Какво е химиомозък?

Продължителността на химиотерапията на мозъка е важен фактор при оценката на степента, до която влияе върху живота на човек. За повечето хора ефектите продължават кратко време след приключване на терапията.
Какво е химиомозък?

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Терминът химиомозък се отнася до когнитивен проблем. Може да се определи като намаляване на умствената острота, невъзможност за запомняне на определени неща и трудности при изпълнение на задачи или учене на нови.

Разглежданият химиомозък засяга ежедневния живот на много хора с рак и може да се появи както по време, така и след химиотерапия.

Какво причинява химиотерапията на мозъка?

Химиотерапия мозък.

Химиотерапията на мозъка може да причини затруднения при мисленето, концентрацията и изпълнението на задачи. Тези проблеми може да са леки, но също така могат да бъдат толкова тежки, че хората да изпитват затруднения да работят или да извършват ежедневните си дейности.

Когнитивните проблеми могат да бъдат причинени от химиотерапията, използвана за лечение на рак. Много лечения на рак, включително някои видове химиотерапия и лъчева терапия, могат да причинят както краткосрочни, така и дългосрочни проблеми.

Това състояние може също да бъде причинено от самия рак или от други лекарства, използвани за лечение на рак. Някои хора с рак имат мозъчни проблеми, дори когато не са преминали през химиотерапия.

От друга страна, тревожността, стресът, умората, възрастта на пациента, депресията и заболяванията като диабет или хипертония са фактори, които могат да причинят краткосрочни проблеми.

Разглежданият химиомозък може да изчезне, след като лечението приключи. Въпреки това, за някои хора може да продължи месеци или години след приключване на лечението.

Какви са симптомите при химиомозък?

Симптомите варират от човек на човек, но част от тях са следните:

 • Имайки проблеми с концентрацията, пациентите, страдащи от химиомозък, задържат вниманието си кратко време.
 • Трудности при запомнянето на подробности като имена и дати.
 • Те не могат да изпълняват няколко задачи наведнъж, като например да отговарят на телефона по време на готвене, без да забравят за едното.
 • Отнема им повече време, за да свършат нещата и са по-неорганизирани. Също така са по-бавни в разсъжденията и обработката на информацията.

Как се лекува?

Продължителността на химиомозъка е важен фактор за оценка на степента, до която влияе върху живота на човек. При повечето хора ефектите върху мозъка продължават само кратко време след края на химиотерапията.

Хората с този проблем обикновено са наясно с разликите в разсъжденията си. Те често не съобщават за този проблем на екипа лекуващ ги от рак, докато проблемът не се отрази на ежедневния им живот.

Ако страдате от последиците от това състояние и сте на химиотерапия, най-добре е да уведомите лекаря си.

Какво можете да направите, за да се справите с химиомозъка?

Игра на памет. Химиомозък.

Има много неща, които можете да направите, за да се справите с химиотерапията на мозъка. Ето някои предложения:

 • Използвайте помощни средства за памет, като лепящи се бележки и календари, които да ви помогнат да запомните събития и задачи. Някои хора винаги носят тетрадка със себе си, за да записват важни дати, списъци с неща за правене и имена на хора.
 • Упражнявайте мозъка си – например решавайте кръстословици или учете нов език.
 • Осигурете си достатъчно почивка и сън.
 • Правете редовни физически упражнения и се опитайте да спазвате диета, богата на зеленчуци.
 • Създайте си рутина, особено за ежедневните задачи, така че да свикнете да правите едни и същи неща в един и същи ред всеки ден.
 • Не се опитвайте да изпълнявате няколко задачи и поискайте помощ, когато имате нужда.
 • Водете си дневник и записвайте всички проблеми с паметта – отбележете колко сте спали, нивата на стрес или други неща, които може да ви са се случили. Тези бележки могат да помогнат на лекаря ви да предложи повече неща, които може да са полезни.
 • Получете подкрепа: Говорете със семейството и близките си приятели за проблема, за да знаят какво се случва.

Може ли химиомозъка да бъде предотвратен?

Все още няма известен начин за предотвратяване на това състояние. За някои хора лечението на рак може да означава проблеми с паметта, както и проблеми с разсъжденията и намирането на правилните думи.

Причините за мозъчните проблеми, свързани с рака, и неговото лечение все още се проучват. Изглежда, че химиомозъкът се появява по-често при високи дози химиотерапия и е по-вероятно да се наблюдава, ако лечението на рак комбинира химиотерапия и лъчева терапия.

Неизбежен страничен ефект на разглеждания химиомозък в някои случаи

Химиомозъкът е леко разстройство и често изчезва с течение на времето. Следователно химиотерапията, за която е доказано, че действа срещу рак, не трябва да се променя, за да се предотврати този страничен ефект.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Uclés Villalobos, V., & Rodríguez Centeno, G. (2018). Quimiocerebro ¿Una entidad desconocida? Revista Clínica Escuela de Medicina UCR-HSJD. https://doi.org/10.15517/rc_ucr-hsjd.v7i1.32658

 • López-Santiago, S., Cruzado, J. A., & Feliu, J. (2012). Daños Neuropsicológicos Asociados a los Tratamientos Quimioterapéuticos: Una Propuesta de Evaluación. Clínica y Salud. https://doi.org/10.5093/cl2012a3

 • Martínez-Triana, R., Guerra-González, E. M., & González-Otero, A. (2013). Disfunción neurocognitiva en niños con leucemia linfoide aguda. Revista Cubana de Hematologia, Inmunologia y Hemoterapia.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.