Как да имаме връзка с децата на партньора

Да имаш връзка с човек, който има деца, е предизвикателство, но може да бъде и прекрасно преживяване. Ето някои насоки, които да ви помогнат да избегнете често срещаните клопки.
Как да имаме връзка с децата на партньора
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Концепцията за семейството се променя и разнообразява през годините. Сред многото нови модели има смесени семейства – тоест такива, в които единият или двамата възрастни имат деца от предишни връзки. Ако попаднете в тази ситуация, вероятно един от въпросите, които най-често ви идва на ум е: „Как да се отнасям към децата на партньора си?”

Със сигурност това е взискателна и предизвикателна ситуация. Въпреки това, това може да бъде и приятно и обогатяващо преживяване.

За да подобрим най-положителните аспекти и да избегнем най-често срещаните проблеми, ще ви предложим някои основни насоки.

Как да имате връзка с децата на партньора си

Всяка връзка е различна, но когато има други хора, участващи в уравнението (в този случай деца), има няколко предизвикателства, пред които другите не трябва да се изправят.

Въпреки това, с любов, уважение и комуникация от двете страни е възможно да се насладите на прекрасна връзка. За да постигнете това, имайте предвид следните точки.

Приемете ситуацията

Ако и вие сте родител, ще сте по-наясно какво включва семейният живот. Ако обаче партньорът ви има деца, а вие не, може да ви е трудно да свикнете с идеята как това ще се отрази на връзката ви. Децата се нуждаят от грижа, внимание и присъствие.

Работата на родител е работа на пълен работен ден. Може да не успеят да останат навън до късно. Плановете ви ще включват детски занимания и понякога, дори посред нощ, едно от децата може да влезе в леглото при вас.

Приемането, че се присъединявате не само към един човек, а към цяло семейство, може да бъде сложно, но е от съществено значение. Не можете да ги корите за тези аспекти или да помолите партньора си да пренебрегне децата си в полза на връзката. Разбирането и подкрепата са от съществено значение.

Семейство спи в леглото
Децата влизат в леглото на родителите си – често срещано явление, с което трябва да се научите да се справяте.

Задайте граници

Започването на връзка с човек, който има деца, може да ви постави в несигурна и двусмислена позиция. Следователно, трябва да говорите с партньора си и да установите някои основни точки.

Например какво очаква всеки от връзката, каква роля ще поемете в живота на децата или колко отговорност поемате. Изясняването на тези аспекти от самото начало може да избегне недоразумения и упреци в бъдеще.

Погрижете се за връзката си

Въпреки че не сте родител на децата, ще има много моменти на съжителство. Вие и вашият партньор може да изпаднете във всепоглъщащата рутина да се грижите за децата и да пренебрегнете връзката между вас.

Намирането на място и време да останете сами, за да продължите да изграждате емоционална интимност, е много необходимо, за да не изпаднете в неудовлетвореност.

4 съвета за прекрасни отношения с децата на партньора ви

В началото може дори да не знаете как да говорите с децата на партньора си, тъй като това е ситуация, която може да предизвика безпокойство у всички замесени. Затова ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да имате по-приятно изживяване.

1. Правете стъпка по стъпка

Адаптирането към тази нова семейна структура може да бъде сложно за всеки. Ето защо трябва да си дадете време да се адаптирате.

Опитайте се да се приближите постепенно към децата на партньора си. Първо в неутрални пространства и по-късно, започвайки малки моменти на съжителство, преди да споделяте напълно дома.

По същия начин не очаквайте връзката да тече великолепно от първия момент. Ако това стане, чудесно, но вероятно в началото ще е по-студено и по-далечно. Естествено е, бъдете търпеливи със себе си и с тях.

2. Проявете разбиране

Често първата реакция на децата към новия партньор на родителя е отхвърлянето. Не го приемайте лично.

Опитайте се да разберете, че това е сложно обстоятелство за тях, което предполага загуба на това, с което са свикнали. Поради това те могат да изпитват страх и недоверие. Дайте им място и се опитайте да бъдете на разположение, но не инвазивни.

3. Изградете връзка

Децата са хора и, както при възрастните, афинитетът може да бъде по-голям или по-малък. Въпреки това е добре да се опитате да намерите общ език, който ще им позволи да изградят собствена връзка.

Може би споделяте интерес, за който можете да говорите, или хоби, което и двамата харесвате. Прекарването на време заедно в дейности ще ви помогне да изградите отношения на доверие и близост.

Баща с децата си
Намирането на дейности, които да споделяте и да правите заедно, насърчава връзката между възрастни и деца.

4. Помнете мястото си

Важно е да имате предвид, че вие не сте родител на тези деца, така че окончателната власт и решенията са на техните родители. Въпреки това, като един от възрастните, за които се грижат и като партньор на родителите им, трябва да има уважение.

Справянето с децата на партньора ви е предизвикателство, което изисква търпение

Справянето с децата на партньора ви ще изисква търпение, разбиране и постоянство. Но във всеки случай, не забравяйте да дадете приоритет на себе си и да се грижите за вашето психично здраве и емоционално благополучие през целия процес.

Не забравяйте да общувате свободно и уверено с партньора си и да потърсите професионална подкрепа, ако смятате, че имате нужда от нея.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pereira, R. (2002). Familias reconstituidas: La pérdida como punto de partida. Perspectivas sistémicas70, 3-5.
  • Cintrón, F. N., Walters-Pacheco, K. Z., & Serrano-García, I. (2008). Cambios…¿ Cómo influyen en los y las adolescentes de familias reconstituidas?. Interamerican Journal of Psychology42(1), 91-100.
  • Ripoll, K., Martínez, M., & Giraldo, Á. M. (2013). Decisiones sobre crianza de los hijos en familias reconstituidas. Revista colombiana de psicología22(1), 163-177.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.