8 неща, които можете да направите, за да се борите с косопада, свързан с щитовидната жлеза

· 04.06.2018
Ако имате проблеми с щитовидната жлеза косата ви ще бъде чуплива и крехка. Добра идея е да подобрите начина, по който тя се чувства, да я подхранвате отвътре и да избягвате стресът - това може да влоши състоянието и още повече.

Проблеми, свързани с щитовидната жлеза, могат да доведат до промени в цялата ви телесна система, а що се касае до косата ви може да се промени цикъла на вашите капиляри и да предизвика косопада.

Въпреки, че повечето хора го пренебрегват има връзка между хормоналната активност на щитовидната жлеза и здравето на косата ви.

Ето защо е важно да разберете, че щитовидната жлеза стимулира космените фоликули, регулира здравето на мастните жлези и участва в производството на себум.

Поради това не е изненадващо, че всеки дисбаланс в тази жлеза може да причини хронична и тежка загуба на коса, която почти винаги е трудна за контролиране.

Пациентите, които имат хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, трябва да се справят с крехка, суха и чуплива коса.

За щастие има много съвети и лечения, които могат да ви помогнат да укрепите косата си и да подобрите нейният външен вид.

По-долу искаме да споделим осем от най-подходящите съвети за вас така, че няма да се поколебаете да ги изпробвате.

Опитай ги!

1. Поискайте да ви направят лабораторни изследвания

при проблеми, свързани с щитовидната жлеза, е хубаво да си направите лабораторни изследвания

Ако подозирате, че загубата на коса се дължи на проблем с щитовидната жлеза, обърнете се към Вашия лекар и поискайте пълен лабораторен профил.

Това ще ви помогне да разберете дейността на щитовидната жлеза и как тя може да ви въздейства.

Имайте предвид, че в допълнение към загубата на коса, може да имате други симптоми и здравословни проблеми.

2. Уверете се, че получавате правилната доза от хормонални добавки на щитовидната жлеза

След като разберете какъв вид проблем на щитовидната жлеза имате, можете да получите лечение чрез хормонални добавки на щитовидната жлеза, които са предназначени да контролират симптомите Ви.

Необходимо е обаче това да става под медицинско наблюдение, тъй като допълнителната доза трябва да се подготви според нуждите на вашето тяло.

3. Подобрете вашата диета

неправилното хранене е предпоставка за проблеми, свързани с щитовидната жлеза

Въпреки че не е необходимо да имате здравословни проблеми, за да подобрите това, което ядете, важно е пациентите с проблеми с щитовидната жлеза да направят това възможно най-скоро.

Тъй като неконтролируемите хормони могат да ограничат способността на тялото ви да абсорбира висококачествени хранителни вещества, добре е да следвате балансирана и пълна диета.

Токсичните и възбуждащите храни могат да влошат симптомите, причинени от проблеми с щитовидната жлеза и трябва да бъдат елиминирани.

Например трябва да изключите от вашата диета млечните продукти, глутенът и генетично модифицираните храни (царевица, соя и някои зеленчуци).

Вместо това увеличете приема на източници на следното:

 • йод
 • селен
 • цинк
 • желязо
 • витамин А, Б, и Д

4. Консумирайте източници на колаген

Колагенът е протеин, който е богат на аминокиселини включително глутамин. Тези хранителни вещества укрепват косата и й придават еластичност, което е от съществено значение за поддържането й в добро състояние.

Въпреки, че тялото ви може да го произведе само, добре е да го допълните с други източници, особено когато продукцията намалява с възрастта.

Консумирането на колаген също е от полза за костите и ставите, като намалява риска от хронични заболявания.

Някои препоръчителни храни са:

 • желатин
 • червени плодове
 • цитрусови плодове
 • белтъци
 • семена
 • морска храна

5. Избягвайте да използвате топлина

при косопад и проблеми, свързани с щитовидната жлеза е добре да избягвате употребата на маши и преси

Уредите, които излъчват топлина като машите за къдрене, сешоарите за коса и машите за изправяне са сред най-големите врагове на здравата коса. Не го правете, особено ако вече е отслабена от щитовидната жлеза.

Тези уреди могат да повлияят сами на структурата на космите, намалявайки силата й и в крайна сметка да я направят чуплива и да пада.

6. Увеличете  консумацията на вода

Питейната вода не само допринася за здравословните функции на най-важните системи на тялото ви, но също и за поддържането на здрава коса.

Консумирането на шест до осем чаши вода на ден може да ви помогне да избегнете изсушаване на скалпа и да поддържате добро кръвообращение.

7. Добавете желатин към вашият шампоан

при проблеми, свързани с щитовидната жлеза и наличие на косопад е добре да добавяте желатин в шампоана си

Протеините и колагенът съдържащи се в неароматизираният желатин са много полезни за грижата и заздравяването на вашата коса.

За разлика от други козметизни продукти, той няма да причини никакви странични ефекти и е много достъпен.

Редовната му употреба помага да се избегне загубата на коса и други проблеми, които се появяват поради дисбаланс в щитовидната жлеза.

Просто добавете половината от пакет от желатин на всеки 8-унция бутилка от натурален шампоан.

8. Избягвайте стреса

Стресът може да влоши симптомите на щитовидната жлеза, включително косопада.

Доказано е, че това емоционално състояние може да има отрицателно въздействие върху здравето на вашите капиляри. Това е една от причините за загуба на коса.

Не забравяйте, че ако имате проблем с щитовидната жлеза, важно е да следвате професионалните медицински препоръки и периодичните прегледи.

Съветите, които споменахме тук, могат да бъдат приложени веднага като добавка към грижата за вашата коса.