Причините за болка в гърдите при кашляне

Болката в гърдите при кашляне е често срещан симптом при хората страдащи от определени заболявания на дихателната система. В следващите редове ще ви разкажем повече по темата.
Причините за болка в гърдите при кашляне

Последна актуализация: 09 септември, 2019

Усещането за болка в гърдите при кашляне може да бъде тревожно. Хората често я свързват с белите дробове или сърцето и вярват, че е признак на сериозен здравословен проблем.

Причините за болка в гърдите при кашляне

Причините за болката в гърдите при кашляне са много.

Тази болка е често срещана при хората страдащи от определени заболявания на дихателната система. В следващите редове ще ви разкажем за евентуалните причини за това.

Грип

Грипът е една е най-често срещаните вирусни инфекции в световен мащаб. Обикновено започва рязко, с тежки симптоми още от самото начало. Основните признаци на грипа са:

 • Висока температура
 • Главоболие
 • Втрисане
 • Болка в мускулите и гърдите

Симптомите на грипа са по-сериозни и дълготрайни от тези на настинката. Нормално е да се оплаквате от болка в гърдите, ако сте болни от грип, която може да се влоши, ако кашляте.

Настинка

Настинката е вирусно инфекциозно заболяване на респираторната система. Среща се по-често при децата, отколкото при възрастните и симптомите му са по-ясно проявени през първите три дни.

Освен общата отпадналост, зачервеното гърло и голямото количество отделяни секрети, кашлицата е сред най-срещаните симптоми на настинката. Ако често страдате от този неприятен проблем, можете да се оплаквате и от болка в гърдите.

Симптомите на настинка се проявяват прогресивно след третия ден и траят около седмица. Основните симптоми са:

Фактът, че засяга респираторната система я поставя сред водещите причини за появата на болка в гърдите при кашляне.

Остър бронхит

Бронхитът представлява възпаление на бронхите. Инфектирането или възпалението на бронхите намалява способността да дишаме. Основните симптоми на бронхита са:

 • Затруднено дишане
 • Отделяне на секрети
 • Кашлица
 • Болка в гърдите и гърба

Основната причина за острия бронхит обикновено е вирусна инфекция. Нерядко е резултат от неправилно лекувана настинка. Но освен казаното може да се дължи и на бактериална инфекция.

Астма и болка в гърдите при кашляне

Астмата е хронично заболяване, причиняващо стесняване на дихателните пътища в резултат на възпаление. Астмата засяга дихателните пътища, възпалява ги и ги стеснява.

Ако не бъде диагностицирана и лекувана правилно, болният страда от задъхване, затруднено дишане и болка в гърдите при кашляне. Ето и част от симптомите на астмата:

 • Затруднено дишане
 • Кашлица със секрети
 • Задъхване
 • Болка в гърдите при кашляне

Препоръчваме ви да прочетете и: Три домашни сиропа за суха кашлица

Пневмоторакс

Пневмотораксът, познат и като белодробен колапс, се появява при разкъсването на белите дробове, при което въздухът излиза от тях.

Директното последствие от пневмоторакса е, че пространството около белите дробове се изпълва с въздух. Това не им позволява да се разширяват, а един от най-осезаемите симптоми на това заболяване е болката в гърдите и недостига на въздух.

Налягането, което въздухът извън дробовете оказва, води до появата на болка в гърдите при кашляне.

Мускулно-скелетни травми и болка в гърдите при кашляне

Когато пострадаме от травма в областта на гърдите или костите около тях, болката се усилва при кашляне. Фрактурите и спукванията на ребрата, гръдния кош, гръдните кости и гръбначния стълб водят до силна болка при кашляне, болка, която се проявява при дишане, изправяне и извършване на определени движения.

Костохондрит

Костохондритът е една от причините за появата на болка в гърдите при кашляне.

Всички ребра с изключение на двете най-долни са свързани с гръдната кост чрез хрущяли. Когато тези хрущяли се възпалят водят до появата на костохондрит.

Основното последствие от това е остра болка в гърдите, която се усилва при кашляне или правене на определени движения. Костохондритът е една от основните причини за тази болка. Сред основните причини за появата му са:

 • Травми на гръдния кош
 • Вдигане на тежести
 • Инфекции на дихателните пътища
 • Силна кашлица
 • Някои видове артрит

Заключение

Както видяхте тази болка може да се дължи на различни инфекциозни процеси и заболявания. Затова, ако болката ви в гърдите не се дължи на обикновена настинка, трябва да посетите лекар.

This might interest you...
Как да си приготвите лекарство против кашлица с джинджифил
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да си приготвите лекарство против кашлица с джинджифил

Търсите рецепти за натурално лекарство против кашлица?Кашлицата често тревожи ежедневието ни. Научете как да се справяте с нея днес!

  • Tabalipa, F. D. O., & Da Silva, J. (2012). Asma. Revista Brasileira de Medicina.

 • Santos González, G., Arrola Cantero, I., & Herrero Terradillos, P. (2011). Caso clínico: Dolor torácico, angor o fibromialgia. Enfermería En Cardiología: Revista Científica e Informativa de La Asociación Española de Enfermería En Cardiología.

 • Cabañero, A., Sueiro, A., & García, L. (2014). Neumotórax espontáneo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(14)70884-4