Какво представлява хипотиреоидизмът? Всичко, което трябва да знаете за него

Какво представлява хипотиреоидизмът? Научете всичко за това заболяване и за биологичните фактори, водещи до появата му от тази статия.
Какво представлява хипотиреоидизмът? Всичко, което трябва да знаете за него
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Какво представлява хипотиреоидизмът?

Хипотиреоидизмът е заболяване на ендокринната система. Терминът “хипотиреоидизъм” описва съвкупността от клинични симптоми, изразяващи се в намаленото образуване и действие на хормоните на щитовидната жлеза в тъканите.

В тази статия ще разгледаме биологичните причини за появата на това състояние.

Съвместното функциониране на хипоталамуса, хипофизата и щитовидната жлеза

TSH (тиреотропин, тиреостимулиращ хормон) се образува в предната хипофизна жлеза след получаването на тиреотропин-освобождаващия хормон TRH.

Хипотиреоидизмът: отделяне на щитовидни хормони

TSH се получава от специфични рецептори. Те се намират в клетките на щитовидната жлеза. В резултат на това започва серия от процеси, чиито краен резултат е образуването и отделянето на хормоните на щитовидната жлеза.

 • T4 (тироксин) се образува единствено от щитовидната жлеза.
 • Около 20% от T3 (трийодтиронин) се образува от щитовидната жлеза. Останалите 80% се образуват от тъканите използващи T4. Този процес протича с помощта на ензима дейодиназа.
 • Част от хормона T4 се превръща в неактивната си форма – T3r. Този процес също протича с помощта на ензима дейодиназа.

Всичко това се регулира от механизъм за обратна връзка. Когато концентрацията на T3 и T4 достигне физиологичното си ниво те спират образуването на TSH и TRH. С други думи спират стимулирането на секрецията им.

Какво представлява хипотиреоидизмът: хипоталамус, хипофиза и щитовидна жлеза

Коя е основната причина за хипотиреоидизма?

Основната причина е намаленото образуване и отделяне на хормоните. В повечето случаи в организма се случва именно това. Според анатомичното ниво, на което се появява тази промяна, хипотиреоидизмът може да бъде разделен на първичен, вторичен и третичен.

Първичен хипотиреоидизъм
хипотиреоидизмът може да бъде първичен

В този случай промяната настъпва в самата щитовидна жлеза. Жлезата намалява образуването на щитовидните хормони поради следните причини:

 • Поради намаляване на масата на жлезата. Това намалява броя на клетките на жлезата и количеството на хормоните, които образуват. Това се случва при хроничния лимфоцитен тиреоидит (основната причина за зрелия хипотиреоидизъм). Това се случва и в резултат на лечение с радиоактивен йод или след тиреоидектомия (цялостното или частичното отстраняване на щитовидната жлеза).
 • Поради вроден дефект в развитието на щитовидната жлеза.
 • При недостига на йод в менюто. Това е основната причина за хипотиреоидизма в развитите страни.
 • Поради блокиране на образуването на щитовидните хормони. Процесът на образуване на щитовидните хормони може да се промени на всеки един етап поради външни или вътрешни причини. Когато става въпрос за вътрешни фактори промяната се дължи на недостиг на определени вещества по време на процеса. При външните фактори най-често причината се крие в приема на определени лекарства (литиеви соли).

Тъй като функционирането на хипоталамуса, хипофизата и щитовидната жлеза следват негативен механизъм на обратна връзка, намаленото образуване на щитовидни хормони води до повишаване на TSH (което евентуално повишава щитовидните хормони).

Повишаването на TSH над нормалното ниво е най-чувствителния показател за диагностициране на първичния хипотиреоидизъм.

Вторичен хипотиреоидизъм
хипотиреоидизмът може да бъде вторичен

Следствие е от намаленото образуване на щитовидните хормони в резултат на заниженото отделяне на TSH от хипофизата. Намаленото отделяне на TSH под нормалното ниво не стимулира достатъчно щитовидната жлеза (която функционира нормално). Крайният резултат от всичко това е намалено образуване на T3 и T4.

