8 съвета за борба с косопада, свързан с щитовидната жлеза

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза косата ви ще бъде чуплива и крехка. Добра идея е да подобрите начина, по който тя се чувства, да я подхранвате отвътре и да избягвате стресът - това може да влоши състоянието и още повече.
8 съвета за борба с косопада, свързан с щитовидната жлеза
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Проблеми, свързани с щитовидната жлеза, могат да доведат до промени в цялата ви телесна система, а що се касае до косата ви може да се промени цикъла на растеж на капилярите и да предизвика косопад.

Въпреки, че повечето хора пренебрегват този факт има връзка между хормоналната активност на щитовидната жлеза и здравето на косата ви.

Ето защо е важно да разберете, че щитовидната жлеза стимулира космените фоликули, регулира здравето на мастните жлези и участва в производството на себум.

Поради това не е изненадващо, че дисбалансът на тази жлеза може да причини хронична и тежка загуба на коса, която почти винаги е трудна за контролиране.

Пациентите, които имат хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, трябва да се справят с крехка, суха и чуплива коса.

За щастие има много съвети и лечения, които могат да ви помогнат да укрепите косата си и да подобрите външния й вид.

По-долу искаме да споделим с вас осем от най-подходящите съвети за справяне с косопада, свързан с щитовидната жлеза.

Пробвайте ги!

1. Поискайте да ви направят лабораторни изследвания

при проблеми, свързани с щитовидната жлеза, е хубаво да си направите лабораторни изследвания

Ако подозирате, че загубата на коса се дължи на проблем с щитовидната жлеза, обърнете се към лекаря си и поискайте пълни кръвни изследвания.

Това ще ви помогне да разберете дейността на щитовидната жлеза и как тя може да ви въздейства.

Имайте предвид, че в допълнение към косопада, може да имате други симптоми и здравословни проблеми.

2. Уверете се, че получавате правилната доза хормонални добавки за щитовидната жлеза

След като разберете какъв вид проблем на щитовидната жлеза имате, можете да получите лечение чрез хормонални добавки за щитовидната жлеза, които са предназначени да контролират симптомите ви.

Необходимо е обаче това да става под медицинско наблюдение, тъй като допълнителната доза трябва да се изпише според нуждите на вашето тяло.

3. Подобрете начина си на хранене

неправилното хранене е предпоставка за проблеми, свързани с щитовидната жлеза

Въпреки че не е необходимо да имате здравословни проблеми, за да подобрите начина си на хранене, важно е пациентите с проблеми с щитовидната жлеза да направят това възможно най-скоро.

Тъй като неконтролируемите хормони могат да ограничат способността на тялото ви да абсорбира висококачествени хранителни вещества, добре е да следвате балансирана и пълна диета.

Токсичните и възбуждащите храни могат да влошат симптомите, причинени от проблеми с щитовидната жлеза и трябва да бъдат елиминирани.

Например трябва да изключите от менюто си млечните продукти, глутенът и генетично модифицираните храни (царевица, соя и някои зеленчуци).

Вместо това увеличете приема на източници на:

 • йод
 • селен
 • цинк
 • желязо
 • витамин А, B и D

4. Увеличете приема си на колаген

Колагенът е протеин, който е богат на аминокиселини включително глутамин. Тези хранителни вещества укрепват косата и й придават еластичност, което е от съществено значение за поддържането й в добро състояние.

Въпреки, че тялото ви може да го произведе само, добре е да го допълните с други източници, особено когато образуването му намалява с възрастта.

Консумирането на колаген е от полза и за костите и ставите, като намалява риска от хронични заболявания.

Някои препоръчителни храни са:

 • желатин
 • червени плодове
 • цитрусови плодове
 • белтъци
 • семена
 • морска храна

5. Избягвайте да използвате уреди излъчващи топлина

при косопад и проблеми, свързани с щитовидната жлеза е добре да избягвате употребата на маши и преси

Уредите, които излъчват топлина като машите за къдрене, сешоарите и машите за изправяне са сред най-големите врагове на здравата коса. Не го правете, особено ако косата ви вече е изтощена от щитовидната жлеза.

Тези уреди могат да повлияят на структурата на косъма, намалявайки силата му и в крайна сметка да направят косата чуплива.

6. Увеличете  консумацията на вода

Пиенето на вода не само допринася за здравословните функции на най-важните системи на тялото ви, но също и за поддържането здравето на косата.

Консумирането на шест до осем чаши вода на ден може да ви помогне да избегнете изсушаване на скалпа и да поддържате добро кръвообращението си.

7. Добавете желатин към шампоана си

при проблеми, свързани с щитовидната жлеза и наличие на косопад е добре да добавяте желатин в шампоана си

Протеините и колагенът съдържащи се в неароматизирания желатин са много полезни за грижата и заздравяването на косата.

За разлика от други козметични продукти, той няма да причини никакви странични ефекти и е много достъпен.

Редовната му употреба помага да се избегне загубата на коса и други проблеми, които се появяват поради дисбаланс в щитовидната жлеза.

Просто добавете половин пакет желатин към 250 мл натурален шампоан.

8. Избягвайте стреса

Стресът може да влоши симптомите на щитовидната жлеза, включително косопада.

Доказано е, че това емоционално състояние може да има отрицателно въздействие върху здравето на капилярите. Това е една от причините за загуба на коса.

Не забравяйте, че ако имате проблем с щитовидната жлеза, е важно да следвате професионалните медицински препоръки и периодичните прегледи.

Съветите, които споменахме тук, могат да бъдат приложени като добавка към грижата за косата ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jackson, AJ, y Price, VH (2013, enero). Cómo diagnosticar la pérdida del cabello. Clínicas dermatológicashttps://doi.org/10.1016/j.det.2012.08.007
 • Momčilović, B., Prejac, J., Višnjević, V., Skalnaya, M., Mimica, N., Drmić, S., y Skalny, AV (2014). Yodo capilar para la evaluación del estado del yodo humano. Tiroides24(6), 1018-1026. https://doi.org/10.1089/thy.2012.0499
 • Tanimura, S., Tadokoro, Y., Inomata, K., Binh, NT, Nishie, W., Yamazaki, S.,… Nishimura, EK (2011). Las células madre del folículo piloso proporcionan un nicho funcional para las células madre de melanocitos. Cell Stem Cell8(2), 177–187. https://doi.org/10.1016/j.stem.2010.11.029

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.