Защо целогодишно страдате от студени крайници

Причината може и да се крие в емоционалния стрес, на който тялото ви реагира
Защо целогодишно страдате от студени крайници

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Лесно обяснима е причината крайниците ви да измръзват през зимата, когато температурите навън са ниски.  Но питали ли сте се защо ръцете и краката ви са студени и по време на летния сезон?

В настоящата статия можете да намерите отговорите за това. Обзалагаме се, че една от причините за проблема ви се крие в лошата циркулация на кръвта.

Студени ръце и крака по 365 дни в годината

Трудно може да се разбере защо това се случва. Тялото ви е горещо и потно, а температурата навън може би е над 30 градуса. Какво става тогава с ръцете и краката ви, които усещате толкова студени, сякаш са потопени в кофа ледена вода?

Причината за проблема се крие в кръвообръщението. Кръвта, която следва да се насочва към краката и ръцете ( и най-вече пръстите), прекъсва своето движение натам. Затова и крайниците остават студени и губят чувствителност.

През зимния сезон е обяснимо защо това би се получило, когато е толкова студено, че не ви се иска да се показвате навън. Няма никаква логика обаче това да е така и през лятото. Освен  изброените по-горе проблеми с циркулацията,  други възможни причинители са: ниският калориен прием и сърдечно-съдовите заболявания.

Причината за судени ръце и крака е лошо кръвообръщение.

“Не разбирам. Ако съм здрав и активен, а навън е пролет или лято, защо ръцете и краката ми са толкова студени и трябва да нося чорапи посред юли?“. Това може и да е предупредителен сигнал на организма ви, че нещо не работи както трябва.

Дланите и стъпалата ви са елементите, които свързват две много важи части на тялото ви: торса и краката. Те са ключови в контакта между организма ви и външната среда, тъй като първи достигат до нея.

Както вече споменахме, лошата циркулация на кръвта е основната причина за студените ръце и крака. Възможно е стойката ви да пречи на нормалното движение на кръвта, например. Други фактори за това са: стесняването на кръвоносните съдове, лошият метаболизъм или ниското кръвно налягане.

Какви са другите причини за студени крайници?

Има още един фактор, който можем да добавим в списъка. Чувствата и емоциите! Каква е тяхната роля? Обяснението в детайли можете да прочетете по-долу.

Ако страдате целогодишно от ледени ръце и крака, причината може и да се крие в емоционалния стрес, на който тялото ви реагира. Например, чувствате се способни да направите нещо, но по някаква причина спирате и не можете да продължите.

Фактът, че ръцете и краката ви са студени, се забелязва лесно.

Ако искате да отидете до магазина за шоколад, но внезапно се сетите, че сте на диета, или че това ще се отрази негативно на бюджета ви, автоматично прекъсвате процеса. Организмът  ви буквално превежда това като “Спри движението в тази посока”.

Психолозите са изследвали взаимовръзката между външните фактори, житейските ви постъпки, и ефекта на студените крайници. Ако не можете да си наложите да се приберете вкъщи и да учите, да създадете семейство или да отидете на желано от вас място, тялото ви получава заповед да не насочва кръв към ръцете и краката ви.

Тоест, ако искате да прегърнете някого, направете го. Ако се лишите от нещо, което искате да направите, крайниците ви остават студени като айсберг.

Фактът, че ръцете и краката ви са студени, се забелязва лесно. Малко по-трудно е, обаче, да го свържете с потенциален емоционален проблем. Без съмнение, съществува противовес между това което казвате и правите, и това, което чувствате.

Реагирайте навреме – нищо няма да се получи, ако се лишавате от удоволствия и не се наслаждавате на живота! Не задържайте чувствата си! Ако живеете в хармония с тях, много скоро ще забележите, че ръцете и краката ви вече няма да са ледени, когато навън е 30 градуса.

Как още можем да избегнем ефекта на студените крайници?

Ако проблемът ви идва от циркулацията, можете да се възползвате от следните натурални лекарства:

Джинджифил

Джинджифилът засилва метаболизма

Той засилва метаболизма и предпазва стомаха ви от раздразнения, като същевременно подобрява кръвообръщението, облекчава мускулните болки и повишава телесната ви температура. Можете да го пиете като чай в следните пропорции:

  • 1 чаена лъжица настърган джинджифил
  • 1 чаша вряща вода (250 мл.)

Канела

Тя затопля стомаха, притъпява болката и се бори с храносмилателните проблеми. Канелата също повишава телесната ви температура, подобрява притока на кръв, облекчава и намалява студенината в ръцете и краката ви. Можете да включите канелата към менюто си, като я поръсвате на кафето, кремове и десерти…

Гинко Билоба

Чай от гинко билоба срещу студени крайници

Това е отличен продукт, който разширява вените, стимулира кръвообръщението в крайниците и подобрява умствените процеси. Можете да го приемате под формата на капсули, които се продават в аптеките.

Не забравяйте да правите физически упражнения, с които да раздвижвате ръцете и краката. Не ги оставяйте в едно и също положение за дълго време. Добра практика е от време на време на въртите в кръг китките и глезените си, като в същото време движите пръстите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.