Как да елиминирате миризмата на краката?

Когато краката ви имат лоша миризма и се изпотяват прекомерно, търсите решение и то възможно най-бързо. Продължавайте да четете, за да намерите такова!
Как да елиминирате миризмата на краката?
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Краката ви миришат неприятно? Търсите средства за справяне с миризмата на краката?

Този проблем е научно известен като бромхидроза. Това е състояние, което може да засегне всяко лице, независимо от възрастта или пола му.

В допълнение към поддържането на подходяща хигиена, за да се отървете от лошата миризма на краката, можете да опитате няколко различни средства, за да помогнете в борбата с бактериите, които я причиняват.

Ходилата са предразположени към появата на чести инфекции.

Лошата миризма на краката не е задължително свързана с лоша хигиена. В действителност това може да се дължи на проблем с апокриновите жлези , които се намират в:

 • Гръдния кош
 • Подмишниците
 • Гениталиите
 • Краката

Това не означава, че тези области се потят повече от другите. Означава само че секрецията е различна. Когато мастните киселини и амоняка се отделят причиняват ужасна миризма.

Въпреки че бромхидрозата е генетична, понякога тя се развива поради други състояния или заболявания. Например заболяването диабет.

Също така има вещества, които могат да допринесат за неприятната миризма. Някои от тях са различни подправки, алкохол и тютюн. Ако искате да се сбогувате веднъж завинаги с този проблем обърнете специално внимание на следващия раздел. Ще ви разкрием по-прост, естествен и по-евтин начин за решение на проблема.

Как мога да накарам миризмата да изчезне?

Важно е тези, които имат този проблем, да вземат мерки в ежедневието си. Като използването на талк на прах или дезодорант за краката, или измиването им с антибактериален сапун. Или и двете! Измиването на краката всеки ден е рутинна процедура, която намалява броя на бактериите.

В допълнение, тези, които страдат от миризливи крака, трябва да носят памучни чорапи, за да позволявате на краката да дишат и да намалите изпотяването. Препоръчително е също да носите обувки от дишаща материя.

Средства за лечение на миризмата?

1. Ябълков оцет против миризмата на краката

Ябълков оцет срещу миризмата на краката.

Оцетът спомага за намаляване на киселинността и поддържане на здрав рН баланс.

Съставки

 • 1/2 чаша оцет (125 мл)
 • 1/2 чаша топла вода (125 мл)

Какво трябва да направите?

Добавете оцета и водата в купа, която е достатъчно голяма, за да потопите краката си. Оставете ги да се накиснат около 15-20 минути.

След това е много важно да изсушите гънките на пръстите си много добре, тъй като влажността може да предизвика появата на нежелани микроби и гъбички.

Препоръчваме ви да прочетете: 7 напитки балансиращи pH на тялото

2. Сода за хляб против миризмата на краката

Сода за печене против миризмата на краката.

Време е да погледнем в шкафа! Содата за хляб е отлична съставка за контролиране на миризмата на крака поради нейното стягащо действие.

Какво трябва да направите?

След като се изкъпете и изсушите, поръсете содата върху краката си и даже сложете вътре в обувките. Ще се изненадате колко ефективни са резултатите.

3. Градински чай предотвратява миризмата

Градински чай против миризмата на краката.

Т ова растение е антиперспирант, благодарение на съдържанието му на витамин В и магнезий. Освен това, градинският чай предотвратява прекомерното изпотяване и атаката от бактерии.

Можете да поставите по 2 или 3 листа във всяка обувка, така че да абсорбира лошата миризма или да направите отвара, с която да миете краката си.

Съставки

 • 10 листа от градински чай
 • 4 чаши вода (1 литър)

Какво трябва да направите?

Загрейте водата и когато започне да кипва, добавете градинския чай и оставете да престои 10 минути. Махнете от котлона и изчакайте да изстине.

Когато придобие стайна температура, натопете краката си в отварата за 15 минути. След това изплакнете и подсушете краката си добре.

