Куркумата може да подпомогне възстановяването на пациенти с Алцхаймер

Доказано е, че макар и да не е чудотворно лекарство, куркумата подобрява състоянието на пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер. Научете повече в тази статия.
Куркумата може да подпомогне възстановяването на пациенти с Алцхаймер

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Куркумата е една от най-добре познатите подправки в списъка с натурални съставки, предпазващи тялото ви и подобряващи здравето ви.

Тази подправка произхожда от Индия. Приложенията й в кулинарията и медицината са я прославили по целия свят.

Основните свойства на куркумата се дължат на биоактивния агент, наречен куркумицин. На него се дължи и характерният й цвят.

Също така това вещество е причината куркумата да се използва за над 150 терапевтични дейности.

Преди всичко, тази подправка притежава отлични противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които подпомагат жизнените функции на организма. Тези нейни качества понижават риска от рак и други хронични заболявания.

В действителност проучванията показват, че куркумата има свойството да пресича кръвно-мозъчната бариера. Това дава обещаваща перспектива за предотвратяването и третирането на неврологичните заболявания.

Едно от най-интересните открития показва, че дори по-малко от грам куркума на ден може да е от полза за здравето ви.

Ако я приемат редовно за период от три месеца, тази подправка може да помогне на хората, страдащи от болестта на Алцхаймер.

Как куркумата помага на пациенти с болестта на Алцхаймер?

куркумата помага на пациенти с болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е една от най-често срещаните форми на деменция. Пациентите, които страдат от това заболяване, претърпяват загуба на когнитивните си функции.

Има 26 милиона души, диагностицирани с болестта на Алцхаймер. Установено е, че до 2050 година разпространението на заболяването ще се умножи по четири. С други думи 1 на 85 души може да развие тази болест.

До този момент не е намерен лек за нея. Традиционните медицински лечения не са напълно ефикасни в контролирането на симптомите.

По тази причина повечето учени съсредоточават изследванията си върху комбинирането на тези лечения с натурални съставки, каквато е куркумата.

Тази подправка показва положителни резултати при диагностицираните пациенти. Тя спомага да се подобри състоянието им.

В проучване, озаглавено “Ефектите от куркумата върху болестта на Алцхаймер с поведенчески и психологически симптоми на деменция“, публикувано в края на миналата година, учените изследвали трима пациенти, страдащи от това заболяване.

След прием на 100мг куркума всеки ден в продължение на 12 седмици симптомите им се подобрили.

Според публикуваната информация:

“И тримата пациенти проявиха раздразнителност, възбуда, безпокойство и апатия, а двама от пациентите страдат от уринарна инконтиненция. Предписани им бяха капсули куркума на прах и те започнаха да се възстановяват от тези симптоми без каквито и да било нежелани реакции в клиничните симптоми и лабораторните данни.”

След 3-месечни анализи учените стигнали до заключението, че както симптомите на пациентите, така и бремето върху грижещите се за тях са значително намалели.

Свойствата на куркумата за борба с болестта на Алцхаймер

Свойствата на куркумата за борба с болестта на Алцхаймер

Куркумата оказва положителен ефект върху пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер, според скорошно проучване, изучаващо връзката между тази подправка и горепосоченото заболяване.

Тази активна субстанция усилва пречистването на патологичната плака от бета-амилоиди. В комбинация с витамин D3 невро-възстановителните й свойства стават още по-силни.

Ето някои от ползите, които оказва:

 • Преди всичко, куркумата може лесно да премине кръвно-мозъчната бариера. Това се дължи на ниското й молекулярно тегло и на структурата й.
 • Тя се съединява с молекулите на бета-амилоидите, които представляват анормални протеини. Тези молекули се натрупват в мозъка на пациентите, страдащи от това заболяване.
 • Освен това мощните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства на куркумата редуцират и други симптоми, особено такива, причинени от възпаления в мозъка и клетъчно окисление.

Куркумата оказва въздействие на повече от 700 гена. Тя потиска синтеза на циклооксигеназа 2 (COX-2) и арахидонат 5-липоксигеназа (ALOX-5), които са ензими, модулиращи възпалението.

Как да включите куркумата в режима си на хранене?

 включете куркумата в режима си за хранене

Може да намерите екстракт от куркума и добавки с нея в био магазините. Те могат да варират както откъм количество, така и откъм качество.

Естествено, може да добавите куркума в малки количества и към обичайните си ястия. Тя подхожда на супите, задушените меса и ориза.

Също така можете да я включите в зеленчуковите или плодовите си смутита. Тя би им придала допълнителна доза антиоксиданти.

Бързо и лесно решение за максимално възползване от свойствата на куркумата е да си приготвите чай от нея.

Съставки

 • 1 супена лъжица куркума на прах
 • 1 литър вода

Начин на приготвяне

 • Първо сложете водата да заври, след това добавете куркумата. Оставете да се накисне.
 • Когато чаят се охлади, налейте си една чаша от него. Пийте от чая два пъти дневно.
 • По желание може да го подсладите с малко мед.

Най-общо казано, редовният прием на куркума е изключително полезен за здравето. Тя не само намалява ефектите от болестта на Алцхаймер при диагностицираните пациенти, но и помага на здравите хора да намалят риска от развитие на това заболяване.

Независимо че тази подправка е много полезна, не бива да консумирате прекомерни количества от нея. Не трябва и да очаквате чудеса от нея. Въпреки това, винаги си струва да включите още едно страхотно натурално средство в режима си на хранене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bengmark, S., Mesa, M.ª D., & Gil, A.. (2009). Plant-derived health: the effects of turmeric and curcuminoids. Nutrición Hospitalaria24(3), 273-281. Recuperado en 17 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0212-16112009000300003&lng=es&tlng=.
 • Clapé Laffita, Oneyda, & Alfonso Castillo, Alfredo. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN16(1), 97-114. Recuperado en 17 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1029-30192012000100013&lng=es&tlng=es.
 • Costa, I. M., Freire, M. A. M., Cavalcanti, J. R. L. P., Araujo, D. P., Norrara, B., Rosa, I. M. M. M., … & Guzen, F. P. (2018). Supplementation with Curcuma longa reverses neurotoxic and behavioral damage in models of Alzheimer’s disease: A systematic review. Current neuropharmacology.
 • Goozee, K. G., Shah, T. M., Sohrabi, H. R., Rainey-Smith, S. R., Brown, B., Verdile, G., & Martins, R. N. (2016). Examining the potential clinical value of curcumin in the prevention and diagnosis of Alzheimer’s disease. British Journal of Nutrition115(3), 449-465.
 • Hamaguchi, T., Ono, K., & Yamada, M. (2010). Curcumin and Alzheimer’s disease. CNS neuroscience & therapeutics16(5), 285-297.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.