Защо косата ви капе?

Около 1 на 10 жени на възраст между 20 г. и 49 г. страда от анемия или ниско съдържание на желязо
Защо косата ви капе?

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въпреки че косопадът се среща по-често при мъжете, жените също могат да страдат от него. Този проблем, заедно с оредяваща коса, може да предизвика много стрес, особено ако не е ясно, дали това е временен проблем (като недостиг на витамини), или нещо по-сериозно (като медицинско състояние). По-долу сме изброили някои от най-честите причини, поради които косата може да започне да капе.

Физическо натоварване

Всяко чрезвичайно физическо състояние или травма (хирургическа намеса, автомобилна катастрофа, тежко заболяване или просто грип) може да доведат до временна загуба на коса. Косата е програмирана да следва нормален жизнен цикъл на растеж и спад. Когато тялото страда от някаква травма, този цикъл се прекъсва и косата може да започне да капе преждевременно. За щастие, след като веднъж като сте се възстановили от състоянието или заболяването, би следвало косата да се върне към нормалния си цикъл.

Бременността е една от причините косата ви да капе

Бременност

Бременността е друг вид физическо натоварване, но хормоните също играят роля тук. Загубата на коса в този случай обикновено започва през ранните етапи на бременността, но се влошава през последните седмици преди раждането. Някои жени могат да преминат през цялата си бременност, без да изпитат този проблем. Но не се притеснявайте, ако не сте от тях. Няколко месеца след раждането косата ви ще възвърне нормалния си растеж.

Твърде много витамин А

Консумацията на твърде много храни или приемът на прекалено много добавки, които са с високо съдържание на витамин А, могат да предизвикат загуба на коса. Имайте предвид, че препоръчителният дневен прием на витамин А е 5 000 IU за възрастни и добавките самостоятелно могат да доставят между 2 500 и 10 000 IU (IU e мярка за измерване, която се употребява при лекарствени средства, витамини и ваксини и варира; за витамин А 1 IU е биологичният еквивалент на 0.3 мг. ретинол или 0.6 бета-каротин). Просто се уверете, че консумирате този витамин в умерени количества. В рамките на няколко седмици ще забележите косата ви да расте отново.

Недостиг на протеини

Протеини

Ако не получавате достатъчно протеини с диетата си, тялото ви ще започне да разпределя това, което консумира. Един от начините, по който го прави, е чрез спиране растежа на косата. Тук проблемът сам по себе си не е загуба на коса, но липсата на растеж води до същия резултат.

Не забравяйте, че е нормално да губите някакво количество коса всеки ден. Но обикновено няма да забележите, защото се заменя със същата скорост. Когато не получавате достатъчно протеини обаче, това не се случва. За да решите проблема, просто добавете допълнително риба, месо или яйца към вашата диета. Ако сте веган или вегетарианец, опитайте се да консумирате повече растителни протеини или да приемате витамини и минерални добавки в краен случай.

Наследствена плешивост (андрогенетична алопеция)

Тя е по-честа сред мъжете, но жените също могат да я изпитат. Тъй като има генетичен произход, следва да се третира професионално. Така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, за да определи точната причина.

В днешно време на разположение са кремове и перорални лекарства, които може да предотвратят, забавят или намалят загубата на коса значително. В най-лошия случай можете да изберете импланти за коса.

Женски хормони

Защо косата ви капе?

Подобно на хормоните, произведени по време на бременност, които причиняват загубата на коса, противозачатъчните хапчета могат да имат същия ефект. Дори и да не взимате противозачатъчни хапчета или да сте в менопауза, все пак може да се сблъскате с този проблем. Винаги когато мъжките хормони се активират в организма, това кара космения фоликул да стане по-тънък и косата започва да пада по-лесно.

Ако проблемът е противозачатъчните хапчета, които взимате, важно е да обсъдите алтернативи с вашия гинеколог. По същия начин, ако загубата на коса е свързана с менопаузата, вашият лекар може да ви помогне да проучите алтернативните възможности.

Косата може да капе поради емоционален стрес

Всичко, което нарушава вашия емоционален баланс, може да ускори загубата на коса. Ако преминавате през сложна или стресова ситуация, опитайте се да намерите време (и мотивация) за дейности, които ще ви успокоят. В противен случай косата ви ще започне да капе по-бързо, отколкото може да се порасне отново. Практикувайте йога, разхождайте се, правете упражнения.

Анемия

Анемия

Около 1 на 10 жени на възраст между 20 г. и 49 г. страда от анемия или ниско съдържание на желязо. Това състояние може да доведе до загубата на коса, но и до по-сериозни проблеми. Вашият лекар трябва да анализира кръвен тест за идентифициране на този недостатък. Някои симптоми, които съпътстват загубата на коса при анемия, са главоболие, бледа кожа, студени ръце и крака, както и умора.

Ако имате анемия, дневна хранителна добавка обикновено е достатъчна, за да реши проблема.

Хипотиреоидизъм

Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, това състояние е известно като хипотиреоидизъм. Щитовидната жлеза е малък орган в областта на шията. Тя е отговорна за производството на хормони, критични за метаболизма, растежа и други жизненоважни функции. Един от страничните ефекти на неправилно функциониране на щитовидната жлеза е косопад. Само лекар може да определи правилно най-подходящото лечение, за да помогне на вашите нива на щитовидната жлеза се върнат към нормалните.

Загубата на коса е често срещан проблем, който тормози много жени днес. Лесно е да се избегне или да се разреши, веднъж след като е открита причината.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Strumia, R. (2016). Alopecia. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_63
  • Kaufman, K. D. (2002). Androgens and alopecia. In Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/S0303-7207(02)00372-6
  • Gordon, K., & Tosti, A. (2011). Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. https://doi.org/10.2147/ccid.s10182
  • Hair loss: who gets and causes. American Academy of Dermatology. Recuperado el 6 de marzo de 2020.
  • Phillips, T. G., Slomiany, W. P., & Allison, R. (2017). Hair Loss: Common Causes and Treatment. American Family Physician.
  • Piérard-Franchimont, C., & Piérard, G. E. (2013). Alterations in hair follicle dynamics in women. In BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/957432

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.