Съвети за подобряване на паметта

Мозъкът е много „любопитен“ и обича предизвикателствата. От нас зависи да му осигурим необходимото му, за да функционира по-ефикасно и за да спрем да забравяме.
Съвети за подобряване на паметта

Последна актуализация: 08 януари, 2019

Знаете ли, че има различни начини за подобряване на паметта?

Технологиите ни помагат много, но и правят мозъците ни по-мързеливи. Все по-рядко се опитваме да запомним нещо ново: просто търсим необходимата ни информация в интернет. Като добавим към това и цялата информация, която ни залива от медиите, както и графиците със задълженията ни, е лесно да разберем защо често забравяме много неща.

В следващите редове ще ви разкажем как да подобрите паметта си чрез упражнения и нови полезни за здравето навици.

Процесът на подобряване на паметта

Също както мозъкът “забравя” много неща, може да се възстанови бързо за кратко време. Това означава, че можете да разчитате на по-бързо работещ и по-пълноценно функциониращ мозък с помощта на няколко лесни техники и съвети за подобряване на паметта.

В действителност всички притежаваме способността да запомняме. Проблемът се състои в това, че мозъците ни свикват да бъдат по-мързеливи и да полагат по-малко усилия.

Липсата на внимание, трудното вникване в прочетеното, мисленето за нещо друго … всички тези неща са врагове на добрата памет.

Трябва да добавим и че когато искате да запомните нещо, а не успявате, се стресирате. Поради тази причина ви е трудно да откриете думата, информацията или датата, скрити в най-дълбоките кътчета на паметта ви.

От друга страна трябва да признаете, че често не позволявате на мозъка си да мисли или запомня. Не му позволявате да си почине колкото му е необходимо, нито пък му давате нужното му време за запомняне на важна информация.

Как да подобрите паметта си

Лъскави постери, ТВ реклами, социални мрежи, интернет търсачки… всичко това атакува силата на мозъка. Затова, ако искате да се радвате на добра памет трябва да използвате следните техники и съвети:

1.Преподредете информацията

запомняне на информацията и подобряване на паметта

Със сигурност ви се е случвало поне веднъж да забравите къде сте оставили ключовете си. Прекарвате часове в търсенето им и то без резултат.

Добър начин да не забравяте къде сте ги оставили е като изберете място, на което винаги да ги поставяте. В противен случай можете да използвате техника за “преподреждане на информацията”.

Това означава, че ще са ви необходими няколко минути, за да си спомните какво сте правили след като сте се прибрали вкъщи (какво сте държали в ръцете си, къде сте оставили други вещи, какво сте правили, когато за последно сте видели ключовете си и т.н.). Изведнъж ще си спомните къде точно сте ги оставили.

2.Използвайте мнемонични устройства

Докато сте били в училище учителите са ви учили как да запомняте формулите, фактите и датите използвайки така наречените мнемонични устройства. Те ви позволяват да запазите информацията под формата на кратки фрази или поредици от думи. По този начин големият обем информация бива „раздребнен“ и по-лесно може да бъде запомнен.

В действителност тези устройства служат за запомняне на информацията, без да е необходимо да я повтаряте като папагал. Най-хубавото е, че така запомнена информацията не може да бъде забравена лесно, дори след години.

Един от най-известните примери на английски език е фразата: “My Very Easy Method Just Speeds Up Naming Planets” – „Моят бърз метод за запомняне имената на планетите“. Във фразата на английски език първата буква на всяка една дума е и първата буква на планетите от слънчевата система – Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон (Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto).

Разбира се можете да използвате правилата на мнемониката по ваш избор – с думи или персонални фрази. Те могат да включват инициалите на имената на членовете на семейството ви, годишнини, ваша любима буква от детството и т.н.

3.Четете на глас

Често когато обяснявате нещо на друг човек разбирате фактите по-добре. Освен че изказвате под формата на думи нещата, които знаете, мозъкът ви слуша информацията и така я запомня по-добре.

Важно е да четете на глас, когато учите или когато искате да запомните нещо.

Не само това – полезно е да четете книги и вестници „на хартия“, също както през доброто старо време. Екранът възпрепятства разбирането, а излъчваната светлина често причинява главоболие.

4.Починете си и се отпуснете

Тази страхотна техника за подобряване на паметта и по-лесно запомняне се основава на факта, че умът запомня информацията, когато не е зает с нещо друго.

Ако след като сте учили сутринта и след това отидете на кино, гледате новини или сърфирате във Facebook, вероятно няма да запомните наученото.

Затова ви препоръчваме да си починете и дори да подремнете добре след като сте “бомбардирали“ мозъка си с информация ” ( ако разбира се искате да не я забравите). Друг вариант е да се разходите в парка, да тренирате, да си вземете горещ душ или да слушате класическа музика. По този начин мозъкът ви няма да бъде разсейван от нищо друго.

5.Променете ежедневието и навиците си

промяна на навиците и подобряване на паметта

Мозъкът се нуждае от нови навици и приключения. Монотонността го прави по-мързелив и неспокоен. Ако искате да запомните нещо и да се радвате на подобряване на паметта, трябва да промените някои от ежедневните си дейности или поне да ги преподредите.

Промените повишават капацитета на мозъка, тъй като той е зает с нещо ново, което не познава.

Не забравяйте, че мозъкът е много „любопитен“ и обича предизвикателствата. От нас зависи да му осигурим необходимото му, за да функционира по-ефикасно и за да спрем да забравяме.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.