Дихидротестостеронът: какво представлява и свързаните здравословни проблеми

Дихидротестостеронът играе много важна роля в развитието на мъжките полови белези. Това обаче е свързано и с проблеми като алопеция при мъжете и някои заболявания на простатата.
Дихидротестостеронът: какво представлява и свързаните здравословни проблеми

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Дихидротестостеронът е андроген – с други думи, мъжки хормон. Той играе основна роля в развитието на сексуалните характеристики на ембриона. Също така се свързва със сексуалното развитие, либидото, мускулната маса и други аспекти.

Дихидротестостеронът е съединение, което произхожда от тестостерона – мъжкият хормон. Пет процента от тестостерона в крайна сметка се превръща в дихидротестостерон. Този андроген също влияе върху загубата на коса и здравето на простатата.

Какво представлява дихидротестостеронът?

Мъж при лекар.
Дихидротестостеронът е мъжки полов хормон, който може да повлияе например на здравето на простатата.

Дихидротестостеронът или DHT е мъжки полов хормон, т.е. андроген. Всички хормони от този тип влияят върху развитието на мъжките полови белези. Те са известни още като андрогенни хормони.

Дихидротестостеронът е резултат от процес, при който има преобразуване на тестостерона. Това се осъществява чрез действието на ензим, наречен 5-алфа редуктаза. Този процес протича в простатата, тестисите и надбъбречните жлези.

Смята се, че дихидротестостеронът е около три пъти по-мощен от тестостерона. Той влияние върху растежа на простатата, имплантирането на косата на скалпа и растежа на космите по лицето и тялото.

Значението на дихидротестостерона за сексуалното развитие

Дихидротестостеронът играе важна роля по време на развитието на ембриона. Той пряко влияе върху формирането на външните полови органи на мъжа. Ако нещо не е наред с този хормон, могат да се появят случаи на неопределена полова принадлежност.

По време на пубертета дихидротестостеронът играе важна роля в развитието на сексуалните белези, тъй като допринася за развитието на гениталиите и растежа на пубисните и телесните косми. Това също води до нарастване на простатата.

Заедно с тестостерона, този хормон влияе върху изразяването на сексуалните предпочитания и поведение. Счита се за основния андроген, участващ в простатата и космените фоликули.

Момичетата също имат дихидротестостерон, но ролята на този хормон в женското тяло все още не е известна в детайли. Изглежда, че играе роля за появата на пубисното окосмяване и определя началото на пубертета.

Дихидротестостеронът и свързаните с него здравословни проблеми

И мъжете, и жените могат да имат проблеми, свързани с високи или ниски нива на дихидротестостерон. Въпреки това и при двата пола те могат да бъдат леки в някои случаи и по-забележими в други. Нека разгледаме темата по-подробно.

1. Сексуално развитие

Високите нива на дихидротестостерон при мъжете не предизвикват забележими ефекти. При жените, когато това се случи, може да има излишно окосмяване по лицето и тялото и задълбочаване на гласа. Може да има и проблеми с менструацията.

Ако нивата на хормона са ниски, жените не изпитват значителни ефекти. Това обаче оказва влияние върху мъжете. Ако сте в пубертета, може да нямате окосмяване по тялото и лицето или гениталиите ви да не се развият напълно.

2. Дихидротестостеронът и алопецията

Алопеция при мъжете.
Излишъкът на дихидротестостерон в космените фоликули може да доведе до алопеция при мъжете.

При мъжете дихидротестостеронът е основният фактор за развитието на андрогенна алопеция. При жените може да играе роля и при загубата на коса, но това е само един от факторите, които влизат в действие.

Този хормон се открива в космените фоликули. Когато нивото му е много високо, причинява алопеция с хормонален и генетичен произход. Дихидротестостеронът се придържа към космените фоликули и ги кара да се свиват, което води до оплешивяване.

Казано по-простичко, това, което дихидротестостеронът прави, е да задушава фоликула. Незабавният ефект е загубата на жизненост, сила и цвят на косата. С напредването на процеса настъпва загуба на коса. Този процес е известен като “миниатюризация”.

3. Проблеми с простатата

Дихидротестостеронът може да засегне и простатата, тъй като се открива и в този орган. Високите нива на този хормон се свързват с развитието и обострянето на доброкачествена простатна хиперплазия.

Въпреки това, няма доказателства, които да предполагат, че този андроген е причината за уголемяването на простатата. С други думи, това влошава състоянието, но не го причинява.

Проучване, публикувано в The Journal of Urology, показва, че най-агресивните видове рак на простатата са свързани с ниски нива на дихидротестостерон в жлезата. Тоест намаляването на този хормон позволява растеж на тумора, вероятно поради развитието на по-голям брой андрогенни рецептори.

4. Други

При мъжете и жените се смята, че дихидротестостеронът допринася за развитието на акне, както и за развитието на мускулите, за човешкото поведение на агресия и либидо, както и за инсулиновата чувствителност и съдовия тонус. Високите или ниските нива на хормона могат да допринесат за здравословни проблеми в тези области.

Препоръчва се медицинска консултация

Има няколко продукта за лечение на алопеция и те съдържат инхибитори на ензима 5-алфа редуктаза. Нека припомним, че този ензим е този, който насърчава процесите, които трансформират част от тестостерона в дихидротестостерон.

Установено е обаче, че тези продукти могат да станат причина за проблеми като еректилна или еякулаторна дисфункция, загуба на либидо, депресия и гинекомастия или растеж на гърдите при мъжете. Трябва да се внимава при употребата им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aizpún, M. A., Castelo-Branco, C., Ortega, R., & Moreno, J. C. (2005). Causas e impacto psicológico del hirsutismo. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 33(6), 267-268.
  • Mulinari-Brenner, F., Seidel, G., & Hepp, T. (2011). Entendendo a alopecia androgenética. Surgical & Cosmetic Dermatology, 3(4), 329-337.
  • Machado, A. J., Navaroli, F., & Mallea, L. (2021). Un método no cromatográfico para la determinación de dihidrotestosterona en plasma. Revista Cubana de Medicina, 25(9).
  • Nishiyama T, Ikarashi T, Hashimoto Y, Suzuki K, Takahashi K. Association between the dihydrotestosterone level in the prostate and prostate cancer aggressiveness using the Gleason score. J Urol. 2006 Oct;176(4 Pt 1):1387-91.
  • Sahin A, Liu Y, Kam WR, Darabad RR, Sullivan DA. Dihydrotestosterone suppression of proinflammatory gene expression in human meibomian gland epithelial cells. Ocul Surf. 2020 Apr;18(2):199-205.
  • Swerdloff RS, Dudley RE, Page ST, Wang C, Salameh WA. Dihydrotestosterone: Biochemistry, Physiology, and Clinical Implications of Elevated Blood Levels. Endocr Rev. 2017 Jun 1;38(3):220-254.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.