Ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек

Йога упражненията не са само полезни на индивидуално ниво. Всъщност, съвместното практикуване на йога със значимия за вас човек ще ви бъде от полза както за физическото, така и за психическото здраве!
Ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мислили ли сте някога за ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек?

За тези, които все още не знаят какво е йога, това е страхотно бягство от стреса чрез индийски успокояващи и тонизиращи практики. Може да подобри вашето здраве както физически, така и психически. Останете с нас и ще ви разкажем повече за ползите, които практикуването на йога ще донесе и на двамата.

Ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек може да откриете на много нива. Това е една страхотна физическа дейност, която можете да правите заедно и да печелите много от дисциплината, която изисква.

Ползите от практикуването на йога със значимия за вас човек

Живеем във време на постоянен стрес и рядко имаме време за себе си. Ето защо често дори нямаме време да подхранваме романтичните си отношения. По този начин натрупваме стрес и това може да навреди на отношенията ни.

Чудесно е да направите нещо положително заедно, защото получавате същите ползи, които бихте имали на индивидуално ниво, но заедно. В това отношение йога упражненията може да са идеалната практика и за двамата партньори. Всъщност това е дисциплина, която подобрява както психическото, така и физическото здраве.

Ето само някои от предимствата:

  • Практикуването на йога помага за подобряване на психичното здраве и концентрацията, така че води до релаксация и вътрешен мир.
  • Има много физически ползи, тъй като спомага за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, гъвкавост, сила и издръжливост.

Също така, практикуването на йога със значимия за вас човек може да укрепи връзката по много начини.

Ползите от практикуването на йога с вашия партньор

1. Ползите от практикуването на йога: засилва доверието и работата в екип

Ползите от практикуването на йога: жена прави йога с мъж

Като правите йога заедно като двойка, вие ще се съсредоточите върху позите си и ще работите като екип.

Всеки път, когато държите йога поза, ще трябва да се подкрепяте. Следователно, за да получите правилна позиция изисква работа в екип. Това е един от начините, по които практикуването на йога като двойка ще ви помогне да се допълвате. Ще трябва да се доверите и на това, че другият човек ще изпълни упражнението, за да ви подкрепи. Накрая и двамата ще постигнете една и съща цел.

Това, разбира се, се превръща в упражняване на взаимно доверие и безопасност, което може да засили връзката ви.

Също така, можете да забравите за различията по между си, когато правите йога заедно. Ще бъдете екип, който работи за постигане на една и съща цел заедно. За да направите това, трябва да се отпуснете, да се концентрирате, да сте съпричастни и да оставите какъвто и да е гняв, за да постигнете целта си.

2. Подобрява вашата невербална комуникация

Взаимното разбиране е от съществено значение, когато правите йога като двойка. В края на краищата трябва да има комуникация и разбиране, за да стане това. В това отношение практикуването на йога ще ви помогне да развиете или подобрите невербалната си комуникация.

Всъщност това са основни елементи, с които ще трябва да постигнете необходимото сближаване, което тази дисциплина изисква. Също така тези елементи ще имат положително въздействие върху съвместния ви живот.

3. Заздравява близките връзки

Една двойка мъж и жена стоят на един крак

Йога техниките насърчават комуникацията и физическия контакт.

Релаксацията, която ще имате и на всички нива по време на йога сесията, също ще създаде уникална среда, която несъмнено ви накара да заздравите връзките помежду ви. Така, ще се чувствате спокойни и успокоени след йога тренировките и ще бъдете по-съпричастни, защото ще сте спокойни.

Както разбирате, достигането до това състояние заедно ще ви накара да се почувствате по-близо един до друг. Това е състояние на душевна и физическа релаксация, което е идеално за укрепване на връзката ви.

4. Практикуването на йога с вашия партньор насърчава физическия контакт

Всички имаме нужда от физически контакт с хората, които обичаме. Ето защо йога е идеална дисциплина за двойки. Поощрява физическия контакт, когато сте в състояние на специална релаксация.

Също така, този контакт се основава на вашето разбирателство, тъй като е необходимо да се постигнат различните пози за йога. По този начин, този контакт ви помага да разберете собственото си тяло и тялото на вашия партньор. Следователно ще се свържете на физическо ниво.

Защо още чакате?

Това са само четири от многото ползи, които практикуването на йога с партньора може да донесе на вашите отношения. Има още много. В крайна сметка, когато има ползи на индивидуално ниво, те също се пренасят и на вашия партньор.

Също така практикуването на йога е дисциплина, която няма граници. Следователно всеки може да практикува йога. Няма значение на колко години сте, или дали сте подходящи или не. Всяка двойка може да се възползва от това и да укрепи връзката си (и телата)!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ross, A., Friedmann, E., Bevans, M., & Thomas, S. (2013). National survey of yoga practitioners: Mental and physical health benefits. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.04.001
  • Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2009.0044
  • Smith, C., Hancock, H., Blake-Mortimer, J., & Eckert, K. (2007). A randomised comparative trial of yoga and relaxation to reduce stress and anxiety. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2006.05.001
  • Büssing, A., Michalsen, A., Khalsa, S. B. S., Telles, S., & Sherman, K. J. (2012). Effects of yoga on mental and physical health: A short summary of reviews. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/165410
  • Jayasinghe, S. R. (2004). Yoga in cardiac health (A Review). European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation. https://doi.org/10.1097/00149831-200410000-00002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.