5 признака, че партньорът ви губи интерес към връзката

Усещате, че партньорът ви губи интерес към връзката? В тази статия ще ви кажем как можете да разберете и какво трябва да направите.
5 признака, че партньорът ви губи интерес към връзката

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Забелязали сте, че партньорът ви губи интерес и е по-отдалечен? Той или тя вече не ви нарича с нежния прякор, който толкова харесвате? Всички двойки се развиват с течение на времето и въпреки че може да не сте го забелязали, вие също сте се променили! Какво се случва обаче, ако забележите, че партньорът ви губи интерес към връзката?

Първо, поемете дълбоко въздух! Няма нужда да се паникьосвате, тъй като може да е временно. Понякога, независимо дали става въпрос за работа или защото не се чувстваме добре (т.е. по-тъжни и апатични сме), може да се отдалечим от партньора си, без да осъзнаваме това. Следователно е възможно тази загуба на интерес към връзката да няма нищо общо с вас.

За да знаете това, е важно да общувате с партньора си. Ако вече няма време за вас, бавно отговаря на съобщенията ви и не е толкова привързан, както преди, попитайте какво не е наред и говорете с него. Мълчанието само ще увеличи дискомфорта.

Чести причини за загуба на интерес към една връзка

Времето е една от причините, които играят роля във всяка връзка. Всъщност Европейският институт по позитивна психология обяснява, че някои двойки се установяват рутина, в която спонтанността и времето заедно започват да намаляват почти до изчезване.

Често имаме погрешното схващане, че любовта е достатъчна, а експертите по психология и връзки не престават да настояват, че това не е така. Една връзка трябва да се поддържа и култивира, защото рутината и времето в крайна сметка ще я погълнат до такава степен, че след време дори няма да можем да разпознаем какво е това, което ни свързва с другия човек.

Друга причина, поради която човек може да загуби желание във връзката е, че е срещнал нов човек, който предизвиква чувства, които са били спящи на повърхността. Може също да става въпрос за влюбчивост и когато тя изчезне, интересът към вас – също.

Липса на комуникация в една връзка

5 знака, че партньорът ви губи интерес към връзката

Сега след като знаете малко повече за загубата на интерес към една връзка, важно е да научите, че има безпогрешни признаци, че нещо се случва. Разпознаването им е критично. Трябва да предприемем действия, за да разрешим ситуацията и да вземем решения дали да продължим тази връзка или да се разделим.

1. Почти няма физически контакт

Не говорим за секс, а за ласки, държане за ръце и целувки. Това са признаци на привързаност, които трябва да присъстват всеки ден или може да са присъствали всеки ден, но сега са изчезнали.

Това може да е ясен знак, че има загуба на интерес и е важно тя да бъде разрешена. Ако сме привързани и се нуждаем от тези знаци на любов, но не ги получаваме от партньора си, това няма да е здравословно за нас.

2. Липсата на въпроси показва, че партньорът ви губи интерес към една връзка

Във връзките е нормално да се интересуваме как е минал денят на партньора ни, какви анекдоти могат да ни разкаже и какво го тревожи. Всичко това обаче може да липсва, когато загубим интерес към връзката.

Може да почувстваме, че партньорът ни не се интересува от нас. Това трябва да бъде разрешено, за да се избегнат бъдещи наранявания.

3. Често се карате

Лош знак ли е да се карате в една връзка? Според психолога Силвия Конгост не е, но трябва да се научим как да го правим по здравословен начин.

Изразяването на това, което мислите и чувствате, е асертивно , без викове, без заплахи и без обиди, е важно, за да не опороат споровете на връзката. Когато е трудно да ги управлявате, това може да е индикация, че нещо не е наред.

4. Вашият партньор винаги е на мобилния си телефон

Нормално е нашият партньор да вземе мобилния си телефон в определен момент, за да провери съобщенията си или да отговори на повикване.

Въпреки това, ако сме с него и мобилният телефон е в ръцете му за половин час или час, вместо да се наслаждаваме на нашата компания и разговори, може да е загубил интерес.

Как да разберете, че партньорът ви губи интерес към вас?
Прекомерното внимание към мобилните телефони причинява износване на връзките, често поражда спорове и търкания.

5. Не правите никакви планове заедно

Бягство за един уикенд, ходене на разходка, посещение на ново място… Когато всичко това липсва във връзката ни, другият може да е загубил интерес. Дори гледането на филм заедно може да бъде забавен план за наслада, но понякога дори това не се случва.

Какво да направите, когато партньорът ви губи интерес

Отново бихме искали да настояваме, че е важно да не стоим на едно място и да не правим нищо. Загубата на интерес на партньора към една връзка е болезнена и времето няма да направи чудеса, ако не действаме. Затова първата стъпка е да поговорите с другия човек и да го попитате какво се случва.

Ако той не иска да ни каже нищо, важно е да му обясните как се чувствате и какво сте открили. Това също ще ви даде известна степен на облекчение, което ще бъде положително за вашето емоционално здраве.

В случай, че не постигнете нищо, предложението да отидете на терапия за двойка може да бъде едно от най-добрите решения, които можем да вземем. Ако партньорът ви откаже, ходенето на психологически сесии може да ни помогне да вземем здравословно решение.

Неприемливо е да си до човек, който е загубил интерес и който вече не допринася за връзката. Освен това никога не е приятно да започнем да осъзнаваме, че партньорът ни е отегчен. Въпреки това, може да бъде много болезнено, ако тази ситуация се проточи дълго време. Ето защо е важно да получите помощ възможно най-скоро.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aguilar Montes de Oca, Y. P., Bernal Hernández, V. H., Torres Muñoz, M. A., Alvarado Orozco, J., & González Arratia López Fuentes, N. I. (2018). Causas de apatía en parejas casadas y en unión libre. Acta de investigación psicológica8(1), 83-94.
  • Vera, A. S., Navarro, E. L., Pina, M. R., & León, M. Á. M. Influencia del WhatsApp en las relaciones de pareja. REVISTA DE FUNDAMENTOS DE PSICOLOGÍA9(11), 4.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.