Заболяванията, които можете да излекувате като пиете ежедневно повече вода

Важно е да запомните, че пиенето на вода винаги е по-полезно, ако го правите на гладно. Така няма да нарушите храносмилателния процес.
Заболяванията, които можете да излекувате като пиете ежедневно повече вода

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Знаете ли, че можете да подобрите и дори да излекувате различни заболявания с един така простичък полезен навик – като пиете ежедневно повече вода?

Чували сте това много пъти от лекари, диетолози, приятели и роднини. Но все още ви е трудно да спазвате този навик постоянно.

В тази статия ще ви разкажем за здравословните проблеми, които биха изчезнали от живота ви, ако изпивате поне 8 чаши вода дневно.

Ще се изненадате!

От какво можете да се излекувате като пиете повече вода?

В следващите редове ще ви разкажем за здравословните проблеми, които можете да подобрите или дори да излекувате, ако пиете повече вода през деня.

Запек
излекувайте запека с пиене на повече вода

В много случаи запекът може да се дължи на недостатъчна хидратация. Това важи най-вече, ако менюто ви е богато на фибри.

  • Пиенето на повече вода улеснява движението на червата.
  • Ако изпражненията ви са кръгли, сухи и малки този навик може да ви помогне да се справите със запека, без да е необходимо да приемате разхлабителни средства.

Кожни проблеми

Можете да се справите с кожни проблеми като акнето, екземите и сухотата като пиете повече вода не само докато се храните.

Водата улеснява изхвърлянето на токсините натрупани в организма. Обикновено токсините напускат тялото ни през порите на кожата.

Освен това този навик улесняваме изхвърлянето на токсините чрез урината.

Бъбречни камъни
камъни в бъбреците - излекувайте ги с пиене на повече вода

Първият съвет, който лекарите дават, за да се предпазим от появата на камъни в бъбреците е като изпиваме дневно поне два литра вода с ниско съдържание на натрий.

По този начин увеличаваме образуването на урина. Освен това предотвратяваме постепенното образуване на камъните. По този начин ги изхвърляме естествено и постоянно.

Всеки предразположен към образуването на бъбречни камъни поради фамилна обремененост трябва сериозно да се отнася и да изпълнява този съвет.

Наднормено тегло

Освен казаното дотук пиенето на вода спомага и отслабването по няколко причини:

  • Първо това ни помага да изхвърлим задържаните течности, натрупани в организма, което води до натрупването на излишни килограми.
  • Ускорява метаболизма и изгарянето на калории.
  • Подобрява процеса на храносмилане и усвояване на хранителните вещества.
  • Улеснява редовното ходене до тоалетна.
  • Намалява апетита и стреса водещ до постоянен глад.
  • Повишава изпотяването и така ускорява изхвърлянето на токсините и течностите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Може ли запекът да доведе до напълняване?

Високо кръвно налягане
Трябва да пиете повече вода, ако имате високо кръвно налягане

Хората с високо кръвно налягане трябва да знаят нещо важно. Ако свикнат да пият вода на малки глътки през деня те ще могат да регулират кръвното си налягане, без да се нуждаят от приема на лекарства.

Това се дължи на факта, че това повишава образуването на урина.

Трябва да запомните, че е необходимо да се храните балансирано и да приемате малко натрий, както и да избягвате стреса и нервността.

Стареене

Стареенето се появява в резултат на вредното въздействие върху организма ни от свободните радикали. Сред другите фактори, с които се характеризира този процес, е и постепенната загуба на вода в тялото.

В организма на новородените бебета има около 80% вода, която спада на 70% през зрелите ни години и става около 60% при възрастните хора.

Затова пиенето на вода спомага забавянето на дехидратацията и процеса на стареене.

Първо това се отразява на външния вид и предотвратява появата на бръчки и отпусната кожа. Освен това оказва и вътрешно действие, тъй като пиенето на вода предотвратява стареенето на клетките. Това стареене ни предразполага към хронични и дегенеративни заболявания.

Как и кога да пием вода?

За да може водата да изпълни терапевтичното си действие в организма е важно да знаете, че трябва да я пиете на гладно. Това означава, че не трябва да бъде по време на хранене.

В противен случай водата няма да е толкова полезна, а може и да наруши процеса на храносмилане.

Най-подходящото време за пиене на вода е сутрин на празен стомах. И след това през деня – предиобед и следобед. Важно е да пиете водата на малки глътки.

Ако имате проблеми със съня е добре да избягвате пиенето на вода в късния следобед и вечер.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.