Защо възникват крампи на краката?

Можете да получите крампи на краката ако седите твърде дълго време в една и съща стойка, заради електролитни проблеми или поради неврологични заболявания. В тази статия ще обясним най-често срещаните причини и как да ги избегнем.
Защо възникват крампи на краката?

Последна актуализация: 21 януари, 2021

Вероятно сте страдали от крампи на ръцете или краката много пъти през вашия живот. Но защо да допускате възникването на крампи на краката?

Крампите са неволеви и внезапни мускулни контракции. Изчислено е, че почти половината от населението страда от тях.

Обикновено, крампите са временни и доброкачествени. Обаче, те дори могат да предотвратят за кратко движението на засегнатия мускул. Въпреки че повечето изчезват сами, понякога те могат да бъдат знак, че нещо не е наред.

Крампите на крака са най-често срещаните. Те обикновено се появяват през нощта, предизвиквайки страдащия да се събуди случайно поради болката. Въпреки че причините са различни, се знае че тяхното разпространение се увеличава с възрастта и че засяга повече жените отколкото мъжете.

Тъй като много хора страдат от тях, решихме да разкрием основните причини поради които възникват крампи на краката и какво можете да направите за да ги предотвратите.

Защо възникват крампи на краката?

Крампите на краката имат много възможни причини. Всъщност, учените все още се опитват да открият точния механизъм, който ги причинява и ситуациите, които ги предизвикват.

Обаче, те не знаят за някои ситуации, които са свързани с крампите на краката. Първо, учените предполагат, че възникват периоди на умора и мускулна отслабналост често възникват след упражнения.

Спортист с крампи

Друга често срещана причина е прекарването на много време лежейки или натоварването на мускулите на крака в определени пози. Това обяснява много от случаите, които се проявяват рано сутринта.

Крампите на краката са също свързани с дейността на двигателните неврони, които отговарят за стимулирането движението на мускулите. Освен това, те също възникват при определени неврологични заболявания като болестта на Паркинсън. По подобен начин, специалистите знаят, че определени лекарства увеличават крампите на краката. Всъщност, това е значителен страничен ефект от лечението на рак. Почти 80% от пациентите, лекувани от рак, страдат от тях.

Важно е да се отбележи, че най-често срещаната причина за крампи на краката- и същевременно, най-лесната за лекуване- е обезводняването или промяна в концентрациите на определени електролити в кръвта. И двете ситуации често вървят ръка за ръка.

Пациенти, които са подложени на хемодиализа, често изпитват крампи на краката. Това е свързано с електролитния дисбаланс в кръвта. Например, в случая на калция. Освен това, изглежда че съдовите болести като блокиране на коронарните артерии или определени съдове в краката, са също свързани с тези крампи.

Масажиране на крак

Крампи на краката: Как да ги предотвратите или облекчите?

В зависимост от причината, крампите на краката могат да бъдат предотвратени или облекчени. Те обикновено продължават около девет минути и се повтарят по едно и също време от деня или през същата нощ. Освен това, когато те са много често срещани, хората, които страдат от тях, накрая могат да получат безсъние.

Първата стъпка за тяхното предотвратяване е да се опитате да се движите редовно и да избягвате стоенето в една и съща поза за дълъг период от време. Също така, специалистите препоръчват да правите упражнения за разтягане през деня или преди лягане. Студът е също свързан с крампите на краката, което означава, че е най-добре да стоите в топла среда. Щом се появят, можете да се опитате да облекчите областта като масажирате засегнатия мускул.

Обаче, истината е, че няма медицинско лечение за тяхното предотвратяване. Някои медицинските специалисти препоръчват определени витаминови добавки или магнезиеви добавки. Обаче, те все още не са се доказали като ефективни.

Заключение

Крампите на краката са много често срещани и могат да бъдат предизвикани от много различни неща. Специалистите не знаят точно защо възникват и как да се лекуват. Ако те се появяват с повторяемост, трябва да се консултирате с лекар за да отхвърли, че те са свързани с друго заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.