За сухи пети: 9 ефективни домашни средства

14.12.2019
Въпреки, че ги пренебрегваме през цялото време, краката се нуждаят от малко внимание и хидратация, особено ако не искате сухи пети.

Сухите пети могат да направят красивите крака да изглеждат неприятно. Ако ги имате, най-вероятно мразите да си сваляте обувките или да носите сандали, защото краката ви изглеждат напукани и неподдържани.Обаче, за много хора кремовете за сухи пети не решават проблемите.

Така че, прочетете и научете за тези 9 натурални, домашни леченияи препоръки за омекотяване на сухите пети, за да станат пак меки и красиви.

За сухи пети: 9 домашни средства за лечение

За да излекувате сухите пети, трябва да сте постоянни, каквото и решение да изберете. За повечето хора, омекотяващия крем не е достатъчен. Поглезете вашите крака с тези ефективни, овлажняващи и подхранващи лечения. Освен това, ще подчертаем защо други фактори като вашата диета и походка също са важни.

Вижте също: Домашни кремове срещу напукани пети

1. За сухи пети: топла вода със сода за хляб

За сухи пети: сода за хляб в лъжичка и чаша вода

Можете да използвате това лечение за сухи пети два пъти в седмицата. Всичко, което трябва да направите, е баня на краката с топла вода и сода за хляб, и да релаксирате.

Потопете краката за 20 до 30 минути. Кожата ще омекне и ще бъде по-лесно за ексфолиране и овлажняване.

2. За сухи пети: ексфолиация с морска сол и зехтин

След като направите описаната по-горе баня на краката, или по всяко друго време, можете да ексфолирате вашите крака, като смесите еднакви порции едра морска сол и зехтин. Тази смес е много проста и ефективна.

 • Масажирайте стъпалата добре, особено петите, около 5 минути на крак.
 • Морската сол е силен природен ексфолиант, идеален за премахване на мъртвите кожни клетки.Зехтинът, от друга страна, ще подхрани кожата в дълбочина.

3. За сухи пети: масло от ший и маска за крака от дива роза

За сухи пети: масло от ший в шишенце

Препоръчваме да използвате тази маска веднъж в седмицата и да я оставяте да подейства 30 минути. За да омекотите сухата, твърда кожа на петите, препоръчваме да използвате съставки с хидратиращо действие, като масло от ший и масло от дива роза.

 • Маслото от ший ще направи кожата мека и еластична, докато дивата роза подпомага клетъчната регенерация.
 • Съчетани заедно са идеални за много суха кожа.

4. За сухи пети: маска от зелена глина и кисело мляко

Ако петите не са напукани много, бихте могли да използвате маска от зелена глина и кисело мляко. Въпреки, че глината има свойството да изсушава кожата, киселото мляко, всъщност я прави отличен овлажнител.Освен това, глината е естествен ексфолиант.

5. Бадемово масло и мед

За сухи пети: бадемово масло в стъклено шишенце

Това натурално лечение е ефективно за омекотяване на сухи пети и тяхната защита. Комбинацията бадемово масло и мед е идеална, ако искате меки пети. Всичко, което трябва да направите, е да го прилагате веднъж в седмицата за 30 минути.

Вижте също: Употреби на бадемовото масло, за които не знаете

6. Носете подходящите обувки

Определени видове обувки изсушават петите и подпомагат образуването на мазоли.Това е обикновено случай при много тежки или твърди обувки, или обувки, изработени от определени материали.

Трябва да се чувствате удобно във вашите обувки. Ако не се, тогава вземете стелки, които се приспособяват към формата на краката ви, които позволяват да дишат. Ще усетите разликата.

7. Ходете правилно

Крака на жена, обута в маратонки

Поставянето на твърде много тежест върху вашите пети може също да допринесе за този проблем. Правилната стойка и походка ще поддържа вашите пети по-здрави и ще подобри вашата стойка.

 • Когато ходите, уверете се, че тежестта ви пада върху средната част на стъпалото,не върху пръстите или петите.
 • Когато ходите, постарайте се да е правилно. Първоначално ще е трудно, но с малко търпение ще можете да го направите по-естествено.

8. Хидратирайте се отвътре

Как можем да се хидратираме отвътре? Като храним тялото си с питателни храни. Уверете се, че приемате добри количества витамини, минерали и есенциални мастни киселини всеки ден, като консумирате храни като:

 • Сурови плодове и зеленчуци
 • Сушени плодове
 • Семена, покълнали също
 • Пълнозърнени храни
 • Водорасли
 • Натурално масло

9. Пийте вода

Млада жена пие вода

Този последен лек е най-важният. Пиенето на вода през деня, освен по вереме на хранене, е много добър навик, чрез който да се преборите с всички видове здравословни проблеми отвътре и отвън.

Ако искате да нямате суха кожа, трябва да хидратирате вашето тяло.Съчетавайки добра хидратираност отвътре и дълбоко попиващи омекотяващи средства отвън, ще можете да сложите край на сухите пети.