Факти за телесните мазнини, които вероятно не сте знаели

Често се притесняваме за намаляването на телесните мазнини. Въпреки това, има някои факти за телесните мазнини, които могат да променят мнението ви за тази съществена част от човешкото тяло!
Факти за телесните мазнини, които вероятно не сте знаели
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Телесните мазнини са меки, плътни и често мислим негативно за тях. Въпреки това, мазнините играят жизненоважна роля в поддържането на правилното функциониране на телата ни. Ние съхраняваме допълнителна енергия под формата на телесни мазнини. Те ни затоплят и осигуряват обвивка за вътрешните ни органи. Днес ще ви представим интересни факти за телесните мазнини.

Освен това отделят химически вещества, които играят роля за апетита. Помагат регулирането на менструалния цикъл.

С други думи, от здравословна гледна точка, те са изключително важни. Въпреки това, изглежда, че хората не се интересуват много от телесните мазнини, освен как да ги намалят.

Прочетете, за да научите някои неща за телесните мазнини, които вероятно не сте знаели!

1. Факти за телесните мазнини: Те са в различни цветове

факти за телесните мазнини
Има различни видове телесни мазнини, които всъщност са в различни цветове.

Когато мислите за мазнини, най-вероятно се сещате за бели мазнини в областта на корема, ханша и бедрата, които съхраняват енергия, докато не се нуждаете от нея.

Има обаче и кафява мазнина, която е най-често срещана при новородените, защото им помага да поддържат стабилна телесната си температура, без да треперят.

В действителност се оказва, че възрастните също имат малки количества кафява мазнина. Въпреки това остава да се направят много изследвания, за да се определи каква точно роля играе тя.

През 2012 г. различни учени от университета Шербрук публикуваха проучване, което показва следното:

 • Когато участниците в проучването (всички мъже) бяха подложени на ниски температури, кафявата мазнина в телата им помогна да се затоплят, като използваха бяла мазнина като източник на енергия. С други думи, кафявата мазнина изгаря бялата мазнина, за да осигури необходимата енергия и топлина на тялото.

2. Не всеки има кафява мазнина

телесни мазнини

Въпреки това, хората с наднормено тегло почти нямат кафяви мазнини. Напоследък изследователите проучват дали липсата на кафява мазнина причинява затлъстяване и дали допълнителната бяла телесна мазнина предотвратява активирането на кафявата мазнина.

Според изследователя Шинго Каджимура от Центъра за диабет на UCSF, възрастните имат около 50 грама кафява мазнина, която може да изгори енергия, еквивалентна на около 4,5 килограма бяла мазнина годишно.

Въпреки това, хората започват да губят кафяви мазнини в края на 40-те и началото на 50-те години. Смята се, че това може да е свързано със затлъстяването и възрастта.

 • Каджимура провежда опити с кафява мазнина върху мишки, за да види дали е в състояние да активира или инхибира натрупването на бяла мазнина. Той обясни, че неговият екип е открил инхибитор, който да спре ензима, който помага на мазнините да се развиват. Сега той е в търсене на активатор на кафявата мастна тъкан, който се надява да доведе до лек при затлъстяване.
 • Шон Талбот, хранителен биохимик, казва, че количеството кафява мазнина при хората е толкова малко, че не може да се счита за способно да изгаря калории или да поддържа телата ни топли.
 • От друга страна, Каджимура казва, че лекарство, което стимулира свойствата на кафявата мазнина за изгаряне на енергия, е „реалистично бъдеще“, ако тази линия на изследвания продължи.

3. Факти за телесните мазнини: Загряват ни

температура

Всички мастни клетки, не само кафявите, могат да усещат директно температурата и да реагират на студ, като отделят енергията си като топлина, според проучване от 2013 г., докладвано от ScienceNOW.

Знаем, че ще ви хареса тази статия: 5 фантастични напитки за отслабване

4. Спортуването може да промени поведението на ДНК на мастните клетки

Спортуването може да промени телесните ни мазнини.

Количеството мазнини, които тялото ни носи, се определя отчасти от генетиката. Въпреки това, изследователи от Центъра за диабет на университета в Лунд в Швеция откриха, че упражненията могат да играят роля при включването или изключването на определени гени, участващи в съхранението на мазнини.

