Съвети за поддържане на хигиената при децата срещу коронавируса

Коронавирусът изправи на нокти населението на почти всички държави по света. Ето малко полезна информация за вируса както и няколко съвета за децата в семейството.
Съвети за поддържане на хигиената при децата срещу коронавируса

Последна актуализация: 06 април, 2020

Коронавирусът наруши нормалния ритъм на живот в повечето държави по света. Бяха регистрирани хиляди случаи на заразени, както и немалко на починали, за съжаление. В тази статия ще ви дадем полезна информация по темата, както и полезни съвети за поддържане на хигиената при децата срещу коронавируса.

Съвети за поддържане на хигиената при децата срещу коронавируса

Какво представлява коронавирусът?

Коронавирусите са група вируси, които обикновено засягат животните. Има различни видове коронавируси. Някои от тях могат да мутират и да инфектират и хората.

Такъв е случаят с щама SARS-CoV-2 . Той беше регистриран в китайския град Ухан през декември 2019 година. Оттогава вирусът се разпространява изключително бързо по цял свят.

Какви са симптомите му?

При повечето инфектирани хора, коронавирусът преминава асимптомно. Това означава, че заразеният не показва никакви признаци, че е болен. Най-често, при децата, той води до леки, неспецифични симптоми, като при настинка.

Как да се предпазим от коронавируса?

Най-често наблюдаваните симптоми са суха кашлица, висока температура и задух. Освен тях може да се появи и мускулна болка, умора и общо неразположение.

Но невинаги е така. В малка част от случаите този вирус води до появата на пневмонии и дори до смърт поради дихателна недостатъчност. Тези усложнения се наблюдават най-вече при най-уязвимите групи от населението – възрастните хора, както и при тези с проблеми с имунната система.

Как се предава заразата с коронавирус?

Предаването на коронавируса между хората става чрез малки частици носещи се във въздуха. Когато болният киха или кашля, тези частици се освобождават и могат да преминат разстояние от 1-2 метра. Вирусът може да се предаде дори от човек, който не проявява симптоми.

Тези частици могат да се прикрепят към използвани в ежедневието предмети като таблети или бравите на вратите. А могат директно да попаднат върху хората. Когато един здрав човек докосне инфектиран предмет и след това пипне с ръцете си очите, устата или носа си, вирусът може да проникне в тялото му.

Лекува ли се коронавируса?

Въпреки че все още няма специфично лечение на коронавируса, някои противовирусни препарати, които се тестват, дават резултат. Използват се в най-тежките случаи.

Към момента лекарите се фокусират върху лечението на симптомите. Медиците правят това с помощта на болкоуспокояващи средства и препарати за понижаване на температурата, ако болният има такава.

Трябва да разберете, че става въпрос за вирус и затова антибиотиците не действат ефективно при него . Грешка е да бъдат използвани за превенция или лечение.

Как да се предпазим от заразяване?

Тези съвети за поддържане на хигиената са полезни както за децата, така и за възрастните в семейството. Избягването на заразата зависи от предпазните и хигиенни мерки, които ще предприемем. Някои от мерките, на които трябва да обърнем особено внимание са:

  • Когото кашляте или кихате, покривайте носа и устата си с лакът
  • Избягвайте да докосвате постоянно устата, носа и очите си
  • Използвайте кърпички за еднократна употреба и ги изхвърляйте след това
  • И накрая – най-важната мярка е хигиената на ръцете

Препоръчваме ви да прочетете и: Три чая облекчаващи симптомите на грип

Здравни съвети срещу коронавируса: защо хигиената на ръцете е толкова важна?

Постоянно използваме ръцете си за всичко, което правим. С тях докосваме различни предмети, хора, както и нас самите, затова заразата най-често се предава чрез тях.

Съвети за поддържане на хигиената при коронавирус - миене на ръце
Миенето на ръцете е важно, за да ограничим риска от заразяване. Всички трябва да мием ръцете си по няколко пъти дневно и задължително:

  • Преди и след ходене до тоалетна
  • След кихане, кашляне или почистване на носа
  • След контакт с лица, които кашлят или кихат
  • Когато пипате предмети на обществени места например в метрото или автобусите
  • Преди хранене

Важно е да миете ръцете си в подходящото време и да измивате пръстите, горната част на ръката и дланта със сапун и вода. Уверете се добре, че не сте пропуснали нито една част. Ако е необходимо, процесът може да бъде повторен. Накрая подсушете ръцете си с хартиени кърпи.

Това са здравните препоръки в борбата срещу коронавируса …

Настоявайте децата да правят всичко това, за да свикнат и то да се превърне в ежедневен навик, за да действат правилно и да бъдат активни. Разбира се трябва да ги насърчаваме да наблюдават възрастните за изброените симптоми, за да могат да бъдат предприети необходимите мерки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.