6 признака на афективно разстройство при децата

Представете си, че не получавате достатъчно любов от най-важните хора в живота си. По същия начин се чувстват и децата с афективно или емоционално разстройство. Бъдете любящи родители, за да може децата ви да усещат колко значими и ценни са за вас.
6 признака на афективно разстройство при децата

Написано от Daniela Colmenares

Последна актуализация: 25 август, 2022

Целувките, прегръдките, нежността и съветите са признаци на привързаност, които родителите трябва да показват на децата си, за да ги предпазят от появата на афективно разстройство. Казано по друг начин – показването на привързаност и любов към децата спомага правилното им психическо и социално развитие.

Развитието на децата почти изцяло зависи от родителите им или възрастните хора около тях. Не става въпрос само за финансовата или образователната страна на въпроса, но и за емоционалното и психическото им развитие.

Няма по-голяма награда от показаната привързаност, любов и разбиране на един родител към детето му. Това му позволява да расте в здравословна среда и да развива навици, отразяващи наученото у дома.

Но въпреки казаното на много деца им липсва проявата на привързаност и внимание. От страна на семейството или най-близките им хора. А това неминуемо води до появата на афективно разстройство, чиито последствия директно се отразяват на поведението на малчуганите. Още информация по темата за афективното разстройство можете да получите от сайта Психично здраве.

Кои са признаците на афективно разстройство при децата?

Докато растат децата имат нужда от проявата на привързаност от най-близките си хора, за да се чувстват обичани и защитени. Но с течение на времето родителите показват все по-малко внимание към порастващото си дете.

страхът он изоставяне е резултат от появата на афективно разстройство при децата

Дългият работен ден и забързаният начин на живот са основната причина родителите да забравят част от семейните си задължения. Включително и проявата на любов, която да им напомня колко важни са те за тях.

Липсата на привързаност и внимание кара децата постоянно да се чувстват самотни или изоставени. Освен това нарушава общуването между родители и деца и понижава самочувствието им.

За да разберете дали детето ви се нуждае от проява на повече внимание и любов трябва да внимавате за следните проблеми:

  • Детето ви е “проблемно” и среща трудности при общуването с другите хора.
  • Винаги е в защитна позиция и внимава за случващото се около него.
  • Страда от стрес.
  • Имунната му система е отслабнала, поради високото ниво на стрес и напрежение.

1.Непокорство
нерядко непокорството при децата е проява на афективно разстройство

При появата на афективно разстройство нуждата от внимание при децата се повишава. За да станат център на вниманието децата започват да не се подчиняват на родителите си и да се държат неприемливо като избухват или плачат на публични места.

Децата, търсещи любов и внимание от родителите си, често правят сцени и ако не постигнат целта си, тези прояви зачестяват и стават все по-продължителни и неприятни. Типичните признаци на неподчинение при децата са:

  • Силен смях.
  • Агресивност.
  • Гняв.
  • Импулсивност.
  • Внезапна смяна на настроението.

Нека да разгледаме по-отблизо част от тези симптоми:

2.Агресивност
агресията при децата - симптом на афективно разстройство

Когато детето проявява агресия е най-добре да го изслушате и да обърнете внимание на това, което казва. По този начин то ще се почувства оценено и достатъчно уверено, за да каже какво го тревожи.

3.Несигурност
несигурност и афективно разстройство при децата

Сблъсквайки се с липсата на емоции и любов децата често се чувстват незащитени. А това ги кара да се страхуват, когато общуват с други хора.

Тъй като не се чувстват сигурни и постоянно се страхуват за физическото си здраве, те винаги „вдигат гарда“ и се тревожат за случващото се около тях. Ето защо недоверието е ясен признак, че нещо не е както трябва.

4.Страх
страх и афективно разстройство при децата

Проявата на афективно разстройство при децата, което не е лекувано от специалист, може да доведе до постоянно чувство на празнота и недоверие. За съжаление тези чувства ще присъстват във връзките на порастващото дете, ако не са взети необходимите мерки.

Страхът, че ще бъдат изоставени се наблюдава при малчуганите, които не получават необходимите привързаност и внимание от родителите и близките си. А справянето с този проблем никак не е лесно.

Обикновено в такива случаи детето трябва да посещава семеен психолог или терапевт. Тези специалисти ще му помогнат да превъзмогне страховете си и ще заздравят връзката между деца и родители.

5.Незадоволително представяне в училище
трудности в училище при афективно разстройство при децата

Липсата на внимание и привързаност при децата може да доведе до появата на проблеми в училище и да ги демотивира при писане на домашните си. Според редица психолози децата с афективно разстройство имат затруднения при изразяване и не се справят добре в училище.

Обикновено им отнема повече време докато се научат да говорят и не общуват толкова добре колкото останалите деца. Прикриват емоциите си и обикновено избягват всеки опит за сближаване на хората около тях.

6.Пристрастеност към електронни устройства

Някои родители избират „дигиталната бавачка“ да се грижи за децата им. Тази тенденция децата да бъдат оставяни да се забавляват с електронни устройства или да гледат телевизия прави родителството безлично.

За съжаление малчуганите често биват обсебени от новите технологии и загърбват реалното общуване.

пристрастеността към електронните устройства е един от признаците на афективно разстройство при децата

Заключение

Липсата на привързаност и любов при децата води до появата на силен страх, че ще загубят любимите си хора. За съжаление това поражда постоянна тревога на детето за случващото се около него.

Децата отглеждани в дом без любов и внимание са в състояние на постоянна тревожност. Те винаги търсят емоционални връзки, които биха задоволили липсващите им любов и сигурност.

Трябва да подчертаем, че децата изискват постоянна проява на привързаност и внимание. Проявата на привързаност е ключова за формирането на характера им и е полезна за развитието на мозъка им.

Липсата на тези прояви на привързаност може да доведе до изграждането на една несигурна личност, която е емоционално незряла, егоистична и има проблеми със собствената си самоличност. Когато децата растат в среда без любов, те срещат проблеми в поддържането стабилни отношенията си с другите хора и често изпитват сериозни ценностни конфликти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.