Загуба на памет и забравянето: нормални ли са те?

Загуба на памет и забравянето се проявяват по много начини. Понякога те се дължат на нормалния процес на стареене. Други форми обаче могат да се дължат на дегенеративни състояния.
Загуба на памет и забравянето: нормални ли са те?

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Симптомите на случайна загуба на памет и забравяне са нормални, дори ако причиняват безпокойство на хората, които ги изпитват, особено когато са по-възрастни. В повечето случаи  няма причина за притеснение,  тъй като тези симптоми често са напълно управляеми и дори обратими.

Много от нас са се чудили какво е и какво не е нормално, когато става въпрос за загуба на памет и забравяне. Това не е лесно да се установи, тъй като често забравяме нещата и не е задължително да се дължи на проблем като болестта на АлцхаймерВ повечето случаи това се дължи на прекомерен стрес или други временни фактори.

Разбира се, има моменти, когато загубата на памет може да показва началото на когнитивно влошаване, което може или не може да предшества болестта на Алцхаймер. За да изчистите всякакви съмнения, е важно да сте информирани по този въпрос и да се консултирате с вашия лекар.

В тази статия ще разгледаме този въпрос малко по-подробно.

Стресирана и притесена жена.

Загуба на памет и забравяне

Започвайки от 20-годишна възраст, всички ние започваме да губим мозъчните си клетки. Тази загуба се увеличава с напредването на възрастта. По същия начин тялото ни постепенно намалява образуването на различни химични вещества, които са необходими за правилното функциониране на невроните.

Всичко това променя начина, по който мозъкът съхранява информацията за паметта. И с напредването на възрастта загубите на паметта стават все по-чести и способността за научаване на нови неща също намалява. Това обаче не е признак на сериозен здравословен проблем.

Тези промени в паметта често се отнасят до специфични проблеми, които обикновено са от малко значение. Можете например да забравите къде са очилата ви или за ангажиментите ви за утре. Тези видове загуба на памет обаче се срещат най-вече при възрастните хора и не влияят върху способността да работят, да водят социален живот и да живеят независимо.

Обратима загуба на памет

Има моменти, когато загубата на памет е свързана с по-сериозни здравословни проблеми, но те са лечими и обратими. Някои фактори водят до чести затруднения при запомнянето, но не включват процес на трайна загуба на паметта. Някои от тези фактори са:

 • Мозъчни заболявания, като тумор или инфекция
 • Проблеми с щитовидната жлеза
 • Травми на главата
 • Висока температура или дехидратация
 • Консумация на алкохол или последици от алкохолизма
 • Реакция на лекарство
 • Недостиг на витамин В12
 • Недохранване

Във всички тези случаи най-добре е да отидете на лекар, за да може той да определи най-подходящото лечение, което да следвате. По същия начин често се случва загубите на паметта да се дължат на емоционално състояние на стрес, мъка, безпокойство и други емоционални проблеми. В този случай психотерапевтът може значително да помогне.

Необратима загуба на памет и забравяне

Притеснение и загуба на памет.

Затрудненото запомняне може също да е признак на леко когнитивно увреждане, болест на Алцхаймер или други форми на деменция. Хората с лека когнитивна амнезия имат повече проблеми с паметта от обикновено. Те обаче не са твърде тежки и рядко им пречат да водят независим живот.

Този тип влошаване се подозира, когато важни събития често се забравят. По този начин може да е трудно да се намерят правилните думи, когато се изразявате например. Само лекар може да диагностицира този проблем.

В най-тежките случаи загубата на памет може да се дължи на болестта на Алцхаймер или съдова деменция. Симптомите на тези видове деменция включват:

 • Обобщена трудност при запомнянето на нещата.
 • Задаване на един и същ въпрос отново или отново или разказване на една и съща история многократно.
 • Да се ​​изгубите на познати места или нормални условия, които човек трябва лесно да запомни.
 • Дезориентация във времето и пространството.
 • Проблеми с боравенето с пари и банкови сметки.
 • Повишена тревожност или агресивност.

Друга информация за разглеждане

Всеки, който се притеснява за функционирането на паметта си, трябва да се консултира с лекар. Само той може да определи възможните причини и при необходимост да диагностицира основния здравословен проблем възможно най-рано. Това е така, защото ранната диагностика значително подобрява прогнозата.

Упражненията за памет и ученето на нови неща са най-добрият начин за предотвратяване на загубите на паметта. Освен това редовните физически упражнения са чудесна мярка за запазване на здравето на мозъка.

Към този момент все още няма лечение за болестта на Алцхаймер, но има много средства за спиране на нейния напредък Добрата новина е, че няколко текущи разследвания предполагат, че лекът за това заболяване може да бъде достъпен през следващите 10 години.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chetelat, G., & Lalevée, C. (2006). Pérdidas de memoria, normales y patológicas. Mente y cerebro, (17), 23-27.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.