Коронавирус COVID-19: Има ли вина панголина?

Вярно ли е, че панголина има вина за разпространяването на коронавирус COVID-19? И ако е така, има ли това последици относно справянето с това заболяване? Ще отговорим на тези и други въпроси в днешната статия.
Коронавирус COVID-19: Има ли вина панголина?

Последна актуализация: 04 април, 2020

Към написването на тази статия, научната общност проучва дали или не панголинът, или другите животни са виновни за пренасянето на коронавирус COVID-19 или не. Важно е да се отбележи, че коронавирусите са добре познати на ветеринарната общност от десетилетия.

Като цяло,  коронавирусите заразяват птици и бозайници по специфичен начин за всеки вид. В този смисъл, вече знаем за конкретни щамове на коронавирус, които засягат хора, кучета, котки, гризачи, порове, крави, пуйки и прасета.

По-долу ще ви дадем кратко резюме на това, което знаем за COVID-19 до момента.

Коронавирус COVID-19 и инфекцията при хората

Учените за първи път откриват коронавируси в края на 70-те години на миналия век. От тогава, те знаят за съществуването на четири CoV, които заразяват хората (HCoV). Тези щамове причинят леки зарази като например обикновената настинка.

Любопитното е, че тези четири ниско-патогенни HCoV са също свързани с коронавирусите, които засягат животните. Различни проучвания анализират геномните последователности, съществуващи днес. Тези анализи показват, че животинските видове, изброени по-долу, са естествени домакини, или приемници на тези щамове.

  • HCoV-HKU1: Гризачите са естествен приемник.
  • HCoV-NL63: Прилепите са естествен приемник.
  • HCoV-OC43: Гризачите са естествен примемник: Говедата са междинни приемници.

HCoV-229E: Прилепите са естествен приемник: Алпаките са междинни приемници.

Коронавирус COVID-19: снимка на коронавируса

Коронавирус COVID-19: Високо патогенните коронавируси за хората

Преди годините 2002 и 2003, CoV не се възприемаха за изключително патогенни спрямо хората. Точно по това време избухна огнището на тежкия дихателен синдром коронавирус (SARS-CoV), възникнал в провинцията Гуандун, Китай. Този вирус се е разпространил навсякъде по света.

По-късно, през 2012 година, друг високо патогенен коронавирус, дихателен синдром на Близкия изток (MERS -CoV ) , се появи в Саудитска Арабия и други страни в Близкия изток. И в двата случая, общата теория е, че вирусът се е появил при прилепите. Още повече, доказателствата показват, че тези видове са междинни приемници на вируса:

  • SARS-CoV: маскирани палмови циветки (Paguma larvata)
  • MERS-CoV: Прилепи, камили
  • COVID-19: Прилепи, междинният източник е неизвестен

Имайки предвид тези два прецедента, учените са формирали хипотезата, че COVID-19 също може да бъде от животински произход. Всъщност, анализа на геномната последователност показва, че COVID-19 също произлиза от прилепите. Обаче, междинният източник остава неизвестен.

Коронавирус COVID-19: снимка на люспестия бозайник панголин в цял ръст

Какво означава това, че панголинът би могъл да бъде евентуалният междинен приемник на коронавирус COVID-19?

Обикновено, вирусите се разпространяват сред животни от един и същ вид. Много рядко, вирусите могат да се смесят и да се рекомбинират, и да причинят заболяване при друг вид животни.

Важно е да се знае, че тези вируси могат да се разпространяват от животни към хора по два възможни начина:

  • Директно от естествения източник или от неговите секрети, които са заразени от вируса.
  • Чрез друг организъм, които е в ролята на междинен източник или резервоар.

Струва си да се подчертае, че гените на вирусите са разделени на сегменти. Така че, един сегментиран геном позволява вирусите на различните видове да се смесват заедно или да се рекомбинират, за да се създадат нови вируси. Много често при тези случаи, вирусите на два различни вида заразяват един и същ човек или животно едновременно. Това събитие е познато още като ко-заразяване.

