Защо винаги забравяме за здравето на краката си?

Водят ни навсякъде и въпреки това често забравяме да се грижим за тях. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за здравето на краката.
Защо винаги забравяме за здравето на краката си?

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 09 август, 2022

Грижата за краката е от съществено значение по всяко време на годината. За да направите това, е необходимо да изберете продукти, които гарантират добри резултати и които ни позволяват наистина да се грижим за здравето на краката си.

Не ни струва нищо да отделяме малко време всеки ден за здравето на краката си. Въпреки това, за много хора е трудно както да придобият, така и да запазят този навик. В крайна сметка, по-често се фокусираме върху грижата за други части на тялото като косата, лицето, ръцете и, разбира се, формата ни.

По принцип тези, които обръщат повече внимание на здравето на краката, са хората над 55 години. Когато започва да се появява по-голямата част от дискомфорта. Ето защо е толкова важно да се научите как да започнете да се грижите за краката си възможно най-рано.

Не се грижим достатъчно за краката

Краката обикновено са много пренебрегвани, когато става въпрос за грижата за тялото, въпреки факта, че са много важна част от тялото и че състоянието им оказва голямо влияние върху нашето здраве и благополучие.

Те поддържат тежестта на тялото и ни позволяват да извършваме различни дейности ежедневно. Въпреки това, не винаги получават най-добрата грижа освен измиването им под душа, подсушаването им и носенето на хубави обувки (което не е същото като удобни обувки или препоръчани обувки).

Междувременно  ежедневието на краката включва ходене, бягане, скачане и понякога дори стоене с часове без движение. Докато правят това, те не винаги са защитени с най-подходящите обувки. Въпреки това, обикновено не получават истинско внимание от нас, докато не бъдат наранени.

Здравето на краката

Фактът, че краката ни почти винаги са „затворени“ в обувки и са една от малко откритите части на тялото, ни улеснява да забравим за тях. Много пъти си спомняме за съществуването им само когато ни изпращат сигнали, че нещо не е наред чрез болка, подуване, лоша миризма на краката или прекомерна сухота.

След дълга разходка може да ни болят не само стъпалата и краката, но и гърба. Ето защо е необходимо да се грижите за здравето на краката си.

Прочетете и: Терапевтичните масажи: видове и ползи

Значението на здравето на краката

Грижата за краката ви всеки ден в продължение на поне пет минути не само ще донесе усещане за благополучие в момента, но и в дългосрочен план (нещо, за което без съмнение ще сте много благодарни!).

За да направите това, не е необходимо да прилагате някаква особено сложна методология. В действителност е достатъчно да сме наясно, че не бива да изключваме краката си от ежедневната си лична грижа.

С други думи, не е лошо да се грижим за фигурата, лицето или други части на тялото, стига да не пренебрегваме останалите. Един добър навик допълва другите и носи редица ползи за ставите, които могат да се усетят не само физически, но и емоционално.

Защо трябва да се грижите и за краката си?

Съвети за постигане на перфектно здраве на краката

Сега ще разгледаме основните съвети за здрави крака.

1. Премахване на мазоли

Въпреки че мазолите може да не ни притесняват ежедневно, те се превръщат в неудобство, ако спортуваме или ходим редовно. Ето защо, доброто овлажняване на кожата на краката помага за премахване на мазолите и предотвратяване на повторната им поява.

Най-добрият вариант са кремовете, които съдържат урея (от 20%), съставка с доказано кератолитично действие и за обновяване на клетките.

Препоръчва се също така да ексфолирате краката си поне веднъж на всеки две седмици, за да намалите риска от триене в обувките ви.

Разбира се, трябва да нанасяте кремовете и да ексфолирате с нежни, релаксиращи движения, за да направите този навик още по-приятен. Затова не го пренебрегвайте за нищо на света в бъдеще!

Сухи пети

2. Борете се със сухотата и напуканите пети за здравето на краката

Сухите крака и напуканите пети са както естетически, така и здравословен проблем. Сухата кожа има по-голяма склонност да се напуква и да страда лесно от рани. Ето защо, ако страдате от сухи крака, има много продукти, които могат да осигурят незабавно облекчение, като същевременно насърчават регенерацията на кожата.

Отличен вариант за това е да нанесете добър овлажнител, като този, предлаган от Saltratos, който насърчава регенерацията на кожата, като действа върху увредените части. По този начин възстановява еластичността и предотвратява образуването на пукнатини и мазоли.

Най-сухата зона обикновено са петите на краката. Това е така, защото това е част от кожата, която изсъхва и се напуква, защото получава целия натиск на тялото върху нея.

Ето защо най-доброто решение е използването на силно регенерираща терапия, която интензивно подхранва, възстановява и защитава най-сухите зони. В този смисъл кремът Saltratos за сухи крака има формула, обогатена с мастни киселини, холестерол и естери на стерол, сквалан и масло от манго.

Салтратос крем
Кремът Saltratos е пример за крем, който помага за интензивно овлажняване и подхранване на краката.

Може да ви хареса тази статия: Защо възникват крампи на краката?

3. Обърнете внимание на влажността и други аспекти

Причината за лоша миризма на краката обикновено е действието на бактерии и гъбички, които са се размножили поради високата влажност (пот) вътре в обувките (наред с други неща).

За да разрешите този често срещан проблем, трябва да обърнете внимание на влажността във вашите обувки (и чорапи). И да започнете да подобрявате определени неща като:

  • Правилната вентилация на обувките
  • Хигиената на краката (измиване, подсушаване, вентилация и др.)
  • Овлажняването на краката (с кремове, лосиони, масла)
  • Използването на дезодорант на прах (преди обуване)
  • Носете качествени обувки, които позволяват на краката ви да се изпотяват

Тук обаче бъдете внимателни. Не е препоръчително да прекаляваме с пудрата за крака, тъй като този продукт може да изсуши кожата твърде много и да предизвика появата на други проблеми, като напукване на кожата.

Грижата за здравето на краката ви не отнема много време

Както видяхте в тази статия много е лесно да се грижим за краката си. Само пет минути, за да се погрижите правилно за тях, са достатъчни, за да ги поддържате в добро състояние.

Разбира се, трябва да обърнем внимание и на продуктите, които използваме за грижата им. В случая със Saltratos, например, вашето спокойствие е гарантирано, тъй като това е фармацевтична марка, която е специализирана в тази област от почти сто години.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.