Симптоми на болестта Коронавирус (COVID-19)

Разпространението на коронавируса по света предизвиква светкавичен обмен на информация, обаче, голяма част от тази информация е невярна. Днес ще ви опишем кои са симптомите и как да ги разпознаете.
Симптоми на болестта Коронавирус (COVID-19)

Последна актуализация: 11 април, 2020

Както вероятно сте слушали по новините през последните седмици, случаите на хора със симптоми на болестта коронавирус по света стават все повече. Предпазните мерки стават все по-строги. Също така, процедурите се прилагат незабавно при всеки, който има съмнения за зараза.

Най-тежко е положението в Италия. Правителството на тази страна е наредило цялостна карантина с ограничено придвижване на своите граждани и забрана за влизане и излизане в страната. Разбира се, икономиката претърпява лека рецесия, поради спадът в тази дейност. Всъщност, световната криза в момента засяга повечето от стоковите борси по света и валутите.

Националните и местни здравни власти в момента разработват инструкции за действие към техните здравкни екипи и за информиране на населението. Процедурата е задължителна в някои места и дори има полицейска намеса в някои случаи. Други страни предлагат, техните граждани да се подлагат на карантина, ако мислят, че са в опасност от заразяване.

Това, което знаем, е това, че във времена на глобализация, никой регион от планетата не е застрахован. Епидемията се разпространява поради лесното пътуване и струпване на хора, което в момента е нормално.

По подобен начин, има много невярна информация относно COVID-19, споделяна в социалните мрежи. Световната здравна организация (WHO) трябва да публикува документ, съдържащ съвети за населението, относно митовете и фактите за новия коронавирус.

Какво представлява болестта Коронавирус?

Преди да се поровим в истинските симптоми на заразата коронавирус, трябва да запомните какво имаме предвид когато говорим за този микроорганизъм. Знанието е основа за неговото предотвратяване и разпознаване.

Коронавирусите са семейство вируси, които съществуват от дълго време. Родовото обозначение, с което наричаме настоящия бум, е подвеждащо, защото този особен щам си има име.

От 7 януари 2020, знаем, че новата разновидност на коронавирус, която се разпространява, е 2019-nCOV, по-късно преименувана на COVID-19. Това е щамът, който стана заразен за хората в края на 2019 година в град Ухан, Китай.

Има три големи огнища на предаван от човек коронавирус по света, включително и този. Най-скорошният, за който се сещате, е тежкият остър респираторен синдром (SARS).

Коронавирусите имат хронология на сериозно разпространение при животните. Това, което се случва в момента, е това, че щамът е мутирал и се е разпространил при хората. Тоест, вирусът се е разпространил извън конкретния случай и се е превърнал в епидемия.

Болестта коронавирус: схематично представяне

Това огнище на коронавирус се дължи на щама COVID-19.

Как се предава болестта Коронавирус?

Пътят на разпространяване на COVID -19 обикновено става чрез контакт с телесни течности като например тези от носа или устата на заразените хора. Вирусът се пренася по въздушен път. Тоест, той се разнася чрез въздуха, когато хората изпускат заразни течности когато кашлят или кихат. След това, те минават през рецептор когато вдишват споменатите течности.

Тези течности могат да останат върху определени повърхност и вирусът остава активен за кратко. Ако по време на този период, един здрав човек влезе в контакт с тези течности и след това докосне някоя от техните лигавици- очи, нос или уста- с тази ръка, тогава те най-вероятно ще прихванат тази болест.

Учените са открили коронавирус в изпражненията на заразените хора. Обаче, учените уверяват, че вероятността от разпространяване по този начин е много ниска, според техните проучвания.

Симптоми на болестта Коронавирус

Как да разберете, ако сте заразени с COVID -19? Кои са симптомите, които можете да разпознаете навреме? Знаейки, че това е вирус, пренасян чрез течности от носа и устата, логично е да го свързваме със симптоми, подобни на грип.

Болестта се проявява като триада от признаци:

Има и други по-рядко срещани и по-леки симптоми като например ринорея, преглъщане, възпалено гърло и разстройство. Обаче, те не се проявяват във всеки случай. Всъщност, има хора, страдащи от COVID-19, който не проявяват никакви признаци.

Между 15 и 20% от хората, заразени, се разболяват сериозно. Общо взето, повечето от тях са или по-възрастни или са пациенти с предишни заболявания като например диабет, високо кръвно налягане, обструктивна белодробна болест и имуносупресирана система.

Графика на Коронавируса

Обозначението COVID-19  дава името на щама, който доведе до настоящето избухване.

Какво да правите, ако имате симптоми на COVID-19

Инструкциите се променят ден след ден, и според страната, но трябва да се свържете със здравните власти, ако имате симптоми подобни на някои от трите, които се споменали отгоре или ако всички три симптома възникнат. Също така, ако сте били в контакт с човек, който вече е бил диагностициран или сте били в гореща зона с коронавирус. Не отлагайте важните грижи, тъй като вашия лекар трябва да вземе проби и да ги аналзира. Трябва да останете под изолация, ако се налага и да започнете да вземате предпазни мерки, считани за необходими.

В добавка, треската може да бъде опасен признак, ако сте хронично болни или имате отслабнала имунна система или сте на определена възраст. Така че, трябва да се свържете със здравните власти, за да получите навременна грижа преди да е станало твърде късно във всяка от тези ситуации. Също така, имайте предвид, че вредата от тази зараза е много по-висока при пациенти, страдали от сериозни заболявания.

Най-важното нещо е да не изпадате в паника. Най-важното е да е добре информирани. Ще бъде възможно да има напредък в контрола на COVID -19, ако спазваме препоръчаните предпазни мерки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chinazzi, Matteo, et al. “The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) outbreak.” Science (2020).
  • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
  • Jiang, Fang, et al. “Review of the Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).” Journal of General Internal Medicine (2020): 1-5.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.