Значението на стимулирането на алфа вълните

Хората имат алфа вълни. Изследователите ги откриват за първи път през 20-те години на миналия век и вярват, че са от голямо значение за ученето и релаксацията.
Значението на стимулирането на алфа вълните

Последна актуализация: 02 август, 2022

Мозъкът съдържа невронни машини, които предават електрически честоти като алфа вълните. Може да не го осъзнавате в ежедневието си, но електроенцефалограмите могат да ги открият. Едно проучване ги записва сред други подобни трептения.

Вълните, открити в мозъчната активност, означават, че предаването между невроните е процес, включващ електричество и магнитна сила. Можем да ги открием с устройства именно поради тези техни характеристики.

Учените са идентифицирали пет типа мозъчни вълни:

 • Делта вълните са основно мозъчната дейност на дълбокия сън, която се случва в детството (те изчезват, когато хората пораснат)
 • Тета вълните са свързани с въображението и рефлексивните периоди и също се появяват по време на сън; те са по-чести при хора, които изпитват интензивни емоции
 • Бета вълните са активни, когато ходим, готвим, работим и се обличаме; те ни държат нащрек, така че да се отнасяме с внимание към околната среда
 • Гама вълните са последните, открити от хората, тъй като не винаги се появяват в електроенцефалограмите; учените смятат, че се пораждат в таламуса.
 • Алфа вълните са тези, които ще обсъдим в тази статия; Ханс Бергер ги описва през 1924 г. и са свързани със състояния на медитация, релаксация и моменти преди почивка.

Характеристики на алфа вълните

Класификацията на мозъчните вълни се базира на честотния диапазон, в който ги откриваме чрез наличните за нас устройства. Честотата на вълната е равна на броя пъти, в които тя осцилира за дадено време.

Алфа вълните имат честота между осем и 12 Hz. Те работят в този диапазон и можем да ги различим, защото другите четири мозъчни вълни имат различни честоти.

Алфа вълните се появяват, когато се отпускаме. Те започват от задната част, тилния лоб и се разпространяват по цялото тяро. Обикновено се регистрират точно преди човек да заспи.

Тези вълни са пряко свързани с потенциала на човешкия ум да се концентрира и медитира поради моментите, в които се появяват. Със сигурност ще имаме повече алфа вълни, ако сме в състояние, подобно на транс, свързани с момента, в който живеем, във вътрешен мир.

Изследователите подозират, че това се случва, защото мозъкът се опитва да се нагоди към честотата на външните звуци. Обикновено  в моменти на релаксация има монотонни звуци, както и такива породени  от природата, или от вида тишина, която съдържа известна вибрация. След това мозъчната тъкан се стреми да осцилира със същата ниска честота – между осем и 12 Hz.

Оттук идва и изразът „да бъдеш в алфа състояние на ума“. Няма такова нещо и то просто символизира момента на концентрация и интимна връзка, който човек може да постигне във всеки един момент.

Човек, който се отпуска.
Моментите на спокойствие и релаксация засилват алфа вълните на мозъка.

Прочетете и: Може ли мозъкът да почувства болка?

Как да стимулираме алфа вълните?

Идеята за трениране на мозъка не е нова, но набира все по-голяма популярност в последно време. Например, книги като Train Your Brain, насочени към широката публика, предлагат възможността за насочване на мозъчната тъкан към постигане на поставените цели.

По същия начин академичният свят изучава последиците от практики като вниманието за стимулиране на алфа вълните. Всъщност, някои невробиологични основи си пробиват път в разбирането на традиционните и не толкова традиционни техники за медитация.

Както можете да видите, има начини да подтикнете алфа вълните, за да ни помогнете да се отпуснем и да имаме по-здравословна връзка с външния свят. Някои от препоръчителните практики са:

 • Направено е научно изследване на йогата Нидра; това на авторите Кумар и Джоши, например.
 • Дълбоко и контролирано дишане.
 • Посветете известно време от деня, за да визуализирате бъдещето, което искате, целите, които искате да постигнете, с мощна въображаема сила, която ви пренася в тази реалност.
 • Някои плейлисти могат да стимулират алфа вълните. Всъщност проучване публикувано в списанието Hearing Research предполага, че използването на бинаурален звук е полезно. Това включва едновременно използване на различни честоти за всяко ухо.
Жена, която слуша музика.
Музиката, специално създадена за релаксация, е от ключово значение за насърчаването на алфа вълната.

Не пропускайте и: Емоционалните ползи от йогата

Мозъкът и неговото знание

Мозъкът не е просто орган за мислене и извършване на действия. Алфа вълните са доказателство за една важна, но малко известна страна на невроните: медитацията.

Човешките същества се нуждаят от релаксация и интимна връзка, за да имат здравословен живот. Само така е възможно да проектираме цели и постижения, на които се радваме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kumar, Kamakhya, and Bhanu Joshi. “Study on the effect of Pranakarshan pranayama and Yoga nidra on alpha EEG & GSR.” (2009).
 • Solca, Marco, Anaïs Mottaz, and Adrian G. Guggisberg. “Binaural beats increase interhemispheric alpha-band coherence between auditory cortices.” Hearing research 332 (2016): 233-237.
 • GARCÍA, Andrea Caroline CASTRO, and Arlyn DURAN RODRÍGUEZ. “Influencia del Mindfulness sobre la Ansiedad y la Depresión en Estudiantes de la Universidad Católica Andrés Bello.”
 • Anwar, Dilnashin, et al. “Use of portable EEG sensors to detect meditation.” 2018 10th International Conference on Communication Systems & Networks (COMSNETS). IEEE, 2018.
 • Pragya, Samani Shreyas, and Pratap C. Sanchetee. “Impact of preksha meditation on alpha waves in EEG.” Indian Journal of Clinical Anatomy and Physiology 5.4 (2018): 519-524.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.