 • За да проучат това, изследователите изсмукаха мастните клетки от десетки водещи заседнал начин на живот, но здрави шведски мъже.
 • След това ги подложиха на шестмесечен режим на движение или два пъти седмични часове по аеробика.
 • В края на шестте месеца мъжете отслабнаха и бяха по-здрави.
 • Но не само това: много от гените на мастните клетки също бяха променени. Някои от тях са свързани със складирането на мазнини и риска от развитие на затлъстяване или диабет.

5. Факти за телесните мазнини: Не всички мастни клетки са еднакви

Някои хора са с наднормено тегло и метаболитно здрави, докато други имат метаболитни заболявания като диабет, високо кръвно налягане и високи нива на холестерол.

Оказва се, че тези разлики могат да се видят на клетъчно ниво. Ново проучване в списание Diabetology предполага, че мастните клетки при затлъстели хора със засегнато здраве изглеждат и действат по различен начин от мастните клетки при здрави хора със затлъстяване.

 • Вместо да произвеждат нови клетки за съхраняване на повече мазнини, оригиналните мастни клетки при затлъстели хора със здравословни проблеми просто набъбват прекомерно много. Това води до възпаление и натрупване на мазнини в органи като черния дроб и сърцето.
 • Мастните клетки при здрави хора със затлъстяване обаче са по-малки. Освен това те създават нови мастни клетки, когато са необходими повече мазнини и след това ги съхраняват.

6. Човешката телесна мазнина е пълна с потенциални стволови клетки

факти за телесните мазнини
Мазнините съдържат многостранни клетки, които могат да бъдат индуцирани да станат стволови клетки.

Вярвате или не, потенциалните стволови клетки, открити в телесните мазнини, са подобни на тези, получени от ембриони.

През 2009 г. изследователи от Станфордското медицинско училище откриха, че човешката мазнина, отстранена по време на липосукция, съдържа многостранни клетки, които могат да бъдат индуцирани да станат плурипотентни стволови клетки или клетки, които могат да станат мазнини, кости или мускули.

Процесът бе по-лесен от превръщането на кожните клетки в стволови клетки.

7. Факти за телесните мазнини: Мастните клетки също се нуждаят от сън

Като спестявате от съня, може да навредите на способността на мастното тяло да реагира на инсулин. Всичко това може да доведе до наддаване на тегло или диабет в бъдеще.

Всъщност изследователи от Медицинския факултет на Чикагския университет направиха следния експеримент:

 • Те подбрали седем млади, слаби и здрави хора, за да участват в проучването.
 • Първата седмица те прекарали 8,5 часа в леглото в продължение на четири последователни нощи.
 • Месец по-късно те прекарвали само 4,5 часа в леглото четири последователни нощи.
 • По време на двете сесии на сън приемът на храна е идентичен.
 • В края на всеки четиридневен период изследователите отстраняват мастните клетки от корема на доброволците. По този начин те успели да измерят как реагират на инсулин.
 • След четири нощи с кратки сесии на сън инсулиновата чувствителност на мастните клетки била намалена с 30 процента.

В заключение

Мазнините могат да доведат до проблеми като затлъстяване. Въпреки това, не всичко на затлъстяването е отрицателно. Мазнините, от друга страна, имат свойства и оказват ефект върху човешкото тяло, които са положителни и е важно да разберем какви са те.

Ако имате въпроси относно нивата на телесните мазнини, препоръчваме ви да отидете на лекар, за да може той да прецени състоянието ви и да ви предпише най-подходящото лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Manuel Moreno, G. (2012). Definición y clasificación de la obesidad. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(12)70288-2
 • Rubio Hererra, M. A., Salas-Salvadó, J., Barbany, M., Moreno, B., Aranceta, J., Bellido, D., … Vidal, J. (2007). Consenso SEEDO 2007 para la evaluación del sobrepeso y la obesidad y el establecimiento de criterios de intervención terapéutica. In Revista Española de Obesidad. https://doi.org/10.1016/S0025-7753(07)72531-9
 • Godínez Gutiérrez, S. A., Marmolejo Orozco, G. E., Márquez Rodríguez, E., Siordia Vázquez, J. de J., & Baeza Camacho, R. (2002). La grasa visceral y su importancia en obesidad. Revista de Endocrinología y Nutrición.
 • Casanueva, E., & Flores-Quijano, M. E. (2008). Nutriologia Medica. In Nutriología Médica. https://doi.org/10.1016/j.jvolgeores.2004.08.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.