Това може да се дължи на:

 • Исхемична некроза на жлезата (тя загива поради недостатъчно кръвообращение).
 • Проблем във функционирането на предната хипофизна жлеза. Това състояние е известно като синдром на Шийкан.
 • Поради негативния механизъм за обратна връзка. Той води до повишаване на хормона TRH (за стимулиране отделянето на TSH). Това повишаване не оказва влияние върху хипоталамуса, защото той е първоизточника на проблема.

С други думи при вторичния хипотиреоидизъм няма отговор и реакция на организма при повишеното ниво на TRH.

Третичен хипотиреоидизъм
хипотиреоидизмът може да бъде третичен

В този случай функционирането под нормалното ниво на щитовидната жлеза се дължи на намаленото образуване на TRH в хипоталамуса. Намаленото стимулиране на хипоталамуса води до по-малко количество образуван TSH хормон. В резултат на това се намалява стимулацията на самата щитовидна жлеза. А това води до понижени нива на хормоните T4 и T3.

В този случай въпреки че има понижение в щитовидните хормони не се наблюдава повишение в нивото на TRH  в хипоталамуса. Този дефект може да бъде коригиран чрез екзогенно прилагане на TRH, тъй като хипофизната жлеза реагира на този хормон.

Устойчивост на периферните тъкани към хормоните

Това се случва рядко. Води до мутация на гените ви, свързани с рецепторите на щитовидната жлеза, намиращи се в тъканите. В резултат на това тези рецептори променят нормалните си функции. А това кара тъканите да не реагират на хормоните.

В много редки случаи хипотиреоидизмът може да се дължи на периферна неактивност на щитовидните хормони. Това може да се дължи на промяна в процеса на превръщане на хормоните T4 в T3 и на T4 в T3r. Това спира преобразуването на T4 в T3. И води до намаляването на T3. Нивото на хормона T3r, който представлява неактивна форма на хормоните, се покачва.

Клинични признаци на хипотиреоидизма

От една страна симптомите са свързани с недостиг на хормони. Това води до забавяне на метаболитните процеси. Наблюдава се:

 • Постоянно усещане за студ въпреки нормалната температура на околната среда.
 • Бледа, студена, груба кожа. Кожата, веждите и миглите се изтощават и падат.
 • Запек поради забавеното функциониране на чревния тракт.
 • Намалена способност за концентриране и промени в говора и паметта. Болните имат усещането, че се движат по-бавно. В случаите на слаб контрол и значителни промени в хормоните се стига до микседема.
 • Появява се гуша при недостиг на йод. Наблюдава се и понижено образуване на T3 и T4.
 • Анемия и хипохолестеролемия.
 • При децата: забавено развитие.

Освен казаното се наблюдава и серия от признаци поради натрупването на мукоидна тъкан.  Тя се състои от вода и хиалуронова киселина. Натрупва се в тъканите в резултат на забавения метаболизъм на полизахаридите. Характеризира се с:

 • Оттичане на лицето, което може да се наблюдава и при долните крайници. Оттоците причинени от хипотиреоидизма се наричат микседема.
 • Напълняване.
 • Увеличаване големината на езика и дрезгав глас.

Как се поставя диагнозата?

Хипотиреоидизмът се диагностицира чрез изследване на кръвта. То позволява на лекарите да преценят нивото на хормоните T3 и T4 както и концентрацията на TSH.

С няколко думи:

 • Намалено ниво на T3 и T4 и повишено ниво на TSH: първичен хипотиреоидизъм
 • T3 и T4 под нормалното ниво + намалено ниво на TSH без реагиране към външно прилагане на TRH: вторичен хипотиреоидизъм
 • Намалено ниво на T3 и T4 + намалено ниво на TSH и наблюдавано реагиране на външно прилагане на TRH: третичен хипотиреоидизъм

Морфологично изследване чрез сцинтиграфия, радиоактивен йод и сонография на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизмът се диагностицира чрез изследване на кръвта.

Хипотиреоидизмът и неговото лечение

Лечението на хипотиреоидизма включва заместване на хормона тироксин – T4. Най-използваното лекарство е левотироксин. Предписва се в най-ниските възможни дози за възстановяване нивото на T4.

лечение на хипотиреоидизмът

Първата снимка е предоставена от © wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.