4. Лимонът контролира миризмата на краката

Лимон против миризмата на краката.

Лимоните са силно киселинни, което им позволява да се преборят с микробите и да контролират миризмата на краката, която е доста неприятен проблем.

Какво трябва да направите?

Измийте и подсушете добре краката си. След това ги почистете с половин лимон и готово! Можете да обуете чорапите си както обикновено правите.

5. Водката помага срещу миризмата

алкохол

Тази алкохолна напитка действа като антисептик за лошата миризма на краката. Тя е мощен дезинфектант.

Какво трябва да направите?

Овлажнете парче плат с малко во д ка и избършете краката си.

6. Сол против миризмата на краката

Сол при миризма на краката

Ако търсите по-бързо решение, солта е вашият спасител от миризмата. Благодарение на нейните свойства, тя балансира нивата на киселинност и намалява количеството   токсини.

Съставки

 • 3 супени лъжици сол (30 г)
 • Гореща вода (доколкото е необходимо)

Какво трябва да направите?

Добавете сол в леген с топла вода и накиснете краката си за 10 минути.

7. Спирт

спирт

Спиртът е бактерицид, който може ефективно да елиминира различни тела, които могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Какво трябва да направите?

Ако искате да елиминирате лошата миризма, измийте се добре, като подсушите краката си хубаво. След това ги почистете с напоен с алкохол памук.

8. Алое вера против миризмата

алое вера

Алое вера е едно от естествените средства, които отлично се грижат за кожата н и. Неговите дезинфекционни свойства са в състояние да се борят с неприятните миризми.

Съставки

 • 2 супени лъжици гел алое вера (30 г)

Какво трябва да направите?

Нанесете гела върху чисти и подсушени крака. Изчакайте да изсъхнат, след това избършете остатъка с кърпа.

9. Репички, джинджифил и лайм

Репички, джинджифил и лайм

Комбинацията от тези съставки е точен и определен синоним на успех. Джинджифилът е естествено антибактериално средство, докато репичките и лайма функционират като стягащи средства.

Съставки

 • 1 репичка
 • 4 корени от джинджифил
 • сока от 1 лайм

Какво трябва да направите?

Репичката и джинджифила се настъргват. Смесете ги със сока от лайм, докато не се получи паста. Нанесете я върху чисти и сухи крака, изчакайте 20 минути, след това изплакнете.

Също така прочетете: Ползи от джиндифил за жените

10. Лавандула

лавандула

Няколко капки масло от лавандула ще ви помогнат да се сбогувате с миризмата на краката, тъй като имат антибактериални свойства.

Какво трябва да направите?

След измиване на краката, масажирайте краката си с няколко капки масло от лавандула върху тях. Ще видите как това етерично масло може да елиминира миризмата.

11. Черен чай

черен чай

Колкото по-силен, толкова по-добре! Черният чай помага при рН баланса. Това се дължи на високото му количество танини, които са вещества, които  са устойчиви при топлина и атакуват микробите.

Какво трябва да направите?

Направете черен чай. След като се охлади, добавете го в контейнер, който е достатъчно голям за краката ви и ги накиснете за 30 минути. След като изтече времето, изплакнете краката си и ги подсушете добре.

Повторете този процес толкова пъти, колкото искате.

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Viuda-Martos M, Ruiz-Navajas Y, Fernández-López J, Perez-Álvarez J. Antibacterial activity of lemon (Citrus lemon L.), mandarin (Citrus reticulata L.), grapefruit (Citrus paradisi L.) and orange (Citrus sinensis L.) essential oils. J Food Saf. 2008;
 • Semkova K, Gergovska M, Kazandjieva J, Tsankov N. Hyperhidrosis, bromhidrosis, and chromhidrosis: Fold (intertriginous) dermatoses. Clin Dermatol. 2015;
 • Yagnik D, Serafin V, Shah AJ. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;
 • Orchard A, Viljoen A, Van Vuuren S. Antimicrobial Essential Oil Combinations to Combat Foot Odour. Planta Med. 2018;

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.