, които не избираме

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Приятелите са важни хора, които винаги са до вас, защото по един или друг начин, може да ги избирате. Това не е така за братята и сестрите. Тези членове на семейството стават най-добрите ни приятели и с тях споделяме голяма част от живота си.

Връзката между братята и сестрите е една от най-силните, която може да имате в живота.

В другите връзки, ако има нещо, което не ви харесва или ако непрекъснато се карате, може да ги прекратите. Това обаче не може да се случи между братята и сестрите, където възходите и паденията са по-често срещани.

Винаги може да разчитате на братята и сестрите

Винаги може да разчитате на братята и сестрите

Това са хората, които наистина ви познават добре. Не сте избрали да живеете с тях, но сте споделяли  години от живота си заедно.

Това може да бъде много трудно за една двойка, но между братята и сестрите, това дори не е въпрос на избор. Тази ситуация предоставя възможности за много проблеми, които винаги трябва да бъдат решени.

В допълнение към това, фактът, че всичко ще бъде решено с прошка, въпреки  споровете и гневът, се основават на безусловната любов, която споделяте с братята и сестрите.

Това е любов, която е била изкована през годините като сте споделили смях, сълзи, радост, съмнения, мнения …

Искате ли да научите нещо интересно?

Споровете между братята и сестрите, може да ви помогнат да се научите да контролирате емоционалните импулси и да бъдете гъвкави. Те ще ви накарат да оставите настрана всички негативни чувства, така че да може да се справите с положението в моменти на гняв.

Какв може да направи връзката с вашите братя и сестри за вас?

Но какво повече може да направи връзката с вашите братя и сестри за вас? Нека да разгледаме някои от предимствата, които най-вероятно ще ви изненадат:

  • Вашето самочувствие се повишава
  • Способността ви да бъдете щедри също се увеличава
  • Независимо дали вярвате или не, ставате по-търпеливи
  • Избягвате емоционални проблеми в ранна възраст
  • Няма да страдате от самота

Без съмнение много от тези качества могат да се появят и без да имате братя или сестри, но когато имате този тип отношения ще ги изпитате със сигурност.

Връзката между братя и сестри е несравнима

Въпреки че може да имате много силна връзка с приятелите или други хора в живота си, невъзможно е да се сравни това с отношенията между братята и сестрите.

Помислете за това: вие сте живели заедно, откакто сте били малки, изградили сте доверие, което не може да се сравни с нещо, което градим с друг човек.

Връзката между братя и сестри е несравнима

Без дори да се опитвате, оставате заедно въпреки лошите (и най-добрите) моменти, през които преминавате. Това е нещо като обещанието в брак. Докато бракът може да се розтрогне, ако това обещание се наруши, същото не може да се случи между братята и сестрите.

Вярно е, че понякога тази връзка не съществува.

Има случаи, когато братът е токсичен за другия, или двамата са толкова несъвместими, че не поддържат връзка в живота.

Когато това се случи, се създава катастрофална връзка, която оставя горчив опит и за двамата.

Понякога възникнат егоизъм или други негативни обстоятелства. В нормални отношения обикновено ще споделяте както доброто, така и лошото един с друг. Когато това не се случи, може би сте имали насреща негативен брат или сестра, който таи само негативни чувства.

Независимо от това, е нормално братята и сестрите да бъдат част от живота, представляващ това, което считаме за семейството.

Ако в крайна сметка изберете различни пътища в живота, знаете, че когато се срещнете отново, винаги ще изпитате доверието, което сте имали преди.

А ако нещо се случи с вас или сте изправени пред проблем? Знаете, че братът или сестрата винаги ще бъдат готови да помогнат.

Братята и сестрите са част от живота, което считаме за семейството.

Представете си връзката с братята и сестрите като дърво. Без значение колко далеч един от друг растат клоните, те имат едни и същи корени, така че винаги ще има връзка между тях.

Познатите погледи, езикът, който само вие разбирате, тайните, които никога няма да разкриете на никого.

Братята и сестрите са важна част от живота, така че трябва да ги цените, да ги защитавате, и да ги държите в близост. Няма никаква друга връзка, която да е толкова чиста и добра за вас самите.

Тя се основата на истинската, безусловна любов.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • McHale, S. M., Updegraff, K. A., & Whiteman, S. D. (2012). Sibling relationships and influences in childhood and adolescence. Journal of Marriage and Family, 74(5), 913-930.
  • Dunn, J. (2002). Sibling relationships. Blackwell handbook of childhood social development, 223-237.
  • Branje, S. J., Van Lieshout, C. F., Van Aken, M. A., & Haselager, G. J. (2004). Perceived support in sibling relationships and adolescent adjustment. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 45(8), 1385-1396.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.