Предотвратяване и премахване на гъбичките по краката

Винаги подсушавайте краката си: влажността и топлината са две  от причините, които увеличават риска от поява на гъбичките по краката и ноктите.
Предотвратяване и премахване на гъбичките по краката

Последна актуализация: 13 януари, 2019

Гъбичките могат да се появят върху всяка част от тялото ви, но едно от най-честите места, са краката. Като всяка част от тялото ви, те изискват специални грижи, за да са красиви и да са предпазени от поява на гъбичките по краката.

Въпреки това, повечето хора подценяват здравето  на краката си и  започват да  обръщат внимание на тях, когато вече са налице някакви проблеми.

Гъбичните инфекции, известни също като микоза, предизвикват много неприятен сърбеж, което наистина може да притеснява човека, който го има. Освен краката, те оказват влияние върху ноктите, като ефекта може да е пагубен.

За да се предотвратят гъбичките по краката и ноктите е много важно да се полагат много добри грижи за краката. Най-важното е да се подържа добра хигиена всеки ден. Имайте предвид, че места като басейни, спортни клубове, а и неподходящи обувки са основните причини за този проблем.

Как да се предпазим от гъбичките по краката и ноктите

За да се предотврати появата на гъбичките по краката и ноктите, просто спазвайте много добра хигиена всеки ден:

  • Бъдете внимателни на обществените душове: Спортни клубове, спортни зали, басейни, къмпинги и др. предлагат обществени душове. В тези области, поради високата влажност на въздуха, там е по-голям риска от заразяване с гъбички по краката и ноктите им. Ето защо е много важно да се носят специални обувки за душ. След като се приберете вкъщи е добре да измиете краката си много добре.
  • Винаги подсушавайте краката си: Влажността и топлината са две  от причините, които увеличават риска от поява на гъбичките по краката и ноктите. Всеки път, когато си миете краката е важно да ги подсушавате много добре, особено между пръстите на краката. Също така се препоръчва да ги подсушавате често и  ако страдате от прекомерно изпотяване.
  • Хидратация: През летните дни, кожата на краката е склонна да страда много повече, отколкото през всеки друг сезон и  всеки друг климат. За да се избегне образуването на пукнатини на краката ви, е много важно да ги хидратирате добре всеки ден. Използвайте овлажняващи кремове за крака.
  • Талк на прах: Използването на талк на прах в обувките, както и върху краката е чудесно за предотвратяване на гъбички по ноктите на пръстите. Изборът на талк антиперспирант на прах е важен за тези хора, които страдат от прекомерно изпотяване.
  • Обувки: За предотвратяване на гъбички, се препоръчва да избирате обувки, които имат вентилация, тъй като позволяват на краката да дишат.
  • Използвайте специална и персонална  кърпа за краката си: Това е жизнено важен инструмент за ежедневна чистота. Трябва да имате лична кърпа, която се използва само от вас за краката ви. След като я използвате, трябва да я оставите на въздух да изсъхне много добре, и тогава гъбичките  не се разпространяват върху нея.

Процедури за премахване на гъбичките по краката и ноктите

Като цяло, гъбичките засягат краката и ноктите по едно и същото време. За щастие, има няколко естествени средства, които могат да ви помогнат да ги намалите и да се отървете от този проблем.

Бял оцет

Тази съставка е показала много положителни резултати при лечението на проблеми като добре известната микоза, мехури, гъбички по нокте и други инфекциозни проблеми на краката. Просто смесете равни части вода и бял оцет в купа и си потопете краката за 15 минути.

Масло от чаено дърво

масло от чаено дърво, което унищожава гъбичките по краката

Маслото от чаено дърво може да помогне значително за намаляване гъбички.на краката Просто се прилагат няколко капки всеки ден, или може да се смеси масло от чаено дърво във вода и да се киснат краката за 10 минути.

Чесън

Чесънът е известен със своите антисептични, антибиотични и дезинфекционни свойства, които могат да помогнат да се преборите ефективно с гъбичките по краката и ноктите.

За премахване и на  двата вида –  вечер смачкайте малко чесън и  го сложете на мястото, засегнато от гъбичките. Увийте го с превръзка и го оставете така през цялата нощ. Друг вариант е да се прилага чесново масло върху заразения район по няколко пъти на ден.

Лимон

лимоните се справят с гъбичките по краката

Лимоните са друга храна с антисептични и дезинфекционни свойства, които могат ефективно да се борят гъбичките по краката. Единственото нещо, което трябва да направите е да се разтърка лимон върху заразеното място.

Оставете го  така за 10 минути и след това изплакнете с малко вода.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.