Научете повече за страхотните предимства на ежедневните разходки

21.02.2019
Не е нужно да се претоварвате! Дори само 30 минути ходене на ден са достатъчни, за де се почувствате заредени с енергия.

Ежедневните разходки от поне 30 минути ще променят тялото ви както физически, така и психологически. Определено трябва да обмислите да приемате този навик.

Воденето на заседнал начин на живот наистина може да навреди на тялото и да ви направи уязвими към развитието на болести, които идват от бездействие. По този начин бездействието може да се превърне в пречка и да направи живота ви по-малко приятен.

Това е повик за събуждане, за да промените начина си на живот. Само с малко усилия ще забележите значителни промени в здравето и настроението си. Просто трябва да раздвижите тялото си, за да се чувствате по-енергично!

Въпреки това, не забравяйте, че не трябва да се отказвате, ако искате добри резултати от упражненията. С малко усилия няма да имате проблеми при създаването на по-здравословни навици.

Защо ежедневните разходки са полезни за вас

Ползите на ежедневните разходки

Вижте още: Ходенето влияе на мозъка, когато страдате от депресия

Един от най-добрите начини за създаване на по-здравословни навици е чрез ходене най-малко 30 минути на ден. Също така, винаги трябва да загрявате тялото правилно преди да започвате. По този начин ще избегнете евентуални наранявания. Разбира се, не забравяйте да пиете нужното количество вода!

Когато вземате решението да започнете да се упражнявате, определено трябва да обърнете внимание на тялото си. Ако се чувствате прекалено уморени, не прекалявайте и направете почивка. Можете да опитате да правите почивки на всеки няколко минути, за да улесните тялото си. Не забравяйте, че това ще бъде един непрекъснат процес.

Ако смятате, че сте в състояние да отидете на следващото ниво, говорете със специалист, преди да вземете това решение. Важно е хората да знаят границите си според тяхната възраст, тегло и физическо състояние.

По този начин ще можете да се упражнявате без риск от нараняване. Ако имате специално медицинско състояние, важно е да се консултирате с личния лекар, преди да започнете да тренирате. Вашият лекар ще ви каже какво е най-доброто упражнение за вас.

Основни предимства на ежедневните разходки

Ежедневните разходки са важни за вашето здраве

 • Те имат положителен ефект върху кръвообращението, което е полезно. Това прави много по-лесно захранването и окисляването на всяка клетка.
 • По същия начин ще предотвратите проблеми с крайниците.
 • По-малко вероятно е да имате диабет, тъй като ще имате ниски нива на кръвната захар.
 • От друга страна, ще намалите нивата на холестерола и ще изгорите калории, което ще ви помогне да отслабнете по най-здравословния начин. Не забравяйте, че не само ще изгаряте мазнини, но и ще укрепите мускулите си.
 • Малко след като започнете да ходите, ще забележите, че имате повече енергия по време на ежедневните си дейности. Освен това ще имате по-добро самочувствие, защото ще забележите в огледалото, че тялото ви преминава през положителни промени.
 • Вашите стави и кости ще бъдат много по-здрави. По този начин ще бъде по-малко вероятно да получите разкъсвания, фрактури, контрактури или други свързани състояния. Ще бъдете много по-силни и гъвкави.
 • Също така, вашата храносмилателна система ще се подобри, защото ходенето помага за предотвратяването на запек.
 • Вашето сърдечно и респираторно здраве ще се подобри драстично.

Ежедневните разходки също ще ви накарат да се чувствате по-малко стресирани. Няма да имате проблеми със съня, защото ще заспивате по-бързо, поради повечето изгубена енергия. Ходенето кара тялото ви да отделя хормони, които ви карат да се чувствате доволни и весели, така че ще бъде по-малко вероятно да сте депресирани.

Започнете да ходите още днес!

Ежедневните разходки ще ви успокоят

Прочетете и това: 4 психологически ползи от ходенето

За да се възползвате напълно от тези предимства, единственото нещо, което трябва да направите, е да носите подходящото облекло и да не забравяйте, че трябва да се разтягате, когато сте приключили, за да предотвратите бъдещи наранявания. Ежедневните разходки, заедно с балансирана диета и пиенето на много вода е едно от най-полезните неща, които можете да направите за тялото си.

Движението е част от природата на тялото ви. Преминаването през дълги периоди на бездействие ви осъжда да остарявате по-бързо. Всеки ден ходенето може да ви е досадно отначало, но просто имайте предвид всички предимства, които оказва върху тялото ви.

 • Cenarruzabeitia, J. J. V., Hernández, J. A. M., & Martínez-González, M. Á. (2003). Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina clínica121(17), 665-672.
 • Cristi-Montero, C. (2013). ¿ Es suficiente recomendar a los pacientes salir a caminar?: importancia de la cadencia. Nutrición Hospitalaria28(4), 1018-1021.
 • Rodríguez Hernández, M. (2011). Caminar 10000 pasos al día para mantener una buena salud y calidad de vida. InterSedes: Revista de las Sedes Regionales12(24).