Хранителен бананов хляб без брашно и млечни продукти

· 15.03.2018
Чудесна алтернатива за хора с непоносимост към глутен. Яденето на този плод се бори с остаряването на мозъка и хипертонията

Тази рецепта за бананов хляб е чудесна за приготвяне у дома за цялото семейство, защото е лесна и много полезна.

Освен че ни предлага много енергия, този бананов хляб не изисква брашна и млечни продукти, което го прави по-лесен за храносмилане и подходящ за всеки.

Полезно ли е да се избягва брашното?

бананов хляб, вместо консумация на такъв от брашна

Повечето диетолози съветват да не се злоупотребява с брашното. Това важи особено за рафинираното брашно, тъй като то е вредно за червата и здравето ни в дългосрочен план.

Въпреки това, можем да се чувстваме свободни да ядем пълнозърнесто пшенично брашно не само от пшеница, но и различни зърна като ръж, лимец, елда и т.н.

Всяко правило има изключение. В този случай хората с целиакия или с непоносимост към глутен не могат да ядат определени брашна, защото телата им ги отхвърлят. В резултат на това те трябва да се обърнат към други алтернативи.

Независимо дали имаме или не специално състояние, всеки трябва да следва пълен и балансиран хранителен режим. Трябва да се стремим да балансираме порциите протеини, мазнини, фибри и въглехидрати.

Полезно ли е да се избягват млечните продукти?

В случая с млечните продукти, повечето хора не знаят, че след ранна детска възраст губим ензим, известен като лактаза, който е отговорен за смилането на лактозата.

С течение на времето осъзнаваме, че млякото не винаги се усвоява толкова добре, води до появата на киселини или ни прави подути. Освен това, дори е още по-сложно, защото в наши дни е трудно да се намери натурално висококачествено мляко.

Препоръчваме да избирате други по-здравословни млечни продукти като натурално кисело мляко, кефир или гхи (бистро масло). Трябва също така да замените млякото с алтернативни млека за пиене и готвене.

По този начин ще предотвратите напълняването и ще избегнете стомашни проблеми.

Банани

използвайте така полезните банани, за да направите бананов хляб

Бананът е много специален плод. Той има прекрасен, сладък вкус и много хранителни свойства. Освен това е много подходящ да се яде във всеки един момент.

Въпреки че бананите попадат в категорията плодове, от гледна точка на хранителната им стойност, те имат по-голяма прилика с въглехидратите като картофите или тиквите.

Бананите имат лоша слава като храна за напълняване, която хората с наднормено тегло трябва да избягват. Въпреки това, тяхното високо съдържание на захар се балансира от високото съдържание на фибри, което помага на тялото да използва глюкозата. Те също така имат много ниско съдържание на мазнини.

Ползи за здравето

По-долу сме направили списък на всичките им ползи за здравето. Бананите:

  • Се борят с хипертонията.
  • Осигуряват енергия и жизненост. Те са чудесни за деца, спортисти и хора, които са физически и интелектуално активни.
  • Съдържанието им на калий помага за елиминирането на течности.
  • Засищащите им и диуретични свойства, както и съдържанието на фибри ги правят чудесни за диетите за отслабване.
  • Съдържанието на магнезий в бананите е от полза за здравето на мускулите и нервната система.
  • Бананите са полезни за храносмилателни разстройства като киселинни или стомашни язви.
  • Яденето на банани забавя стареенето на мозъка и насърчава добрата концентрация и памет.

Рецепта за бананов хляб

рецепта за вкусен бананов хляб

Съставки

За да приготвите тази рецепта, ще ни трябват следните съставки:

  • 3 яйца
  • 6 много узрели банани
  • 1 чаша настърган кокос (80 гр.)
  • 1 чаша стафиди (160 гр.)
  • ½ чаша зехтин, слънчогледово или кокосово масло (100 мл.)
  • ½ чаша алтернативно мляко като от овес, кокос, ориз, бадеми и др. (100 мл.)
  • 3 супени лъжици мед (90 гр.)
  • 1 супена лъжица ванилов екстракт (15 мл.)

Приготовление:

За да приготвим този прост бананов хляб, ние просто ще следваме тези стъпки:

  • Използвайте миксер в рецептата.
  • Преди да започнете да приготвяте хляба, загрейте фурната на 180º C.
  • Разбийте трите яйца за една минута.
  • Добавете течните съставки: зехтина, алтернативното мляко и ваниловия екстракт. Разбийте всички съставки заедно.
  • След това разбъркайте сухите съставки: бананите, настъргания кокос и меда.
  • След като всичко се смеси, добавете стафидите и разбъркайте добре.
  • Изсипете сместа в квадратна или правоъгълна тава и печете на 180°C за 30 или 40 минути.
  • След посоченото време проверете дали банановият хляб се е изпекъл отвътре.
  • Можете да украсите банановия хляб с настърган кокос, стафиди и бананови резени.
  • Този хляб също е вкусен със сметана (ако не страдате от непоносимост към лактоза).