Защо мъжете харесват по-младите жени

Чудили ли сте се защо някои мъже са привлечени от много по-млади жени? Разберете в следващата статия.
Защо мъжете харесват по-младите жени
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 11 август, 2023

Няма значение дали е криза на средната възраст, мода или самочувствие. Истината е, че някои мъже харесват жени по-млади от тях; в някои случаи дори са два пъти или три пъти по-възрастни от тях.

Въпреки че всеки може да има различна причина, вярно е също, че има определени фактори , които могат да доведат до това решение. В този смисъл могат да се споменат социокултурни, психологически и дори биологични мотиви.

Възможно е търсенето на по-млад партньор да осигури потомство и по-голям диапазон от време за размножаване от еволюционна гледна точка.

Но могат ли тези причини действително да повлияят на процеса на избор? Да видим по-долу.

Причини, поради които мъжете харесват по-млади жени

Говори се, че жените избират зрели мъже, защото се чувстват защитени, но също така, че мъжете харесват по-младите жени, за да се чувстват по-весели. Всъщност, според проучване, изглежда, че с напредването на възрастта предпочитанията на мъжете към по-младите жени стават по-подчертани.

Несъмнено това е много спорна тема, която не се стреми да съди, а да анализира. Защо мъжете са склонни да избират по-млади жени? Това може да са част от причините.

1. Защото искат да преживеят младостта си

Изборът на по-млада партньорка от мъж може също да включва – в повечето случаи – промяна в техните навици, облекло или стил. Вероятно е да боядисват косите си, за да не си личи побеляването, да носят „по-весели“ дрехи или да се занимават с дейности за по-млади хора.

Когато мъж на 40 или 50 години се среща с жена на 20 или 30 години, той иска да се впише в нейния свят. Той може да не е запознат с него, но от психологическа гледна точка иска да създаде на партньора си образа, че са подходящи един за друг

Това може да бъде донякъде благоприятно в някои случаи, тъй като мъжът може да се нуждае от малко повече физическа активност, което му помага да избегне проблеми, свързани със заседналия начин на живот. В допълнение към това, проучване установява, че мъжете стават фенове на фитнеса, женейки се за жени с 15 години по-млади.

2. Защото младите момичета могат да бъдат манипулирани

Има токсични мъже, които търсят млади момичета, които да съблазнят и манипулират, възползвайки се от тяхната невинност и наивност. Вярват, че така ще могат да ги „оформят” по свой вкус.

Този тип мъже обичат да поучават и да чувстват превъзходство, особено по любовни и сексуални въпроси. Затова, ако имат по-младо момиче до себе си, те ще вярват, че могат да й обяснят какво знаят и тя ще иска да учи. като послушна ученичка.

По този начин те показват определени черти на комплекса за превъзходство, като смятат по-младите момичета за манипулируеми и впечатляващи се. Въпреки това, те могат да бъдат изненадани: в днешно време много млади момичета знаят много добре какво искат.

3. Защо мъжете харесват по-млади жени – защото нямат проблеми с биологичния часовник

мъжете харесват по-млади жени

Мъжете и жените могат да имат деца след пубертета. Въпреки това, след включването им в света на работата, много по-често се случва моментът с децата да се отлага.

Всъщност, според проучвания, до 30-годишна възраст 70% от жените използват контрацепция. Разбира се, това не винаги е така. Много жени избират да станат майки млади, точно както много мъже избират да станат бащи през същия този етап.

Въпреки това, от друга страна, репродуктивната възраст на жените е по-кратка. Менопаузата може да започне на възраст между 45 и 50 години. Докато мъжете могат да римат деца на 60 години и много след това.

В допълнение към горното, изследване на половите разлики в предпочитанията на партньора при хората установи, че мъжете се фокусират повече върху характеристиките, които сигнализират за репродуктивния капацитет на жените, за което младостта е отличен показател.

4. Защото не са съдени от обществото

Обществото обикновено не гледа с лошо око на ухажването на по-млада жена от страна на мъжа. На събиране с приятели или познати този мъж вероятно ще бъде поздравен. И с това социално или културно разрешение е по-лесно да действа.

Това обаче обикновено не се случва, когато жената е по-възрастната.

5. Защо мъжете харесват по-млади жени – защото преживяват криза

Точно както жените преминават през менопауза, мъжете преминават през това, което е известно като „андропауза“. Според проучване, проведено от екип от Hospital Clínico Universitario de Valencia , от 50-годишна възраст нататък мъжете страдат от много значителен спад на тестостерона.

Не би било необичайно, по време на този преход да се опитват да намерят партньор или любовник, по-млад от себе си. Това може да означава по-голям стимул от гледна точка на сексуалното функциониране, за да се компенсира намаляването на тестостерона.

6. Повишаване на егото

Фактът, че един мъж решава да влезе във връзка с по-млада жена, може да му позволи да докаже няколко неща:

  • Все още се представя добре сексуално;
  • Все още се смята или се чувства привлекателен или желан.

И двете причини повишават самочувствието и помагат за повишаване на егото, като и двете може да са намалели малко, когато достигнете определена възраст, поради аспекти, свързани точно със сексуалната дисфункция, както се споменава в някои проучвания.

7. Защо мъжете харесват по-млади жени – защото искат да изпитат нещо ново

Когато човек, от двата пола, е бил с партньора си в продължение на много години, нормално е да се появи рутина. Това понякога може да сложи край на живота на връзката.

Така някои мъже се опитват да преживеят вълнението от началото с по-млади жени. Дори и да е илюзия, за определен период от време те могат да избягат от монотонността и да вкарат малко искра в живота си.

8. Защото живеят по-дълго

лазерна епилация на мъж

Според доклад на Световната здравна организация жените са склонни да живеят по-дълго от мъжете. По данни от 2016 г. жените живеят средно с 5 години по-дълго от своите мъже.

Възможно е, може би заради това, някои мъже да пожелаят да имат по-млада партньорка: те ще искат да преживеят различни неща, преди да умрат, включително да го направят с по-млада жена.

9. Някои по-млади жени са привлечени от по-възрастни мъже

Дотук изложихме причини от гледна точка на привличането на мъжете към по-млади от тях жени. Но обратното също е вярно. Всъщност, според резултатите от проучване, “жените обикновено предпочитат по-възрастни партньори”.

По този начин има млади жени, които са съблазнени от привлекателността на някои по-възрастни мъже, а именно: опит, мъдрост, сигурност, слава, богатство или власт.

10. Защото възрастта няма значение

Тъй като генерализирането може да доведе до грешки, тези причини, които видяхме, не са приложими във всички случаи. Възможно да се е появило привличане между двама души, които не се интересуват от разликата във възрастта, за да влязат във връзка.

Каквато и да е възрастта, нищо не оправдава изневярата

Това, че мъжът иска да бъде с по-млада жена си е негов избор. Но фактът, че той решава да го направи паралелно с връзката си е проблем.

Разбира се, от само себе си се разбира, че изневярата никога не трябва да се оправдава. Ако има проблеми във връзката и ако мъжът иска да изпита други неща, най-разумно е да поговори с партньора си за това.

А в случай, че нямат решение, винаги има вариант за раздяла. Дори и да е болезнено, това е най-справедливият начин да дадете възможност на другия, както и на себе си, да започнете отначало и, кой знае, да намерите по-подходящ човек; по-млад, ако това е желанието ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.