Прясно изцедени сокове против анемия

Прясно изцедени сокове против анемия
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 20 януари, 2019

Недостигът на желязо в организма предизвиква анемия. Поради прекалено обилна менструация или в следствие на лоши хранителни навици жените са по-често застрашени от анемия. Днес ще ви представим няколко прясно изцедени сока, които ще Ви помогнат при лечението на анемия и нейното предотвратяване.

Желязото е жизневажно за организма, тъй като участва в синтеза на червените кръвни телца и хемоглобина. Те спомагат за транспортирането на кислород от белите дробове до всички клетки на тялото. При анемия тази функция се нарушава и това води до умора, изтощена коса, чупливи нокти, бледа кожа, сърцебиене… Предлагаме ви няколко здравословни рецепти за сок, които спомагат лечението на анемия и могат дори да я предотвратят.

Сокове за лечение и предотвратяване на анемия

Сок от червено цвекло и моркови

 

Сокове против анемия: сок от цвекло и моркови

Червеното цвекло съдържа голямо количество желязо за лечение и предотвратяване на анемия. Морковите и бирената мая, която освен това също съдържа желязо, спомагат за по-доброто му усвояване.

Съставки:

 • 1 глава червено цвекло
 • 1 морков
 • 2 супени лъжици бирена мая
 • 1 чаша вода

Начин на приготвяне:

 • Измийте, обелете и нарежете цвеклото и морковите. Сложете ги заедно с чашата вода в купата на блендера или пасатора и разбийте добре. След това добавете бирената мая и разбъркайте. Консумирайте преди закуска.

Сок от магданоз

 

Сокове против анемия: сок от магданоз

Вкусът на сока от магданоз е малко специфичен, но Ви уверяваме, че той е прекрасен и ефикасен лек за анемия. Магданозът съдържа големи количества желязо, а комбинацията с лимонов сок гарантира по-доброто усвояване на желязото. Консумирайте преди основното ядене.

Съставки:

Начин на приготвяне:

 • Измийте съставките добре. След това нарежете магданоза и го сложете в купата на блендера или пасатора заедно с чашата вода. Изцедете лимона и прибавете сока към магданоза и водата, след което разбийте добре. Вкусът е специфичен, но този сок е изключително ефикасен лек срещу анемия. Не забравяйте, че желязото в магданоза се усвоява напълно само в съчетание с лимонов сок.

Сок от спанак, червено цвекло и дребни плодове (малини, къпини, ягоди, боровинки)

 

За този вкусен и хранителен сок избрахме зеленчуци, които са изключително богати на желязо. Той е чудесна добавка към храната и ще повлияе добре анемията Ви. Изпийте го преди вечеря.

Съставки:

 • 5 чаши дребни плодове по избор
 • 3 репички
 • 1 глава червено цвекло
 • 2 връзки спанак
 • 1 чаша вода
 • ½ супена лъжица бирена мая

Начин на приготвяне:

 • Измийте всички съставки добре. Сложете нарязаните дребни плодове, репички, спанак и червено цвекло в купата на блендера или пасатора.
 • Добавете чашата вода и разбийте до получаването на хомогенна смес. Сокът е с характерния за цвеклото червен цвят. След това добавете бирената мая и разбъркайте. Този сок е прекрасен начин да увеличите приема на желязо с храната си. Изпийте бавно.

Винаги консумирайте соковете прясно приготвени. По този начин ще извлечете максимална полза от хранителните им вещества.

Включете сока, който ви допада най-много, към ежедневното си меню.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.