Като резултат, този вирус притежава нови свойства. Например, може да заразява хората и лесно да се разпространява от един човек на друг, причинявайки пандемия. Имайки предвид новата вирусна структура, повечето хора ще имат малка или почти никава защита срещу заразата.

И така, има ли вина панголинът за разпространяването на коронавируса?

Епидемилогичните проучвания разкриват, че много от първите пациенти са били изложени на контакт с диви животни в пазара за морска храна на едро в Ухан. Това място е най-големия пазар за морска храна в центъра на Китай. Там се продават различни видове прилепи, бизони, змии, китайски бамбукови плъхове и т.н.

Много често се среща те да продават различни видове котки, таралежи, птици и други селскостопански животни. Тези пазари са познати още като „мокри пазари“. Това е така, защото те по принцип са места, където се продават мъртви и живи животни на открито.

Лесно е да се представи, че кръвта и другите телесни течности, произлизащи от различни животински видове, представляват изключителен източник на зараза.

Важно е да се подчертае факта, че панголинът не е включен в списъка с животни на пазара. Това е така, може би защото продажбата на това животно е незаконна. И от 1 януари 2020, откритият пазар за морска храна в град Ухан, както му е названието, е затворен по нареждане на правителството в Ухан.

Доказателства, които подкрепят теорията, че панголинът има вина за разпространението на коронавируса

Група от американски учени направиха важно откритие, свързано с COVID-19. Те откриха голяма прилика на геномните последователности между COVID-19 и геном на коронавирус, реконструиран от данните на един панголин.

Друга група от университета в Хонг Конг са изолирали вирусите под тъканите на панголините. Техният анализ върху последователността от вирусни геноми определя присъствието на два нови коронавируси. Тези геноми имат сходство от приблизително 85,5 до 92,4 процента с COVID-19.

Напоследък, учени в Гуанджоу, Китай, предполагат, че панголините (Manis pentadactyla) са вероятните междинни гостоприемници на COVID -19 при хората. Това предположение произлиза от засичането на CoV при панголини, които вероятно са близко свързани с COVID-19.

Тази информация идва от твърденията на декана на Китайския селскостопански университет в Пекин. Обаче, неговите твърдения не са били доказани в никоя научна статия. По подобен начин, е важно внимателно да подхождате към информацията, тъй като генетичният анализ е все още на път.  

Ако панголинът има вина за разпространението на коронавируса, как става това?

Панголинът е най-търсеното животно на черния пазар. Този малък бозайник е пъргав, живее и се храни нощно време и има люспеста кожа. За съжаление, популярните твърдения са, че различните части от неговото тяло имат лечебни свойства в традиционната медицина. Това се отнася за техните люспи, но също така и за фетуса, костите и ноктите. Ако панголинът има някаква вина за разпространяването на коронавируса, тогава това ще е заради начина, по който хората използват това животно.

Последна бележка

Появята на коронавирус COVID -19 е отличен пример за близката връзка между здравето на животните и хората, състоянието на екосистемата и човешките навици.

Днес ще разпознаем факта, че много вируси са съществували в естествени резервоари от дълго време. Ние също подчертаваме, че човешката дейност има голяма вина за постоянното разпространяване на вируси от природни гостоприемници към хора и други животни. Това включва модерни селскостопански практики и урбанизация.

Следователно, най-ефективният начин за предотвратяване на вирусна зооноза е поддържането на границите между природните резервоари и човешката общност.

Ако панголинът наистина има някаква вина за разпространението на коронавируса, тогава отглеждането на тези животни изисква голямо внимание. Следователно, тяхната търговия трябва да бъде строго забранена в Китай и останалите части от света.

*Важна бележка: На 24 февруари 2020 г. излезе новина, че панголинът всъщност няма вина за разпространяването на коронавируса.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.