Засядането на храната: какво представлява и как се лекува?

Някои хора може да почувстват, че храната е заседнала в хранопровода им. Това е известно като засядане на храната. Прочетете, за да научите повече за това и как се лекува.
Засядането на храната: какво представлява и как се лекува?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 27 август, 2022

Засядането на храна е процесът, при който храната засяда в хранопровода. Това явление може да бъде причинено от проблеми с дъвкането, което затруднява последващото преглъщане. От друга страна, ситуацията може да възникне, защото мускулите на хранопровода не работят както трябва.

Последното може да се дължи на заболяване или нараняване. Във всеки случай е важно да идентифицирате проблема, за да го разрешите.

Преди да започнем, важно е да отбележим, че храносмилането започва в устата, нещо, което много хора не знаят. Прекомерното бързане може да причини неправилно дъвкане, което ще попречи на всички последващи процеси.

Това първо механично раздробяване е от съществено значение, за да могат стомашните сокове да изпълняват функциите си оптимално, постигайки бързо усвояване на хранителните вещества.

Основната физиология на храносмилането

След като храната бъде погълната, започва процес, при който храната се спуска надолу по хранопровода чрез движения, наречени перисталтика. Те се изпълняват благодарение на мускулите, които образуват храносмилателния тракт.

Ако не се изпълняват правилно, храната може да заседне някъде между устата и стомаха, създавайки неприятно усещане. Това е познато като “засядане на храна”.

Всъщност засядането на храната може да бъде причинено от проблем с дисфагия. Това е името, дадено на затрудненото преглъщане, както се посочва в проучване, публикувано в списанието Communication Disorders, Audiology and Swallowing.

Това разстройство може да се появи на всеки етап от живота, дори в детството. Сред най-честите причини за дисфагия са алергии, дифузен спазъм, функционални нарушения, гастроезофагеална рефлуксна болест и опиоидна дисфункция.

Като цяло симптомите на дисфагия са натрупване на слуз в хранопровода, болка в гърдите, засядане на храна, чувство на стягане в гърлото и загуба на тегло. Нормално е пациентите, страдащи от това състояние, често да отказват храна, защото им създава проблеми и дискомфорт при хранене.

Засядането на храната и киселинен рефлукс
Изключителната киселинност в стомашната област може да насърчи засядането в областта на хранопровода.

Засядането на храната и кога да отидете на лекар

Ако засядането на храната се случва само от време на време, може да не е необходимо да се консултирате със специалист. Това може да се дължи на лошо дъвкане. Може дори да се дължи на лошо хранене. Често е достатъчно да подобрите цялостните си хранителни навици, за да разрешите проблема, като по този начин ще избегнете ненужния дискомфорт.

Въпреки това, когато усещането за задушаване се забелязва постоянно след хранене или нещо засяда в гърлото, или когато се наблюдава затруднено дишане, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с лекар. Дори в най-екстремните случаи може дори да имате повръщане след хранене, което прави засядането на храна истинска спешна ситуация.

В тези случаи първото нещо, което трябва да направите, е да отидете на медицински преглед, при който ще ви  бъде направена рентгенова снимка, за да се оцени мястото, където се намира храната. След това може да се извърши ендоскопия, за да се оцени правилно находката и да се диагностицира засядането

Възможностите за лечение включват използването на определени лекарства, които отпускат мускулите на хранопровода, като по този начин подобряват движението на храната в стомаха. Те включват бутилскополамин, глюкагон, блокери на калциевите канали, бензодиазепини и нитрати. Доказано е, че последните насърчават релаксацията на тъканите.

Как да предотвратим засядането на храната

В много случаи е възможно да се предотврати нарушаването на храносмилането. Понякога това явление се причинява от твърде бързо хранене или дори от твърде малко дъвкане.

Всъщност дори твърде бързото хранене може да увеличи риска от появата от тази симптоматика. Поради това често е достатъчно да отделите време за бавно дъвкане и преглъщане.

Даването на приоритет на пресните храни пред преработените храни или свръхвкусните продукти също ще ограничи честотата на това разстройство.

Въпреки това, когато проблемът е причинен от наличието на увреждане на структурата или функцията на хранопровода, винаги е най-добре да потърсите медицинска помощ. В някои случаи може да има стриктура или стесняване на тръбата, което усложнява преминаването на храната по тръбата.

Ситуациите на рефлукс също могат да доведат до притискане на храната при някои хора. В този случай е най-добре да приложите стратегии за хранене, които ограничават присъствието на дразнещи храни, които могат да влошат симптомите във вашата диета. Всъщност проучване, публикувано в списанието Current Opinion in Gastroenterology, потвърждава това.

Превенцията и ранното лечение са ключови за лечението на това заболяване. Ако рефлуксът продължава с течение на времето, епителът на хранопровода може да се промени.

Ендоскопия
Лекарите често извършват ендоскопия, за да идентифицират и разрешат обструкцията в спешни случаи.

Засядането на храната е храносмилателен проблем

Засядането на храна е смущение в процеса на храносмилане, което може да причини значителен дискомфорт. В някои случаи дори е повод за спешна консултация.

Въпреки това, обикновено може да бъде предотвратено чрез подобряване на хранителните ви навици и осигуряване на подходяща диета. Ако продължава, трябва да се извършат по-сложни диагностични тестове за оценка на произхода на проблема.

Имайте предвид, че има и други екстрадиетични състояния, които могат да бъдат тясно свързани с появата на храносмилателни проблеми. Пример за това е затлъстяването или наддаването на тегло. Когато процентът на телесните мазнини се увеличи, органите, разположени вътре в тялото, са под натиск, включително хранопровода.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Etges, C. L., Barbosa, L. R., & Cardoso, M. (2020). Development of the Pediatric Dysphagia Risk Screening Instrument (PDRSI). Desenvolvimento do Instrumento de Rastreio Para o Risco de Disfagia Pediátrica (IRRD-Ped). CoDAS32(5), e20190061. https://doi.org/10.1590/2317-1782/20202019061
  • Bahadoran, Z., Mirmiran, P., Kabir, A., Azizi, F., & Ghasemi, A. (2017). The Nitrate-Independent Blood Pressure-Lowering Effect of Beetroot Juice: A Systematic Review and Meta-Analysis. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)8(6), 830–838. https://doi.org/10.3945/an.117.016717
  • Sethi, S., & Richter, J. E. (2017). Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Current opinion in gastroenterology33(2), 107–111. https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.