Злоупотребите и насилието при младите двойки

Предотвратяването на насилието при младите двойки е от основно значение за изграждането на здрави връзки в бъдеще. Научете повече в тази статия.
Злоупотребите и насилието при младите двойки

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Малтретирането и злоупотребите могат да се наблюдават и при младите двойки. Все пак това поведение не е присъщо единствено на възрастните.

Насилието в юношеството може да постави началото на поредица от мъчителни и токсични връзки.

Трябва да бъдем наясно, че малтретирането няма нищо общо с възрастта, пола или културата. Би било грешно да го класифицираме в определена група.

По тази причина трябва да бъдем изключително внимателни и да сме нащрек, за да можем да изкореним проблема още щом се появи.

Това важи най-вече за юношеските години, тъй като това е труден етап за всички млади хора, развиващи личността си именно тогава.

Отрицателни преживявания в ранна детска възраст

Причини за насилието при младите двойки

Това, което преживяваме в ранното си детство, засяга в значителна степен живота ни в зряла възраст.

Именно заради това, ако родителите ни са се държали агресивно, карали са се по брутален начин или са използвали физическо насилие, това може да ни накара да подражаваме на такъв тип поведение.

В някои случаи хората не желаят наистина да се държат по този начин. Те просто са научили този модел на поведение. Вероятно то се дължи на болка, която носят вътре в себе си и тази болка се проявява по този отрицателен начин.

Лошото отношение спрямо децата, сексуалното насилие и липсата на привързаност са други примери за негативни преживявания. Тези преживявания могат да доведат до насилие и злоупотреби във взаимоотношенията на младите хора, които са се сблъскали с тях.

Подражаване на поведението, което виждаме

Поведението на младите двойки е вследствие на подражание

Има и друг фактор, който може би е още по-сериозен. При младежите подражаването на определено поведение, което наблюдават отблизо или по интернет, може да доведе до насилие.

Технологиите ни позволяват да виждаме неща, до които сме нямали достъп преди. Наред с това обаче, те са ни направили уязвими на определени поведенчески модели, от които не бива да взимаме пример.

Младият човек може да види коментари за дадени сексуални практики и да си помисли, че може да ги извърши без съгласието на човека отсреща. Младежите могат да прочетат или да видят клипове, включващи садомазохизъм.

Не бива да забравяме, че най-малките сред юношите не са способни да разграничат фикцията от действителността.

Коментари за унижаването, подчинението или контрола могат да доведат до погрешно схващане за същността на една връзка.

По тази причина е изключително важно родителите да се опитат да контролират достъпа на децата си до определени неща в интернет пространството. Въпреки това е невъзможно да приложат този контрол на 100%.

Основите на уважението

Уважение при младите двойки

Опитваме се да възпитаме децата си да уважават останалите и да имат здрави взаимоотношения с тях в бъдеще. За да го постигнем обаче, трябва да извървим дълъг път.

Родителите са основният ни пример за подражание. От много ранна възраст децата са свидетели на всякакъв вид отрицателно поведение. Те не му подражават тогава, но какво се случва, когато започнат да имитират подобни действия?

Връзките при младите двойки никога не бива да бъдат основани на насилие и злоупотреби.

Например сексуалното образование в училище не трябва да се свежда само до контрола на раждаемостта и болестите, предавани по полов път. То трябва да бъде фокусирано и върху изграждането на здрави взаимоотношения, взаимното уважение, сексуалната ориентация и т.н.

Любовните взаимоотношения са сложни. Те се усложняват още повече, когато се намираме в труден етап, какъвто е юношеския период.

Според Испанския национален статистически институт през 2003 година 499 младежи са били жертви на насилие от страна на партньорите си и това включва само населението на Испания.

Ако това е вярно, то не бива да ни се струва странно, че има толкова много случаи на насилие и смърт при младите двойки, въпреки всички мерки, които предприемаме, за да ги избегнем.

Любов при младите двойки

Важно е да не обръщаме гръб на проблема и да не пренебрегваме значението му.

Подрастващите трябва да се научат да установяват кога са жертви на насилие. Не бива да забравяме, че това насилие понякога не е физическо.

Предотвратяването на насилието при младите двойки е от основно значение за изграждането на здрави връзки в бъдеще. 


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.