5 признака, че сте токсична личност

Ако връзките ви протичат по един и същ начин, може би трябва да се запитате дали проблема е в другите или във вас самите. Дали не сте токсична личност?
5 признака, че сте токсична личност

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Как да разберете дали сте токсична личност?

Вече сме ви разказвали за токсичните хора и поведението им.

И ви посъветвахме да стоите надалеч от тях. А замисляли ли сте се някога дали вие самите не сте токсична личност? Бихте ли разпознали признаците?

Истината е, че рядко спираме да си задаваме въпроси като тези и всичко, свързано с тях. А е важно да отделим минутка за това и да си помислим добре.

Спирането на тези мисли е важно, тъй като междуличностните отношения са тези, които придават определена форма на живота ни.

Ако сте токсична личност ще откриете, че поддържате конфликтни връзки, които не ви носят щастие и не изпълват живота ви със сигурност.

Сега ще ви разкажем кои признаци трябва да потърсите, за да разберете дали сте токсична личност.

Признаци, че сте токсична личност

1. Говорите лошо за другите

Признаци, че сте токсична личност: говорите лошо за другите
Един от най-важните признаци, че може би сте токсична личност, е особеното удоволствие, което ви носят „оплюването“ или критикуването на другите хора.

Човешките същества са общителни по природа; нуждаем се от постоянна комуникация.

Но когато тя се превърне в клюкарстване, вече не е здравословна или позитивна. Запитайте се:

  • Винаги ли критикувате хората?
  • Говорите само лоши неща и никога не спирате, за да видите и добрата страна на нещата?
  • Повдигате въпроса по определена тема само, за да кажете нещо определено?

Истината е, че хората ще престанат да ви вярват, дори това да няма значение за вас.

С течение на времето хората ще изгубят доверието си във вас, след като ви виждат как злепоставяте другите. Дори е възможно да се дистанцират от вас

За да разрешите този проблем, спрете постоянно да говорите лоши неща за останалите. Понякога е по-добре да замълчите, вместо да нараните някого.

2. Виждате живота в черни краски

Друг признак, че сте токсична личност, е постоянният ви негативизъм. Откривате лошата страна на всяка една ситуация и винаги има причина за разочарованието и гнева ви.

Ако си губите времето в сарказъм, оплаквания от всичко и постоянна тъга, накрая никой няма да иска да общува с вас.

Не ни разбирайте погрешно; не че никога няма истинска причина за тъгата ви.

Това, което се случва в действителност е, че прекарвайки времето си с някой, който никога не вижда положителната страна на нещата, просто източва енергията на хората около себе си. Ако това ви звучи познато, трябва да се запитате защо действате по този начин.

Вредните навици водят до нездравословно поведение. Ако се държите по този начин без видима причина, ще трябва да анализирате мотивите си и какво се крие зад негативизма ви.

3. Очаквате твърде много от другите

Признаци, че сте токсична личност: очаквате твърде много от другите
Времето прекарано с приятелите, семейството или партньора ви трябва да бъде едно от най-важните неща в живота ви. Тези взаимоотношения са част от това, което ви изгражда като личност и ви прави щастливи.

Но ако очаквате прекалено много от другите, това може да е знак, че сте токсична личност. Трябва да запомните, че дори и да сте част от живота им, не можете да ангажирате цялото им внимание.

Междуличностните отношения са символ на даване и получаване на време, пространство, компания, т.н.

Ако вие единствено изисквате време и внимание, но не се отзовавате на молбите и нуждите на любимите си хора, ще ги накарате да се чувстват използвани.

Ако мислите, че правите тази грешка, отделете си минутка и преценете дали давате толкова , колкото изисквате от любимите си хора.

Не говорим за даване на пари, а за споделянето на един следобед, една вечер на кино или на кафе с тези хора. Освен това можете да се научите как да намалите броя на претенциите и молбите си.

4. Вие сте кралица на драмата (или крал)

Друг признак, че може да сте токсична личност е, че винаги сте в основата на неприятни ситуации.

Хората, които обичат драмите, обикновено накрая губят връзките си, защото уморяват и отегчават другите хора.

В действителност някои хора наистина обичат да създават драматични ситуации като:

  • Преувеличават проблемите
  • Създават сцени на ревност
  • Противопоставят се и спорят постоянно

Звучи ли ви познато някое от изброените неща? Ако е така помислете как да престанете да се държите по този начин или най-малкото постепенно да промените поведението си.

Прекарването на живота ви сред драми не спира да ви носи удоволствие. Хората ще започнат да странят от вас, ако все още не са.

5. Лъжете постоянно

Признаци, че сте токсична личност: лъжете
Лъжите никога не са добра идея, дори и казани с най-добри намерения. Ако лъжете постоянно, това със сигурност е признак, че сте токсична личност.

Знаем, че понякога е трудно да посрещнем истината, когато е свързана с болка или смущение, особено за някой, когото обичате много.

В този случай, ако лъжите нараняват околните е важно да се запитате дали причината за тях е единствено, за да “покриете гърба си.”

Трябва да помислите защо лъжете и какво се опитвате да решите.

Ако лъжите без основателна причина са нещо обичайно за вас, положете усилия да се справите с тях, защото това е изключително вреден навик.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.