9 здравословни навика, които може да правите за 5 минути

Един от най-здравословните навици е да бъдете искрени, да казвате истината и да поставяте граници, за да се предпазите от егоистичните хора и лошата енергия.
9 здравословни навика, които може да правите за 5 минути

Последна актуализация: 22 януари, 2019

Когато говорим за здравословни навици, се сещаме за трудни дейности, като тичане, по-малко ядене и по-ранно ставане.

Да живеете здравословно по никакъв начин не означава, че трябва да страдате, да се отказвате от нещо или да правите драстични промени. Това всъщност означава, че сте наясно с това какво трябва да правите, за да се чувствате по-добре.

Може да се изненадате, че понякога малките промени могат да предизвикат големи вътрешни такива, които водят до по-добър баланс и кондиция.  

Днес предлагаме нещо много лесно:  9 здравословни навика, които ще ви отнемат само 5 минути на ден.

Ще получите много срещу малко!

1. Здравословни навици – плодове за закуска

Понякога нямате време или искате да хапнете нещо по-сладко. Грабвате набързо кафе и поничка и изхвърчате през вратата.

 • Това не е достатъчно и е много вероятно след половин час да се чувствувате гладни и да имате главоболие. Така че не се колебайте – първият здравословен навик е да включите плодове за закуска.
 • Плодове са богати на фитохимикали, хранителни вещества, витамини, фибри… и са засищащи. Затова не се колебайте да ядете ябълка, круша, лимонов сок, грозде или какъвто плод ви харесва според сезона, всеки ден.

2. Планирайте деня си позитивно

Когато се събудим сутрин, първото нещо, което ни идва на ум, са задълженията ни: Трябва да направя това, да купя онова, да изпратя нещо, да направя нещо друго

Всички знаем, че задълженията са част от нашето ежедневие и трябва да се планират добре. Но е важно да мислим и за това, което “заслужаваме”. 

 • Заслужавам релаксация в края на деня.
 • Заслужавам да съм спокоен и да си направя кратка почивка по някое време през деня.

Затова помнете: опитайте да планирате деня си с баланс между задълженията и личното ви пространство и нужди .

Релаксацията е част от вашите здравословни навици

3. 5 минути разтягане

Намерете време през деня, в което да се разтегнете за 5 минути. Това е малка инвестиция на време, която тялото ви ще оцени.

Седнете на стол с изправен гръб.

 • Въртете главата бавно, първо на едната посока, после на другата.
 • След това повдигнете едното си рамо, за да направите леки въртеливи движения. Направете същото с другото.

Много е лесно и отпускащо.

4. Движете се 5 минути

Тялото ви се нуждае от движение. Вероятно си мислите, “но аз правя тези неща цял ден!”

Въпреки това нашето тяло се нуждае от аеробни упражнения : да стоите на крака цял ден и да отидете да пазарувате не е достатъчно, за да кажете, че сте се движили достатъчно

 • Качвайте се по стълбите.
 • Вървете бързо.
 • Танцувайте 5 минути.

5. Една здравословна покупка на ден

Това е един от най-добрите здравословни навици, които може да правим всеки ден. Всеки ден правете здравословна покупка. Това се прави, за да можем да възприемем малко по малко, че трябва да се храним по-добре, по-здравословно. 

 • Вместо бял хляб си купете пълнозърнест хляб със зърна.
 • Вместо безалкохолно си купете вода.
 • Ако ви се яде нещо сладко, купете си плод.
 • Когато се прибирате, минете покрай някой магазин за органични храни. Купете си плодове и зеленчуци, отглеждани по здравословен начин.

6. Почерпете се, направете така, че да се чувствате добре

Вероятно и вие сте човек, който обича да се грижи за другите. Винаги се прибирате вкъщи с изненада или лакомство за децата или партньора ви.

Това са благородни и положителни навици, но помислете за това… Кога беше последният път, в който поглезихте себе си? Трябват ви само 5 минути.

 • Купете си нещо малко, което ви носи удоволствие и ви прави щастливи: книга, рокля, музика.
 • Купете си сладолед, някакво питие или чаша кафе на любимо място.
 • Свалете си обувките и се разходете по плажа. Нека краката ви почувстват топлината на пясъка и влажността на морето.
 
Купете си сладолед, някакво питие или чаша кафе на любимо място.

7. Отстоявайте себе си: казвайте това, което мислите

Един от най-здравословните навици е да бъдете искрени, да казвате истината и да поставяте граници, за да се предпазите от егоистичните хора и лошата енергия.

Малко по малко ще осъзнаете, че това, което е положително за вашето здравословно състояние, съответства на това, което чувствате, мислите и правите.

8. Прегърнете някого, когото обичате

Този съвет ще направи толкова много за здравето ви, че спокойно можете да продължите прегръдката повече от 5 минути.

Няма причина да не го направите. Прегръдката заздравява връзките, облекчава стреса, допринася за доброто физическо състояние и подобрява самочувствието. 

Прегърнете някого, когото обичате

9. Горещ душ за 5 минути

Няма по-добър начин за приключване на деня от горещ душ за 5 минути, който да премахне токсините, да отпусне мускулите и да облекчи напрежението, като голяма въздишка след тежък работен ден.

Както виждате, тези здравословни навици са много лесни за изпълнение и изискват минимална саможертва – просто воля и желание да се чувствате по-добре.

Искате ли да започнете днес?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jiménez-Torres, M. G., Martínez Narváez, P., Miró Morales, E., & Sánchez Gómez, A. I. (2008). Bienestar psicológico y hábitos saludables:¿ están asociados a la práctica de ejercicio físico?
 • Lazarus, R. S., & Folkman, S. (1986). Estrés y procesos cognitivos (No. 155.9042 L431e). Barcelona, ES: Ed. Martínez-Roca, 1986.
 • Márquez-Sandoval, F., Bulló, M., Vizmanos, B., Casas-Agustench, P., & Salas-Salvadó, J. (2008). Un patrón de alimentación saludable: la dieta mediterránea tradicional. Antropo16, 11-22.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.