Коронавирус: Как да почистите вашия мобилен телефон

Нашите мобилни телефони са едни от предметите, които трябва да почистваме добре за да предотвратим разпространението на COVID-19. Какви са препоръките? Научете всичко за тях в тази статия.
Коронавирус: Как да почистите вашия мобилен телефон

Последна актуализация: 24 април, 2020

Тревогите поради разпространението на COVID-19 по света са накарали страните да предприемат драстични предпазни мерки. На много хора им е забранено да напускат домовете си. Освен, ако нямат  спешна работа. Обаче, простите действия като миене на ръце и дезинфектиране на дома важат за всички нас. Възниква един много важен въпрос за мобилните телефони. Ще ви покажем как да почистите вашия мобилен телефон.

Защо трябва да почистите вашия мобилен телефон?

Този въпрос възниква поради една много очевидна причина. Голяма част от нас имат редовен контакт с повърхността на мобилния ни телефон. В допълнение, доближаваме телефона си близо до лицето за да отговаряме на обажданията. Доближаваме го до устите за да изпращаме записи и дори позволяваме на други хора да го използват понякога.

Докато няма доклади за зараза от контакт с подобни устройства засега, учените вярват, че като други подобни вируси, COVID -19 би могъл да остане по екраните на мобилните телефони за определен период от време. Поради това, е добра идея да ги поддържате чисти.

Как да почистите вашия мобилен телефон

Според центровете за контрол и превенция на болестта (CDC), е важно да се прави разлика между почистване и дезинфекциране. По време на процеса на почистване, се отърваваме от мръсотията и някои микроби без да ги убиваме. Дезинфекцията, обаче, използва химикали, които помагат за убиването на микробите, присъстващи в различните повърхности.

Когато мислим за това, отвъд премахването на видимата мръсотия от телефона, трябва да се опитаме да ги дезинфекцираме за да намалим опасността от разпространяване на коронавируса. Да запомним, че това е един от предметите, които използваме през голяма част от деня, и също едно от нещата, които често забравяме да почистим.

И така, как можете да почистите вашия мобилен телефон подобаващо?

Как да почистите вашия мобилен телефон: Избягвайте употребата на силни химикали

Да почистите вашия мобилен телефон: новини на мобилен телефон

Мобилният телефон е един от предметите, които използваме най-често през голяма част от деня. Следователно, като предпазна мярка срещу кризата COVID-19, е добра идея да имаме навик за почистване.

На първо място, трябва да имаме предвид, че мобилните телефони имат някои конкретни характеристики, които изискват специално внимание. Повечето от тях имат маслено-отблъскващ капак, който помага за поддържането на чистота на екрана и избягването на белези като например отпечатъците от пръсти. Този слой изисква специално отношение, тъй като неговата функция е защитна и може да се повреди от прилагането на химикали. Като знаем това, трябва да избягваме употребата на разтвори за избелване или традиционни почистващи препарати.

Използвайте меки кърпи за почистване на вашия мобилен телефон

Кърпата, която използваме, за да почистим нашите мобилни телефони, трябва да е направена от меки материи, несъдържащи марля, като тези, предоставяни от оптиците при закупувнето на нови лещи. Употребата на стъргалки, гъби за почистване или много груби кърпи може да причини повреда и неизправности на устройството.

Компании като Apple и Google препоръчват да изключвате вашия телефон преди да започнете с процеса на почистване. Също така, за да стане напълно почистен, те препоръчват навлажняване на кърпата с малко вода и сапун. Обаче, трябва да попречим на влагата да достигне отворите на телефона.

Използвайте мокри дезинфектиращи кърпи за почистване на вашия мобилен телефон

Мъж почитва екрана на мобилния си телефон

Дезинфектиращите кърпички са добър избор за почистване на екраните на мобилните телефони.

Поради съществуващите проблеми, причинени от избухването на коронавируса (COVID-19), Apple обновиха своя уебсайт с актуална информация относно това как да почистваме мобилните си телефони. Относно това, ни е казано, че е безопасно да почистваме iPhone и останалите продукти с мокри дезинфектиращи кърпички.

Техният съвет е вие внимателно да избършите външата повърхност на вашия iPhone със 70% изопропилов алкокол или дезинфектиращи кърпи от марката Clorox . Не използвайте белина. Попречете на влажността да не влиза в отворите и не потапяйте вашия iPhone с каквито и да било почистващи средства.

Разтвор с вода и алкохол

В една публикация за журнала Health, микробиологът Чарлз Герба дава своите препоръки относно това как да почистите вашия мобилен телефон в този период. Според този специалист, можем да използвате плат от микрофибър, който е леко овлажнен с разтвор от 60% вода и 40% алкохол.

С това решение, трябва да бъдем също така внимателни, тъй като сместа не трябва директно да се прилага към смартфона, тъй като може да се повреди. Най-добре е да използвате малка част от кърпата, за да премахнете излишната течност.

Мийте ръцете си редовно

Последно, но не на последно място като значение, трябва отново да подчертаем важността на миенето на ръцете няколко пъти на ден. Институции като Световната здравна организация (СЗО), подчертават, че редовното миене на ръце със сапун и вода, или с дезинфектант на алкохолна основа, помага да се обезвреди вируса, ако присъства в ръцете ни.

Това, разбира се, допълва чистенето и дезинфектирането на нашите мобилни телефони, които редовно са в ръцете ни. Обаче, за да звучи вярно, това е нещо, което трябва да правим дори когато излезем от настоящата здравна криза с коронавируса.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.