5 ползи, когато спрете да носите обувки на високи токчета

Трябва да знаете, че прекаленото натоварване на мускулите в зоната на коляното създава нестабилност и рискувате да паднете.
5 ползи, когато спрете да носите обувки на високи токчета

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Носенето на обувки на високи токчета е добре утвърдена практика сред съвременните жени. Тяхната форма, цвят и различен размер прави женската фигура неустоимо красива. Освен това този тип обувки изразяват важна част от характера на личността.

Проблемът е, че след дълъг период на носене на такъв тип обувки, се наблюдават нежелани странични ефекти, които засягат здравето. Това ни навежда на мисълта, че понякога е по-разумно да загърбим естетиката.

Не е лошо да носим от време на време обувки на високи токчета. Препоръчително е, обаче, да избягваме ежедневната им употребата, в противен случай рискуваме да си навлечем проблеми с гърба, краката и други части на тялото. 

Въпреки това, не е трудно да забележим, че когато излезем на улицата, много жени са заложили предимно на обувките на високи токчета. Те ги носят редовно, въпреки предупрежденията.

Днес ще поговорим за 5 ползи, които можем да извлечем, когато спрем да носим обувки на високи токчета.

1. Спрете да носите обувки на високи токчета и ще избегнете болката в гърба

Откажете се от обувки на високи токчета и ще избегнете болката в гърба

Носенето обувки на високи токчета води до наклоняване на таза, правейки дупето по-голямо на вид. Проблемът е, че по този начин се повишава натоварването върху долната част на гръбначния стълб, включително върху мускулите, които се намират в тази зона.

В определени случаи това провокира болезнени усещания у човека, който носи обувките. Състоянието е познато като спондилолистеза и се изразява в приближаване на прешлените един към друг. Като резултат се увреждат нерви и усещате интензивна болка.

Щом свалите обувките, гръбнакът се връща в изходна позиция. Едновременно с това болката и напрежението изчезват почти мигновено.

Трябва да знаете, че колкото по-рядко и за кратко носите обувки на високи токчета, толкова повече понижавате риска от болки в гърба.

2. Край на болката в Ахилесовата пета

Когато петата е поставена на високо, е налице по-голямо натоварване върху нея. Това води до състояние, познато като „Ахилесова пета“.

Хората, които са диагностицирани с плантарен фасциит, страдат от възпаление на тъканта, наречена плантарна фасция , която свързва петата с пръстите на краката. Това прави болката още по-силна.

Носенето на по-ниски и удобни обувки е начин да усетите облекчение.  След само няколко седмици сухожилието вече няма да ви притеснява и ще възстанови своята обичайна дължина.

Болката в долните крайници ще изчезне, тъй като мускулът най-накрая ще е способен да се освободи от излишното напрежение.

3. Край на „коляното на бегача“

Носенето на обувки на високи токчета предизвиква болки в коляното

„Коляното на бегача“ е термин, който се използва от много лекари, които с него обозначават онези състояния, които засягат тази част от тялото.

Става дума за тип травма, която е провокирана от прекалено много натоварване на коляното – нещо напълно естествено за професионалните бегачи. Тя обаче може да бъде провокирана и от други фактори, които изискват постоянно сгъване и разгъване на коляното.

Носенето на обувки на високи токчета премества центъра на тежестта напред, а това увеличава напрежението върху сухожилията и  ставни връзки в коляното.

Като резултат не само усещате интензивна болна, но и провокирате възпаление на тъканите в тази част на тялото и започвате да страдате от проблеми с мобилността.

Макар да има поне няколко други причини, които могат да провокират „коляното на бегача”, не бива да забравяте, че носенето на обувки на високи токчета също повишават вероятността за проявата му.

4. Подобряване на равновесието

Независимо колко опит имате в носенето на обувки на високи токчета, винаги сте изложени на голям риск от падане и нараняване.

Прекомерното натоварване на мускулите в зоната на коляното създава нестабилност, а оттам и загуба на равновесие.

Носенето на ниски обувки на свой ред подобрява състоянието на мускулната група, която е засегната. Освен това спомага за оптималното им функциониране.

Ако загърбите обувките на високи токчета, ще подобрите стабилността си по време на ходене. Освен това ще намалите сериозно риска от появата на болка и нежелани падания.

5. Ще се предпазите от разширени вени

Носенето на обувки на високи токчета има връзка с разширените вени

Макар да няма научно доказателство, което да сочи, че е налице връзка между носенето на обувки на високи токчета и появата на разширени вени, според някои експерти е налице затрудняване на циркулацията на кръвта.

Използването на такъв тип обувки, особено когато са със тънко токче, повишава напрежението върху краката и затруднява оптималното движение на кръвта.

Тъй като се влошава притокът на кръв, в дългосрочен план малките паякообразни вени и разширените вени започват да стават видими, което вече представлява сериозен проблем.

Разбира се, когато заложите на по-ниски обувки, особено удобни, а не на високи токчета, циркулацията на кръвта се връща към нормалното състояние и понижавате риска от здравословни проблеми.

В заключение ще кажем, че обувките на високи токчета са елегантни и са препоръчителни за някои специални събития в живота ни. Разумно е обаче да не прекаляваме с носенето им, тъй като това може да рефлектиране негативно върху здравето ни.

Сигурни сме, че можете да откриете по-здравословни алтернативи за себе си, които отново ще придават акцент на красотата ви. Мислете за здравето преди всичко!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2012). Análisis de la Prevención Podológica. Un estudio a través de Internet. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.5209/rev_RICP.2012.v6.n2.39315
  • López López, D., García Mira, R., Alonso Tajes, F., & López López, L. (2010). Análisis del Perfil y Estilo de Vida de las personas con Patologías en los Pies. Revista Internacional de Ciencias Podológicas. https://doi.org/10.1007/s00412-004-0296-2
  • Arias Rivera, S. (2005). Relajación sistemática para aliviar el dolor. Enfermeria Clinica. https://doi.org/10.1016/S1130-8621(05)71079-2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.