Защо не успявате да се справите с целулита

Трудно ви е да се отървете от този досаден, неприятен целулит? Може би трябва да промените хранителния си режим, за да се радвате на гладка кожа без вдлъбнатини
Защо не успявате да се справите с целулита

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Ако сте опитвали да се справите с целулита без успех, може би забравяте нещо важно, на което не сте обръщали внимание досега. Някои храни може би пречат за постигането на целите ви. Нека да видим какво може да стои на пътя ви в борбата срещу целулита.

Със сигурност сте опитвали почти всички лечебни средства против целулит, но без особен успех.  Без значение колко пари харчите или колко продукти пробвате, този досаден целулит просто не иска да изчезне.

В тази статия ще обсъдим някои от възможните причини за неуспешната борба с целулита, така че да можете сами да прецените ситуацията, в която се намирате и веднъж завинаги да се справите с този проблем.

Водете лична битка с целулита

Защо не може да се справите с целулита?

При различните хора целулитът не е еднакъв, така че не може да бъде премахнат по един и същи начин.  Докато определен метод оказва фантастичен ефект при една жена, то при друга може и въобще да не сработи.

Ето защо трябва да откриете различните фактори, оказващи влияние върху вашия целулит.  Това е най-добрият начин да постигнете траен резултат, без да извършвате ненужни жертви.

Всички знаем, че здравословният начин на живот помага в борбата срещу целулита, а определянето на точната причина би ни помогнало да се справим с него още по-бързо.

Прекомерната употреба на сол

Прекаляването със солта е главен виновник за много проблеми, когато говорим за здраве или красота.

Използвана често, солта повишава задържането на течности и оказва негативен ефект върху целулита, а затруднява и премахването му.

Дори ако не приемате много солени продукти, в готовите храни се крие голямо количество сол.  В тази група влизат пиците, сиренето, консервираните храни, туршията, сушените плодове и т.н.

Намалете консумацията на тези продукти колкото е възможно повече и приемайте само малки количества морска сол.

Не се храните пълноценно

Защо не може да се справите с целулита: не се храните пълноценно

Една от най-важните причини за появата на целулит е хранителният режим. Освен прекомерния прием на сол, който е един от решаващите фактори в случая, е добре да познавате и другите виновници, упражняващи негативно влияние върху целулита.

 • Бялата захар:  Спрете да използвате бялата кристална захар в менюто си, а вместо нея консумирайте мед, кафява захар и стевия.
 • Хидрогенираните мазнини като маргарина и пържените храни:  заменете ги със здравословни мазнини като зехтина, кокосовото масло, сушените плодове и семена, авокадото и т.н.
 • Кафето: Зеленият чай е здравословен заместител и има антицелулитно действие. 
 • Алкохолни напитки:  Ако искате енергизираща напитка, пригответе си сами сок или смути от плодове и зеленчуци у дома.

Липсата на физическа активност може да ви попречи да се справите с целулита.

Вече се храните здравословно и дори използвате антицелулитни кремове. Но колкото и усилия да полагате, този досаден целулит не изчезва. Може би липсата на физическа активност е причината за това.

Избягвайте да стоите седнали повече от 45 минути и тренирайте умерено или интензивно два или три пъти седмично.

Освен това можете да избягвате ескалаторите и асансьорите, за да натоварвате повече тялото си ежедневно.

Нарушеното кръвообращение

Защо не може да се справите с целулита: нарушено кръвообращение

Ако сте генетично предразположени към слабо кръвообращение, борбата с целулита ще бъде по-трудна за вас отколкото за другите жени.  Не унивайте, добрата новина е, че  можете да използвате различни техники, за да го подобрите:

 • Обливане със студен душ или такъв с промяна на температурата от студена към гореща вода, няколко пъти
 • Масажи с масла, стимулиращи кръвообращението, като това от розмарин
 • Масаж със суха четка
 • Вдигане на краката в продължение на половин час всеки ден

Хормоните

Хормоните влияят върху появата на целулита, като това е причината някои жени да изпитват по-големи затруднения в опитите си да се справят с него. Това важи дори при много слаби и фини дами.

Ако такъв е и вашият случай, ви препоръчваме да помислите за природна терапия за регулиране на хормоните.  Някои от най-ефикасните продукти са следните:

 • Масло от вечерна иглика
 • Масло от ленено семе
 • Копър
 • Бирена мая
 • Витекс

Не пиете достатъчно вода

Защо не може да се справите с целулита: не пиете достатъчно вода.

Никога не обръщаме достатъчно внимание на количеството вода, което пием през деня. А може би това е един от най-лесните начини да се справите с целулита.

Пиенето на вода докато постим или не се храним пречиства токсините от тялото.  Това подобрява кръвообращението и намалява задържането на течности трайно и лесно.

Изпивайте две чаши вода на ден, без да приемате храна и три чаши вода сутрин, за да пречистите тялото си от токсините.  След това изпийте още три чаши следобеда и определено ще забележите разликата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Roe, E., Serra, E., Guzman, G., & Sajoux, I. (2018). Structural changes of subcutaneous tissue valued by ultrasonography in patients with cellulitis following treatment with the PnKCelulitis® program. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
 • Co-investigator, N. (2013). Revisión sistemática de la literatura: efecto de la radiofrecuencia como tratamiento de la lipodistrofia ginecoide (celulitis). Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Josefina de Peña, M. H.-P. (2005). Lipodistrofia ginecoide (celulitis). Rev Cent Dermatol Pascua.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.