10 възможни причини за болка в тялото

Болката в тялото е често срещан симптом, който може да бъде причинен от редица заболявания. От временен дискомфорт до хронични автоимунни заболявания, всички те могат да причинят неразположение, засягащо качеството на живот на болния.
10 възможни причини за болка в тялото
Karina Valeria Atchian

Написано и проверено от лекар Karina Valeria Atchian.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много и различни заболявания могат да причинят болка в тялото. Тя е толкова често срещан симптом, че може да бъде приписана на почти всяко едно заболяване. Освен това е една от водещите причини, поради които хората посещават лекар.

Болката в тялото е субективно усещане, оказващо емоционално влияние и влошаващо качеството на живот на страдащия. Това важи най-вече в хроничните случаи. Много пъти болката става остра и ограничава подвижността. Друг път тя продължава дълго време и става хронична.

Днес ще ви разкажем за 10 възможни причини за болка в тялото, които често се срещат при голяма част от населението.

10-те най-често срещани причини за болка в тялото

Грипът е често срещан и води до обща отпадналост. Дори може да ви остави в леглото за няколко дена.

1. Грип

Грипът е остро респираторно заболяване, което най-често се появява през зимата. Причинява се от вируси инфлуенца А или В. Засяга хора по цял свят.

Инфекциозният процес е самоограничаващ се и протича без усложнения. Въпреки това е свързан с по-висока смъртност за определени рискови групи, като хората страдащи от хронични заболявания и тези с компрометирана имунна система. Специалистите препоръчват поставянето на ваксина на годишна база за тези групи.

Грипът без усложнения може да продължи около седмица или малко повече. Причинява респираторни симптоми като хрема, зачервено гърло и кашлица, съпроводени от висока температура, главоболие, миалгия (мускулна болка) и слабост. Възпалението най-вече на гърлото, гърдите и белите дробове може да бъде болезнено.

2. Фибромиалгия

Фибромиалгията е най-често срещаната причина за хронична болка засягаща скелетно-мускулната система. Наблюдава се при 2% – 8% от населението. Болката води до умора, проблеми с паметта и нарушаване на съня. Произходът й все още е неясен.

Засяга най-често жените на възраст между 20-55 години. По време на преглед, медицинският специалист не открива нищо притеснително освен болезнени меки тъкани. Лабораторните и  образни изследвания могат да бъдат напълно в норма.

Затова целта на лечението е да се облекчат основните симптоми на това заболяване. Медицинските специалисти прибягват до редица фармакологични и нефармакологични терапии. Помагат и рехабилитация, масажи, алтернативни терапии като акупунктура.

3. Синдром на хронична умора (СХУ) и болка в тялото

Синдромът на хронична умора е друго заболяване с неизвестен произход. То е хронично и засяга голяма част от тялото. Заболяването и инвалидизиращо и драстично ограничава движенията и активността на страдащия.

Поставянето на диагноза на това заболяване е трудно поради липсата на съответни проучвания. Хората страдащи от него се оплакват от главоболие, мускулни болки и болка в ставите.

Въпреки казаното Националната академия на науките е разработила серия от диагностични критерии улесняващи поставянето на диагноза. Според тези критерии:

  • Трябва да има трайно намаляване или невъзможност за ангажиране на болния още преди клиничната изява на заболяването в активности свързани с работа, образование, както и обществени и социални дейности.
  • Състоянието трябва да се наблюдава повече от шест месеца и да бъде съпроводено с умора.
  • Умората от своя страна често е силна, нова или има определен произход (човек не е бил цял живот по този начин), не е резултат от прекомерно натоварване.
  • И накрая болката не отминава трайно при почивка.

4. Лупус

Лупусът е хронично автоимунно заболяване (имунната система атакува собствените си тъкани) с непознат произход. Може да засегне всеки един орган и не е насочена към определена система. Поради увреждане и възпаление, болката в тялото е често срещана.

Болните могат да се оплакват от умора, обриви, временна висока температура, подуване, зачервяване около ставите, припадъци и чувствителност към слънцето. Лечението е комплексно, тъй като отговорът на пациента към лекарствата може да варира.

5. Лаймска болест

Лаймската болест е заболяване предавано от кърлежи. Характеризира се с появата на типичен кожен обрив под формата на мигриращ еритем (червени петна). Причинява силна болка в ставите, умора, главоболие и дори болка в мускулите (мравучкане).

6. Инфекциозна мононуклеоза и болка в тялото

Вирусът на Епщайн-Бар (EBV) причинява инфекциозната мононуклеоза. Това заболяване и познато и като “болест на целувките” , тъй като се предава чрез слюнката.

Причинява висока температура, фарингит, умора, подуване на лимфните възли, обща отпадналост, главоболие и болка в тялото. Въпреки че отминава от само себе си, болестта физически изтощава болните. По време на най-активния етап на заболяването, пациентите не могат да извършват най-обикновени дейности.

7. Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е хронично, системно заболяване с неясен произход. Въпреки че специалистите са наясно, че процесът, който стои в основата му е автоимунен, различни ситуации могат да предизвикат поява на симптоми.

Обикновено засяга ставите симетрично и води до увреждането им, деформирайки ги. Освен болката, пациентите могат да се оплакват от умора, висока температура, миалгия, отслабване, депресия. Фактът, че заболяването е хронично и че преминава през остри епизоди, затруднява лечението му.

8. Множествена склероза

Множествената склероза е демиелинизиращо заболяване. Казано по-простичко при него се наблюдава увреждане на миелиновата обвивка на невроните. Заболяването е автоимунно и е най-често срещаното сред патологиите на централната нервна система.

Пациентите могат да се оплакват от болка, изтръпване и други необичайни усещания. Други симптоми включват появата на слабост, изтощение, замъглено зрение, временна или постоянна слепота, трудно вървене или изправяне и нарушаване на паметта.

9. Дехидратация

Дехидратацията настъпва, когато организмът губи повече вода, отколкото си набавя от напитки и храна. Може да бъде причинена от повръщане, диария, висока температура или лекарства, които ви карат да уринирате по-често. Децата и възрастните хора са по-предразположени към дехидратация.

Водата в тялото е основен елемент за правилното функциониране на организма. Затова дехидратацията води до поява на редица симптоми като силна жажда, по-малко количество урина, сухота в устата, напукани устни, объркване и умора. Води до появата на болка в тялото, когато мускулите са дехидратирани, тъй като се образуват токсични вещества дразнещи нервните окончания.

Причини за болка в тялото

Болката в тялото може да се дължи на различни проблеми – от автоимунни заболявания до медикаментозни миопатии.

10. Медикаментозни миопатии

Лекарите предписват не малко лекарства, а прекаляването с приема им може да причини редица проблеми. Проявата им варира от умерена болка и слабост в мускулите до тежки хронични увреждания на бъбреците.

Примери на вещества и медикаменти причиняващи миопатии са алкохолът, кокаинът, глюкокортикостероидите, статините, антипсихотиците, колхицинът и антиретровирусните средства. Страничният ефект невинаги се проявява. Но въпреки това трябва да бъдете внимателни при приема на тези медикаменти.

Болката в тялото се дължи на много причини

Накратко причините за болка в тялото са толкова различни, че ще ни бъде трудно да изредим всички! Днес се спряхме на най-често срещаните и тези, които се наблюдават при по-голямата част от хората.

Ако се оплаквате от постоянна болка, която не можете да си обясните и която се отразява на качеството ви на живот, трябва да посетите лекар. Важно е да откриете причините, за да получите адекватно лечение. Избягвайте самолечението и  посетете лекар, с когото да споделите тревогите си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.