Дихидротестостеронът: какво представлява и свързаните здравословни проблеми

Дихидротестостеронът играе много важна роля в развитието на мъжките полови белези. Това обаче е свързано и с проблеми като алопеция при мъжете и някои заболявания на простатата.
Дихидротестостеронът: какво представлява и свързаните здравословни проблеми

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Дихидротестостеронът е андроген – с други думи, мъжки хормон. Той играе основна роля в развитието на сексуалните характеристики на ембриона. Също така се свързва със сексуалното развитие, либидото, мускулната маса и други аспекти.

Дихидротестостеронът е съединение, което произхожда от тестостерона – мъжкият хормон. Пет процента от тестостерона в крайна сметка се превръща в дихидротестостерон. Този андроген също влияе върху загубата на коса и здравето на простатата.

Какво представлява дихидротестостеронът?

Мъж при лекар.
Дихидротестостеронът е мъжки полов хормон, който може да повлияе например на здравето на простатата.

Дихидротестостеронът или DHT е мъжки полов хормон, т.е. андроген. Всички хормони от този тип влияят върху развитието на мъжките полови белези. Те са известни още като андрогенни хормони.

Дихидротестостеронът е резултат от процес, при който има преобразуване на тестостерона. Това се осъществява чрез действието на ензим, наречен 5-алфа редуктаза. Този процес протича в простатата, тестисите и надбъбречните жлези.

Смята се, че дихидротестостеронът е около три пъти по-мощен от тестостерона. Той влияние върху растежа на простатата, имплантирането на косата на скалпа и растежа на космите по лицето и тялото.

Значението на дихидротестостерона за сексуалното развитие

Дихидротестостеронът играе важна роля по време на развитието на ембриона. Той пряко влияе върху формирането на външните полови органи на мъжа. Ако нещо не е наред с този хормон, могат да се появят случаи на неопределена полова принадлежност.

По време на пубертета дихидротестостеронът играе важна роля в развитието на сексуалните белези, тъй като допринася за развитието на гениталиите и растежа на пубисните и телесните косми. Това също води до нарастване на простатата.

Заедно с тестостерона, този хормон влияе върху изразяването на сексуалните предпочитания и поведение. Счита се за основния андроген, участващ в простатата и космените фоликули.

Момичетата също имат дихидротестостерон, но ролята на този хормон в женското тяло все още не е известна в детайли. Изглежда, че играе роля за появата на пубисното окосмяване и определя началото на пубертета.

Дихидротестостеронът и свързаните с него здравословни проблеми

И мъжете, и жените могат да имат проблеми, свързани с високи или ниски нива на дихидротестостерон. Въпреки това и при двата пола те могат да бъдат леки в някои случаи и по-забележими в други. Нека разгледаме темата по-подробно.

1. Сексуално развитие

Високите нива на дихидротестостерон при мъжете не предизвикват забележими ефекти. При жените, когато това се случи, може да има излишно окосмяване по лицето и тялото и задълбочаване на гласа. Може да има и проблеми с менструацията.

Ако нивата на хормона са ниски, жените не изпитват значителни ефекти. Това обаче оказва влияние върху мъжете. Ако сте в пубертета, може да нямате окосмяване по тялото и лицето или гениталиите ви да не се развият напълно.

2. Дихидротестостеронът и алопецията

Алопеция при мъжете.
Излишъкът на дихидротестостерон в космените фоликули може да доведе до алопеция при мъжете.

При мъжете дихидротестостеронът е основният фактор за развитието на андрогенна алопеция. При жените може да играе роля и при загубата на коса, но това е само един от факторите, които влизат в действие.

Този хормон се открива в космените фоликули. Когато нивото му е много високо, причинява алопеция с хормонален и генетичен произход. Дихидротестостеронът се придържа към космените фоликули и ги кара да се свиват, което води до оплешивяване.

Казано по-простичко, това, което дихидротестостеронът прави, е да задушава фоликула. Незабавният ефект е загубата на жизненост, сила и цвят на косата. С напредването на процеса настъпва загуба на коса. Този процес е известен като “миниатюризация”.

3. Проблеми с простатата

Дихидротестостеронът може да засегне и простатата, тъй като се открива и в този орган. Високите нива на този хормон се свързват с развитието и обострянето на доброкачествена простатна хиперплазия.

Въпреки това, няма доказателства, които да предполагат, че този андроген е причината за уголемяването на простатата. С други думи, това влошава състоянието, но не го причинява.

Проучване, публикувано в The Journal of Urology, показва, че най-агресивните видове рак на простатата са свързани с ниски нива на дихидротестостерон в жлезата. Тоест намаляването на този хормон позволява растеж на тумора, вероятно поради развитието на по-голям брой андрогенни рецептори.

4. Други

При мъжете и жените се смята, че дихидротестостеронът допринася за развитието на акне, както и за развитието на мускулите, за човешкото поведение на агресия и либидо, както и за инсулиновата чувствителност и съдовия тонус. Високите или ниските нива на хормона могат да допринесат за здравословни проблеми в тези области.

Препоръчва се медицинска консултация

Има няколко продукта за лечение на алопеция и те съдържат инхибитори на ензима 5-алфа редуктаза. Нека припомним, че този ензим е този, който насърчава процесите, които трансформират част от тестостерона в дихидротестостерон.

Установено е обаче, че тези продукти могат да станат причина за проблеми като еректилна или еякулаторна дисфункция, загуба на либидо, депресия и гинекомастия или растеж на гърдите при мъжете. Трябва да се внимава при употребата им.

Може да ви заинтересува ...
Всичко за различните видове алопеция
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Всичко за различните видове алопеция

Противно на общоприетото мнение, косопадът не е само един вид. Ще се спрем на различните видове алопеция в тази статия. Приятно четене!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aizpún, M. A., Castelo-Branco, C., Ortega, R., & Moreno, J. C. (2005). Causas e impacto psicológico del hirsutismo. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 33(6), 267-268.
  • Mulinari-Brenner, F., Seidel, G., & Hepp, T. (2011). Entendendo a alopecia androgenética. Surgical & Cosmetic Dermatology, 3(4), 329-337.
  • Machado, A. J., Navaroli, F., & Mallea, L. (2021). Un método no cromatográfico para la determinación de dihidrotestosterona en plasma. Revista Cubana de Medicina, 25(9).
  • Nishiyama T, Ikarashi T, Hashimoto Y, Suzuki K, Takahashi K. Association between the dihydrotestosterone level in the prostate and prostate cancer aggressiveness using the Gleason score. J Urol. 2006 Oct;176(4 Pt 1):1387-91.
  • Sahin A, Liu Y, Kam WR, Darabad RR, Sullivan DA. Dihydrotestosterone suppression of proinflammatory gene expression in human meibomian gland epithelial cells. Ocul Surf. 2020 Apr;18(2):199-205.
  • Swerdloff RS, Dudley RE, Page ST, Wang C, Salameh WA. Dihydrotestosterone: Biochemistry, Physiology, and Clinical Implications of Elevated Blood Levels. Endocr Rev. 2017 Jun 1;38(3):220-254.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.